@
wilmundo Je hebt natuurlijk gelijk met het terugrekenen van het totaal aantal punten naar Bijenkorftegoed, de vraag is of het totaal aantal punten overeenkomt met je uitgaven.
Ik heb het ongeveer twee jaar geleden wel doorgerekend en toen bleek het wel te kloppen met de uitgaven op m'n kaart, per transactieregel zie je een afgerond aantal punten maar achter de schermen werd er 'achter de komma' gerekend.
Overigens wel een trigger om dat weer eens te checken, een eerste zoektocht naar uitleg hierover op de ICS Bijenkorfcard site leverde vooralsnog niets op.
Grappig dat je de MasterCard Black noemt, daar hoor je weinig over maar is best een interessant product. Inderdaad is de gekoppelde Priority Pass met onbeperkt loungetoegang in geselecteerde lounges zeer interessant, maar ook de verzekeringsvoorwaarden van de reisverzekering zijn beter dan de Amex Gold of Platinum verzekering. Vooral het feit dat je reis niet perse met de gekoppelde kaart hoeft te zijn betaald.
Helaas spaar je verder geen punten dus zul je de jaarlijkse kaartbijdrage moeten afzetten tegen vooral de verzekeringen en loungetoegang.
Wat betreft de wisselkoers, de ICS 2% is bovenop de door MasterCard vastgestelde wisselkoers. En die is niet perse gelijk aan de 'mid-market rate' die
Revolut op werkdagen hanteert. De 1,5% is idd als je 2 - 0,5% (zijnde Bijenkorfpuntentegoed) doet, maar dan betaal je nog steeds 1,5% teveel
Bij betalingen met
Revolut e.d. altijd in de plaatselijke valuta afrekenen, vaak worden door dat soort sites ongunstige wisselkoersen naar euro gehanteerd. Idem voor bijvoorbeeld
PayPal en Amazon.
Tickets met FB miles betalen is altijd goed opletten: volgens mij geeft Transavia per definitie weinig waarde voor je punten. Bij KLM komen aan het begin van elke maand promo award-tickets beschikbaar, dan is het veel interessanter, zeker intercontinentaal en/of businessclass.
Wat betreft betalen via cc ipv incasso's: helaas is dit in NL nog zeer ongebruikelijk, eigenlijk begint creditcardacceptatie pas sinds een aantal jaren wat meer van de grond te komen. Creditcards worden m.i. toch al snel geassocieerd met schulden ('Amerikaanse toestanden'), we hebben al heel lang een goedkoop debitcardsysteem (PIN) met zeer lage transactiekosten wat behoorlijk gepushed werd en wordt door banken (is goed gelukt gezien het werkwoord 'pinnen'), in combinatie met iDeal, en de kruideniersmentaliteit bij ondernemers (acceptatie van cc's kost geld).
Tips om je uitgaven via cc te maximaliseren :
- Online kun je meestal altijd wel terecht, sowieso koppelen aan
PayPal.
- In z'n algemeenheid accepteren de grote (internationale) ketens eerder creditcard dan de plaatselijke ondernemer. Verder is de kans groot dat je bij 'duurdere'/'luxere' winkels terecht kunt met cc.
- In toeristische gebieden is de kans ook groter dat CC wordt geaccepteerd.
Verder concreet de volgende tips:
- Supermarkten: Dirk, Lidl, Jumbo accepteren Visa en MC, veel Jumbo's ook Amex. AH vrijwel nergens cc, wel MC en Visa bij AH to Go's op treinstations
- Department stores: Bijenkorf (vooral interessant icm Bijenkorfcard) en Hudson's Bay accepteren alle kaarten.
- HEMA alleen MC en Visa
- Openbaar Vervoer/OV-chipkaart: NS kaartautomaten accepteren CC incl Amex, maar let op: er worden nog wel transactiekosten berekend (vanaf volgend jaar niet meer toegestaan ivm EU regelgeving)
- Bouwmarkten; Praxis (en volgens mij ook Gamma) accepteren MC en Visa
- IKEA (alle kaarten)
- Vodafone wallet accepteert MC en Visa, en via
Paypal ook Amex
- verder zou je aan constructies kunnen denken met aanschaf van cadeaukaarten/bonnen e.d. die je vervolgens kunt uitgeven op plekken waar geen cc wordt geaccepteerd, maar concrete voorbeelden heb ik daarvan niet.