Toon posts:

De Tweakblogs.net F.A.Q.

Pagina: 1
Acties:
 • 11.631 views

 • NitroX infinity
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 23:19
Mede-auteur:
 • Wiethoofd
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 27-07 21:32

Wiethoofd

De Tweakblogs.net F.A.Q.

Op 5 December 2007 introduceerde Tweakers.net Tweakblogs.net.
Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden gaat het hier om een weblog.
Deze FAQ biedt onder andere uitleg over het opzetten en het aanpassen van je eigen Tweakblog.

Vrijwel alle afbeeldingen in deze FAQ zijn thumbnails.
Inhoud
Een Tweakblog Beheren
Weblogbeheer
http://tweakers.net/my.tnet/weblogs
Het opzetten van een tweakblog is makkelijk. Achter het kopje 'URL' zien we een dropdown-lijstje met enkele suggesties voor het subdomein van je tweakblog. Mocht je de suggesties niets vinden, dan kun je zelf ook wat verzinnen en dit in het lege veld achter het dropdown-lijstje invullen. Voor het subdomein van je tweakblog kun je de volgende tekens gebruiken: a t/m z, 0 t/m 9 en -.

Let op! Soms staan er suggesties voor je subdomein met een punt erin. Deze werken niet! Je subdomein mag dus geen punt bevatten.

Na het invullen van een subdomein zul je een titel moeten kiezen. Daarnaast kun je ook een ondertitel en een beschrijving invullen.

Hierna is het mogelijk om een eigen favicon van 16x16 pixels te uploaden in het png, jpg, gif of ico formaat die in browsers in de url-balk en bij favorieten getoond wordt.

Vervolgens kun je de taal selecteren waarin je blogs zal schrijven. Je hebt hier de keuze uit Nederlands en Engels.

Mochten de standaard Statistieken van je tweakblog niet genoeg zijn dan kun je ook een Google Analytics key toevoegen om nog uitgebreidere statistieken te krijgen.

Daarna krijg je de keuze hoe lang mensen mogen reageren en of dit anoniem mag gebeuren.
Dit laatste houdt in dat mensen zonder T.net account ook kunnen reageren. Indien je wilt reageren zonder of buiten je T.net account, moet je nog steeds een naam en e-mailadres opgeven. Deze wordt alleen vervolgens niet gecontroleerd op echtheid.

Hierna kun je kiezen of je op de hoogte wilt worden gesteld van reacties via email of direct messages. Als je voor de optie via email kiest dan worden de emails gestuurd naar het adres in je profiel. Als je voor de optie direct messages kiest dan moet je natuurlijk wel direct messages in je profiel hebben aangezet.
Dat doe je in myReact > Voorkeuren.

Als laatste kun je kiezen of gebruikers hun reacties op jouw blogposts kunnen bewerken. Je kunt hier kiezen uit de opties nooit, 1 dag, 1 week, 1 maand en altijd.

Categoriebeheer
Nadat je je tweakblog hebt opgezet kun je onder andere meteen een blogpost maken of categorieën aanmaken voor je blogposts. Het voordeel van categorieën is dat je tweakblog enigzins overzichtelijker wordt. Om categorieën aan te maken klik je in het rechter menu op Categoriebeheer.

In Categoriebeheer kun je al bestaande categorieën bewerken en nieuwe aanmaken. Voor een nieuwe categorie moet je een titel invoeren en eventueel een beschrijving. Je kunt voor je nieuwe categorie ook beslissen of deze een subcategorie wordt van een andere categorie. Zo zou je bijvoorbeeld een categorie Computers kunnen hebben met daarin de subcategorieën Hardware en Software.

Post toevoegen
Om een post toe te voegen moet je een titel en een stukje tekst invoeren. Deze twee zijn verplicht en je zult een foutmelding krijgen mocht je één of beide niet hebben ingevuld. Onder de titel en tekst kun je kiezen in weke categorie je post komt te staan. Je kunt zelfs meerdere categorieën selecteren, in Windows doe je dit met de CTRL en/of SHIFT toetsen.

Het is mogelijk om je post op een andere datum en/of tijd te plaatsen dan dat je deze aanmaakt. Dit doe je door bij Publicatiedatum de optie Aanpassen aan te vinken en vervolgens een datum en/of tijd in te stellen.

Daaronder kun je de taal van je post instellen, je hebt hier de keuze uit de al eerder genoemde opties Nederlands en Engels.

Als laatste kun je beslissen of bezoekers jouw post kunnen lezen en of er reacties op geplaatst kunnen worden.

De Tweakblogs bieden geen 'aparte' preview functie. Door de optie Zichtbaar voor publiek uit te vinken en vervolgens in Postbeheer op de titel van je post te klikken kun je de post op jouw tweakblog lezen. Wil je de post uiteindelijk voor het publiek beschikbaar maken dan vink je de optie aan door je post weer te editten en het vinkje voor 'Zichtbaar voor publiek' te plaatsen.

Voor een overzicht van alle codes die in een post gebruikt kunnen worden, zie de sectie Bruikbare codes.

Postbeheer
Post beheerHet kan voorkomen dat er een paar fouten in je post staan, of dat je wat wilt toevoegen, of misschien heb je de post per ongeluk in de verkeerde categorie gezet. Dit alles kan bewerkt worden in Postbeheer.

In Postbeheer vindt je een overzicht van al je blogposts die op je tweakblog staan. Bij elke post staan twee iconen waarmee je de post kunt bewerken of verwijderen. Voor meer uitleg over de iconen kun je terecht in de sectie Bewerken & verwijderen

Reactiebeheer
Reactie beheerAls je reacties toestaat op je tweakblog dan kan het voorkomen dat iemand een ongefundeerde, niet zo leuke, reactie plaatst. Een ordinaire flame of troll dus. In Reactiebeheer kun je ongewenste reacties verwijderen zodat je tweakblog schoon blijft.


Bewerken & verwijderen

Post bewerken Deze post aanpassen Verwijder deze post Post verwijderen
Categorie bewerken Deze categorie aanpassen Verwijder deze categorie Categorie verwijderen
Reactie bewerken Bewerk reactie Verwijder deze reactie Reactie verwijderen

Op de pagina's van Weblogbeheer, Postbeheer, Reactiebeheer en Categoriebeheer kun je de hierboven afgebeelde icoontjes tegenkomen. De icoontjes met een geel potloodje zijn voor het bewerken van items en de icoontjes met een rode cirkel met een witte streep erin zijn om een item te verwijderen. Om je tweakblog te verwijderen klik je op de link Weblog verwijderen in het rechtermenu van je weblog admin pagina.

Bij het verwijderen van een item krijg je de volgende keuzemogelijkheden te zien:
 • JA, ik weet het heel erg zeker!
 • NEE, nu je het zo zegt is het wel wat te radicaal misschien...
De mogelijkheden spreken voor zichzelf, JA verwijdert en NEE laat je tweakblog staan. Bij het verwijderen van je weblog moet je eerst nog een checkbox aanvinken als extra veiligheidsmaatregel.

Je tweakblog aanpassen (CSS-beheer)
Om het uiterlijk van je tweakblog aan te passen kun je in CSS-beheer verscheidene instellingen veranderen. Deze instellingen zijn verdeeld over vier tabbladen, namelijk Algemeen, Headers, Content en Sidebar.

Wil je graag zien hoe je blog er uit komt te zien met andere CSS, maar wil je je huidige CSS niet kwijtraken, dan kun je de preview functie gebruiken. Onderaan elk tabblad in CSS beheer vind je een Preview knop. Klik hier op en je browser zal een nieuw tabblad of venster openen waarin een algemeen weblog te zien is met de aangepaste code.

Vind je de aangepaste code toch niet geschikt, dan maak je deze simpelweg ongedaan door in je Weblogbeheer naar een andere pagina te gaan.

De Reset naar default knop leegt alle velden op het tabblad.

Let op! In de volgende vier delen word alleen beschreven waarvoor de codes zijn, niet hoe ze werken. Voor een cursus CSS dien je ergens anders te zijn.

Algemene pagina-elementen
Achtergrond elementen
Hier kun je de kleur en eventueel url naar een achtergrond plaatje van de linker en rechter balken opgeven. Daarnaast kun je hier de border dikte en kleur en de achtergrondkleur van het middenstuk opgeven. Deze achtergrond kleur zie je als je in de volgende sectie ('header' van je weblog geen plaatje opgeeft)

Link elementen
Hier kun je de kleur en stijl van de linkjes op je tweakblog opgeven. De kleuren worden alleen gebruikt in de normale content, niet in de titels en auteur informatie. De decoratie wordt wel overal toegepast.

Header elementen
Je kunt hier het plaatje opgeven dat boven in de header (onder de Tweakblogs.net banner) wordt weergeven. Ook kun je hier aangeven of je wilt dat je weblog titel daar neergezet wordt (het kan natuurlijk ook al in je header plaatje verwerkt zijn) en wat het lettertype, de kleur en de grootte hiervan moeten zijn.

Content background en header pagina-elementen
Achtergrond en border elementen
Je stelt hier de achtergrondkleur in van het content gedeelte alsmede de kleur, dikte en type van de border tussen het content gedeelte en de sidebar.


H2 element
Hier kun je opgeven hoe je H2 header er in het contentgedeelte uitziet. Deze H2 wordt gebruikt voor de titels van je post, zowel op de overzichtspagina's als op de post pagina.

H4 element
Hier kun je opgeven hoe je H4 header er in het contentgedeelte uitziet. Deze H4 wordt gebruikt als header 'Reacties' boven de reacties op een post pagina.

Content pagina-elementen
Auteur & breadcrumb elementen
Hier kun je opgeven hoe de breadcrumbs en de auteurs informatie bij een post en de reacties worden weergegeven.

Tekst elementen
Hier kun je opgeven hoe de normale teksten in een post en de reacties eruit zien.

Quotes
Hier kun je opgeven hoe je de quotes ([quote] of [q]) in je post er uit wil laten zien.

Eigen reacties
Hier kun je opgeven hoe je eigen reacties binnen een eigen blogpost eruit zien.

Sidebar pagina-elementen
Tekst en achtergrond elementen
Hier kun je de achtergrondkleur van de sidebar en de styling van de teksten in de sidebar aanpassen.

H4 element
Hier kun je opgeven hoe je H4 header er in sidebar uit ziet. Het gaat hier om de headers van de verschillende kopjes in de sidebar.

Overige
RSS-feeds
Er zijn voor de Tweakblogs drie verschillende RSS-feeds beschikbaar. RSS-feeds laten een beknopt overzicht zien van wat je op de desbetreffende site/pagina kunt vinden.

Ten eerste is er de algemene feed, http://tweakblogs.net/feed/, welke de laatste blogs toont die gepost zijn.
Ten tweede is er de feed voor elk individuele blog; http://[blognaam].tweakblogs.net/feed/, waarbij je [blognaam] vervangt door het subdomein van het blog waarvan je de RSS feed wil ontvangen.
Als laatste is er de feed voor reacties op een blog; http://[blognaam].tweakblogs.net/feed/comments waarbij wederom [blognaam] vervangen dient te worden door het subdomein van een blog.

De feeds voor alle blogposts en reacties op een blog laten elk 40 items zien, de feed voor een individuele blog toont 20 items.

RSS feeds voor individuele blogposts zijn er (nog) niet.

Statistieken
Op de Statistieken pagina kun je drie verschillende statistieken vinden voor je weblog.

De Top 5 posts laat de vijf posts op jouw weblog zien met de meeste views.
De Top 5 reacties laat de vijf posts op jouw weblog zien met de meeste reacties.
De Top categorieën laat de categorieën op jouw weblog zien op volgorde van het meeste aantal posts.

Bij de top posts en top posts met meeste reacties is door te klikken naar een volledig overzicht van alle posts.

Bruikbare codes
Net zoals op de frontpage en het forum kun je in je blogposts (en reacties) bracketcodes gebruiken. Hier volgt een overzicht met die codes.

Uitleg wordt alleen gegeven bij codes die niet op T.net/GoT beschikbaar zijn of anders werken. Voor een uitleg over de overige codes kun je terecht in de Overzicht van UBB-codes F.A.Q.

Tweakblog specifiek
[more]
Deze code verdeeld je tekst in tweeën. Het deel voor de code zie je op de index van je tweakblog. Daaronder zul je dan een Lees verder » link zien. Als je op de link klikt wordt je naar de pagina van de post zelf gebracht met als anchor het tweede deel van je tekst. Ook zorgt de tag ervoor dat alleen het bovenste gedeelte in de RSS feeds komt te staan. Voor meer uitleg, lees hier verder Tweakblogs & de [more]-tag

Let op! Deze code is vergelijkbaar in werking met de [hr] tag en maakt dan ook geen gebruik van een afsluit-tag (En in plaats van een horizontale lijn krijg je een hyperlink).

Het is een goed idee om deze code tussen de eerste en tweede paragrafen/alinea's te gebruiken.

PAS OP! Gebruik deze code niet tussen andere codes.
Bijvoorbeeld [code][more][/code] en [pre][more][/pre] leveren ongewenste taferelen op.


Structuur
[h1][/h1]
[h2][/h2]
[h3][/h3]
[br]
[hr]
[left][/left]
[center][/center]
[right][/right]
[justify][/justify]
[quote][/quote]
Het toekennen van een link naar de originele bron werkt niet.

[pre][/pre]
[cmd][/cmd]
[code][/code]
[code=][/code]
[php][/php]
[abbr=][/abbr]
[acronym=][/acronym]
[edit][/edit]

Lijsten en tabellen
[list][/list]
[ul][/ul]
[ol][/ol]
[li][/li]
[table][/table]
[tr][/tr]
[th][/th]
[td][/td]

Tekstopmaak
[b][/b]
[i][/i]
[s][/s]
[u][/u]
[small][/small]
[sup][/sup]
[sub][/sub]
[color=][/color]
Hiermee kun je tekst van een andere kleur voorzien door een kleur in het formaat #123 of #112233 in te vullen. Een selectie kleurnamen werkt ook, kijk daarvoor in de UBB FAQ

[me][/me]
[offtopic][/offtopic]

Links
[url][/url]
[url] heeft een extra parameter waarmee je een 'lightbox' imageviewer kan activeren voor gelinkte plaatjes. Voorbeeld:

[url=http://example.com/groot_plaatje.png,"Titel van het plaatje",imageViewerId]
[img=width,height]http://example.com/klein_plaatje.png[/img][/url]

Hierbij staat 'imageViewerId' voor een nummer bij gebruik van slechts één afbeelding of een naam voor bij het gebruik van meerdere (iedere afbeelding krijgt in dat geval dezelde ImageViewerId mee). Voor meer uitleg en voorbeelden zie: De Lightbox-feature op Tweakers.


[email][/email]
[anchor][/anchor]
[jump][/jump]

Media
[img][/img]
[video][/video]
[audio][/audio]

RML-specifieke tags
[nobr][/nobr]
[nosmilies][/nosmilies]
[norml][/norml]
[plain][/plain]
[nohtml][/nohtml]

Tag escaping werkt voor alle tags behalve voor [more]!
Alle smilies zijn bruikbaar.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee