Toon posts:

Overclocking & Tweaking FAQ

Pagina: 1
Acties:
 • 29.480 views

 • Apen-nootjes
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 29-11 13:33

Apen-nootjes

aka Apen-klootjes

Topicstarter
Mede-auteur:
 • Twynn
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 07-12 12:59

Twynn

De Basics van Overklokken

Inhoudsopgave
« · ^

Inleiding / Disclaimer
Allereerst een stukje over wat overklokken precies is: Overklokken is namelijk niets anders als je hardware buiten de specificaties van de fabrikant laten werken. Dit neemt als risico mee dat het dus stuk kan gaan en je ook geen garantie meer hebt. Houdt hier dus rekening mee als je met overklokken gaat beginnen. Ook zal je systeem sneller kunnen crashen of vastlopen, je zal dus de afweging moeten maken wat je belangrijker vindt, een willekeurig verslag wat je kwijt raakt door een crash of die paar extra Mhz. Ook voor systemen die nauwkeurige berekeningen moeten maken is het niet aan te raden om een systeem te overklokken omdat het systeem minder nauwkeurig gaat werken.
Het feit dat iedereen het doet betekent niet dat jij dat ook moet doen om erbij te horen. Doe het omdat je het leuk vindt en omdat je er iets aan hebt, niet alleen om te patsen.

Nu we de waarschuwing gehad hebben gaan we beginnen met het echte werk.

« · ^

Tot hoever kan ik overclocken?
Dit is erg moeilijk te zeggen. Het ligt er namelijk maar aan hoe de rest van je systeem het volhoudt. Bussnelheden kunnen tegenwoordig vaak gelocked worden. Indien dit niet gedaan wordt zal je tegen de limieten van je pci/pci-e bus met alle onderliggende componenten zoals io-controllers aanlopen. Ook de snelheid van je geheugen is van belang. Vroeger of later zul je tegen een van de grenzen van je systeem aanlopen, maar dit kan bij 1 of meerdere componenten zijn.

« · ^

"Mijn pc doet het niet meer / is instabiel!"
Tsja, omdat een gekke japanner een Pentium-166 op 2GHz kan laten lopen wil niet zeggen dat jij dat ook kunt. Vaak liggen stabiliteitsproblemen en niet op willen starten aan gewoon simpelweg te ver overklokken. Hoge FSB's maken je systeem instabiel (Windows blauwe schermen) omdat je geheugen het niet meer trekt, je VGA kaart begint te zweten, of je harddisken gaan protesteren. Snelle processors vreten veel stroom, en sommige voedingen kunnen daar niet tegen. Soms blijft het systeem er helemaal in, en krijg je alleen nog maar zwart beeld. Meestal kun je je systeem wel weer in originele staat krijgen door je BIOS te resetten of je jumpers terug te zetten naar default. Daarna kun je een scala truukjes uithalen zoals het verhogen van de Vcore van de processor, Vdimm van het geheugen, en beter koelen. Werkt dit niet, neem dan de hoogste stabiele frequentie, en wees er tevreden mee.

« · ^

Warmte en koeling
De grootste vijand van de overklokker is warmte. Elke processor geeft een bepaalde hoeveelheid warmte af: hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer warmte. Natuurlijk doen processorfabrikanten er alles aan om dat binnen de perken te houden door nieuwere productiemethoden te gebruiken (koperen transistors in plaats van aluminium, kleinere transistoren, verfijning van productietechnieken etc.) maar dat helpt maar ten dele.
Hoe warmer een processor wordt, hoe meer storing er optreedt in de signalen die voor de overdracht van de bits en bytes zorgen. En hoe meer storing, hoe groter de kans op vastlopers. Om de processor op een aanvaardbare temperatuur te houden wordt er een heatsink + ventilator gemonteerd. Een goed gebruik hiervan is absoluut van levensbelang!
Zeker de oudere AMD processors ontwikkelen zoveel warmte dat de levensduur zonder koeling ongeveer tienden van een seconde is, de nieuwere zullen terugclocken zodat ze het zullen overleven alleen echt goed is het niet. Besteed hier dus veel aandacht aan: slecht geïnstalleerde koelers zijn doodsoorzaak nummer 1 onder processors.

De koelertjes die standaard bij een processor geleverd worden zijn meestal maar net voldoende om de boel op temperatuur te houden. Aanschaf van een exemplaar met een hogere "rating" is een must. Vrijwel alle merken hebben koelers die processors tot 3.4 GHz of hoger aankunnen en die zijn een keiharde noodzaak. Ook al wil je niet zo ver gaan is het toch verstandig om een zo goed mogelijke koeler te gebruiken. Kijk desnoods op de sites van AMD en Intel om te bekijken welke koelers door hen aangeraden worden. Doorgaans zijn deze "certified"-koelers van heel goede kwaliteit en bieden ze genoeg capaciteit om de extra warmte die bij overklokken vrijkomt af te voeren.

Tegenwoordig is er echter nog een punt waar steeds meer aandacht voor komt en dit is stilte, de koelers die hiervoor gebruikt worden zorgen meestal voor een minder goede koeling maar ze zijn vaak wel stiller. Een heel bekende fabrikant van dit soort koelers is Zalman. Ook wordt er in dit soort koelers vaak gebruik gemaakt van heatpipes, hiermee wordt er dan gezorgd dat het te koelen oppervlak vergroot wordt waardoor er een grotere fan op een veel en veel lager toerental kan draaien wat zorgt dat het allemaal een flink stuk stiller wordt. Als je dus voor stilte gaat is het aan te raden om te kijken naar een fan met een zo groot mogelijk koeloppervlak die zo langszaam mogelijk draait.

Verder is koelpasta (ook wel thermal paste oid genoemd) noodzakelijk. Om zoveel mogelijk warmte af te kunnen voeren is een goed contact tussen core en heatsink noodzakelijk. Een dun laagje koelpasta zorgt voor warmteoverdracht en vult de minuscule hobbeltjes in het metaal op zodat het contactoppervlak zo groot mogelijk is. Er zijn verschillende soorten op de markt maar de beste keuze is (op het moment van schrijven van deze FAQ) toch wel Artic Silver. Deze koelpasta bevat zilverdeeltjes wat voor een nog betere geleiding zorgt. Het is flink duurder dan normale koelpasta maar de resultaten zijn ook aantoonbaar beter. Zeker het geld waard.
Wees trouwens wel een beetje terughoudend met het aanbrengen van het spul: niet te weinig maar ook zeker niet teveel. Een dikke laag prut zorgt alleen maar voor extra warmte-weerstand, en zal dus uiteindelijk zelfs een negatief resultaat hebben.

Je kunt kiezen of je de ventilator over je heatsink wilt laten blazen of zuigen. Ik geef de voorkeur aan het eerste: steeds koele lucht over de heatsink blazen is effectiever dan de warme lucht wegzuigen. Om toch de hitte weg te krijgen uit je kast kun je gebruikmaken van casefans. Vrijwel elke fatsoenlijke computerkast heeft twee of meer plekken om extra ventilatoren te installeren. Hoewel je verhalen hoort van mensen met meer dan 10 ventilatoren in hun kast is dat niet zo effectief meer. Warme lucht stijgt op dus de ventilator die lucht uit je kast blaast moet zo hoog mogelijk zitten. Doorgaans is dat aan de achterkant. Laag bij de grond is de lucht relatief het koudst dus daar moet je de lucht vandaan halen om in je kast te blazen: een intake fan zo laag mogelijk dus, en dat is vrijwel altijd aan de voorkant. Bij elke fatsoenlijke computershop kun je voor niet teveel geld ventilatoren met een doorsnede van 80 mm halen die perfect geschikt zijn voor dit doel. Elk modern moederbord heeft minimaal 2 aansluitingen voor ventilatoren, waarvan er natuurlijk al minimaal 1 in beslag wordt genomen door je processor-koeler. De 80 mm fans sluit je aan de het moederbord of direct op de voeding (eventueel via een verloopstekkertje)

Als je wilt gaan overklokken moet je een aantal dingen goed voor elkaar hebben. Ten eerste: zorg voor een zo schoon en stabiel mogelijk systeem. Als je gaat overklokken en je systeem is instabiel dat weet je meteen dat het aan een te hoge snelheid ligt en niet aan iets anders.
Ten tweede: zorg ervoor dat de voeding van je systeem genoeg reserve heeft. Dit probleem speelt vooral bij AMD processors maar ook snelle Intels vragen veel energie. Een 3400+ AMD Athlon gebruikt rond de 89 watt, en dat moet door de voeding geleverd worden. Als je maar een 300 watt voeding hebt wordt het al heel krap, omdat de rest van je systeem ook nog energie vraagt. Voor serieuze overklokactiviteiten is een 400 watt voeding een must-have. Te weinig capaciteit van de voeding kan leiden tot instabiliteit of een systeem dat helemaal niet meer wil starten. Als je voeding een tijdje op z'n tenen loopt met het voorzien van spanning aan jouw systeem is er zelfs de kans dat jouw voeding op een gegeven moment doorbrandt, waardoor er op andere componenten van jouw systeem te veel spanning kan komen te staan waardoor ook deze onderdelen (denk aan je moederbord en videokaart) door kunnen branden. Dit moet je natuurlijk altijd voorkomen. Om te kijken wat voor een voeding je minimaal nodig hebt voor je systeem kan je gebruik maken van de vermogensschatter. Ook kan je op de volgende sites informatie vinden van over de gegevens van jouw CPU:

List of Intel Xeon microprocessors
List of Intel Core 2 microprocessors
List of AMD Athlon 64 microprocessors

Een goede indicatie of je huidige voeding het trekt als je aan het overklokken ben is kijken naar de voltage afwijkingen door middel van een programma als MBM5. De maximale afwijkingen zijn als volgt:
ATX/NLX/SFX
Spanning (V)AfwijkingMinimale Spanning (V)Maximale Spanning (V)
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250

EPS/BTX
Spanning (V)AfwijkingMinimale Spanning (V)Maximale Spanning (V)
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250


Voor nog veel meer informatie over dit onderwerp kan je een kijkje nemen in Welke voeding heb ik nodig? Deel8
En dan de belangrijkste: begin voorzichtig en ken je grenzen. Je 3400+ meteen opjagen naar 4500+ is absoluut zinloos en zelfs gevaarlijk. De kans dat hij dat trekt is nihil en je kunt je processor ermee beschadigen. Begin met (bijvoorbeeld) 50 MHz extra, draai een paar tests (3Dmark 2005, SiSoft Sandra 2004, PiFast etc.) en kijk of alles goed gaat. Zo ja, ga dan weer een stapje hoger totdat de boel vastloopt. Dan wordt het tijd voor de trucjes die later aan de orde zullen komen.
Loopt de boel nu echt en de soep en start je systeem niet meer op dan kun je een paar dingen doen.
• Wachten totdat je systeem weer iets is afgekoeld, snel opstarten en de instellingen terugzetten. That is, als je via het BIOS hebt overgeklokt. Gebruik je "ouderwetse" jumpers of dipswitches dan is er niets aan de hand want dan kun je gewoon de oude instellingen terugzetten.
• Werkt optie 1 niet, dan kun je proberen op te starten met de Insert toets ingedrukt (soms ook Home of Escape). Bij sommige moederborden zorgt dat ervoor dat de processor-instellingen weer teruggezet worden op de standaardwaarde zodat je weer in het BIOS kunt komen.
• Werkt optie 2 niet, dan zit er niet anders op dan het BIOS volledig te resetten (ook wel Clear CMOS genoemd). Dit gaat met een jumper op het moederbord. Check je handleiding om achter de plaats te komen en hoe je hem moet gebruiken. Bij sommige moederborden moet je de stekker uit het stopcontact trekken, bij andere moet je hem er juist in laten zitten. Als je het goed gedaan hebt staan alle instellingen nu weer op de fabrieks-standaard.
• Werkt optie 3 ook niet dan heb je een serieus probleem. Laat het systeem eerst een half uur uit staan om helemaal af te koelen. Probeer het dan nog eens. Werkt het nog steeds niet dan zul je hardere maatregelen moeten nemen. Soms werkt het installeren van een andere processor. Het moederbord herkent dan een nieuwe processor en gaat automatisch terug naar de fabrieksinstellingen. Een andere mogelijkheid is het installeren van heel veel extra koeling. Dat kan net genoeg zijn om je systeem lang genoeg overeind te houden om je in de gelegenheid te stellen de oude instellingen terug te gooien.

« · ^

FSB tweaking
De meest gebruikte en makkelijkste manier om te overklokken is door het verhogen van de FSB (Front Side Bus). Eigenlijk alle moderne moederborden hebben de mogelijkheid om de FSB aan te passen. Meestal gebeurt dit in stapjes van 1 Mhz tussen de 100 en 400 MHz.
Het voordeel van het overklokken via de FSB is dat het niet alleen je processor sneller laat werken maar je hele systeem. Doordat eigenlijk alle componenten van je systeem zijn aangesloten op je systeem zullen alle componenten sneller gaan werken (Denk aan de videokaart, het geheugen en de harde schijven). Dit voordeel is ook gelijk weer een nadeel, Doordat er meerdere componenten op de FSB zijn aangesloten zijn er ook meerdere componenten die de zogenaamde 'bottle-neck' kunnen vormen. De bottle-neck is het langzaamste onderdeel in je systeem, zodra dat stukje hardware niet sneller kan, kunnen de andere componenten ook niet sneller, je systeem is dus zo snel als het langzaamste onderdeel.
Maar de hardwarefabrikanten zouden de hardwarefabrikanten niet zijn als ze ook niet hiervoor een trukje hadden bedacht: Op een aantal moderne moederborden is een zogenaamde PCI/AGP lock te vinden. Dit zorgt ervoor dat je de FSB voor de processor omhoog kan gooien maar dat de componenten die op de PCI en AGP poort zitten op hun standaard snelheid blijven draaien.

De maximale hoogte van de FSB is nauwlijks aan te geven. Het hangt helemaal af van je chipset en de marge die de rest van je systeem je geeft. Wel hebben Intel-systemen traditioneel een hogere marge dan de AMD-variant, iets wat veroorzaakt wordt door de gebruikte chipset. FSB's van meer dan 160 zijn vrijwel nooit een probleem, op deze hoge FSB's komen de PCI en AGP dividers weer om de hoek kijken. Een oudere chipset zoals de BX kent geen lagere PCI divider dan 1/3 en geen lagere AGP divider dan 2/3. Een FSB van 140 heeft dus respectievelijk een PCI-snelheid van 47 MHz en een AGP snelheid van 94 MHz tot gevolg. Nu kunnen de meeste videokaarten die laatste snelheid wel hebben maar vooral harde schijven (omdat de snelheid van de IDE-controller gekoppeld is aan de PCI-snelheid), netwerkkaarten en modems kunnen niet zo goed tegen deze hoge snelheid.


Over het algemeen kan een PCI snelheid tot 40 MHz nog heel goed. Bij hogere snelheden kan het voor komen dat er vastlopers zijn en dat er FAT-tables op je harde schijf overhoop gegooid worden. In het slechtste geval kan je hierdoor data kwijtraken. Wees hier dus heel voorzichtig mee.
Eigenlijk alle moderne videokaarten hebben geen probleem met 90 MHz, als er moeilijkheden zijn dan zal je deze kunnen herkennen aan vreemde kleuren en renderfouten (knipperen, vreemde textures, artifacts, etc.) tijdens games.

« · ^

Multiplier tweaking
Het overklokken via de multiplier is veiliger maar ook minder effectief dan via de FSB. Je klokt namelijk alleen maar de processor zelf over en de andere componenten binnen het systeem laat je met rust. Als je de multiplier wilt gaan overklokken moet je er alleen heel erg op letten welke processor je koopt, alle Intel processoren zijn "gelocked" (dit om te voorkomen dat oplichters een snelle CPU voor veel geld verkopen terwijl het gewoon een overgeklokt langzamer model is). Alle AMD processoren van voor de 2500+ zijn of standaard unlocked of zijn heel erg makkelijk te unlocken door een aantal zilverlijmstreepjes te zetten. Let echter op! Na de 2500+ processoren zijn de processoren locked en zijn ze tot nu toe ook niet te unlocken! Alleen van de mobile variant van deze processoren is door middel van bepaalde software nog softwarematig de multiplier aan te passen.

« · ^

Trucjes
De meest bekende truuk is het verhogen van het core voltage. Bij een hogere kloksnelheid dan standaard verzwakt het interne signaal in de processor sneller dan normaal door allerlei electronische eigenschappen. Dit kan leiden tot instabiliteit. Door het verhogen van het core-voltage zorg je ervoor dat het signaal sterker wordt waardoor je weer een hogere snelheid kan halen. Maar zoals bij alle voordelen zijn er ook nadelen, anders zou de processor fabrikant dit zelf wel toepassen, er komt namelijk een stuk meer warmte vrij. En zoals we weten kan meer warmte meer instabiliteit betekenen. Het is dus zaak dat je een middenweg vindt tussen het voltage en de warmte-ontwikkeling.

Wees voorzichtig met het aanpassen van het voltage, de meeste moederborden kunnen niet meer dan 1.90 volt leveren en dat is niet voor niets. Met voltage-mods (solderen enzo) kun je soms hoger komen maar dat is vaak niet effectief. De gunstige werking van een hoger voltage wordt compleet teniet gedaan door de grotere warmteontwikkeling. Verder kan een te hoog voltage de processor beschadigen.
Let erop dat sommige moederborden niet erg nauwkeurig zijn met het toekennen van een voltage aan je CPU. Soms krijgt je processor 0,1 tot 0,15 volt meer dan ingesteld. Een BIOS update kan dit verhelpen maar het is sowiezo verstandig om het in de gaten te houden met een hardware-monitor-programma als MBM5 of in de BIOS (PC Health status o.i.d.)

Als je bezig bent met het overklokken is het vaak lastig te zien waar het probleem ligt: crashed je systeem door een te laag voltage of door warmte. Daar kun je op verschillende manieren achter komen. Als je systeem steeds na ongeveer dezelfde tijd hangt is het waarschijnlijk een warmteprobleem. Bij het opstarten is de boel nog koud en wordt dan steeds warmer omdat de hitte niet goed wordt afgevoerd. Als je systeem op onvoorspelbare momenten vastloopt is het waarschijnlijk een voltageprobleem.
Ook kun je gebruikmaken van de temperatuurmeters op je moederbord. Hoewel deze niet helemaal nauwkeurig zijn kun je toch een aardige indruk krijgen. Voor zowel AMD als Intel processors geldt dat een temperatuur boven de 60 graden aan de hoge kant is. Hoewel dat nog lang niet de fysieke grens van de processor is wordt het systeem vaak instabiel en gaat de levensduur van je processor hard achteruit. Beter koelen is dan het devies.

Een truc die de laatste tijd vooral bij AMD processoren wordt toegepast is het voltage verlagen. De huidige AMD processoren ontwikkelen namelijk zoveel warmte je nog nauwelijks kunt overklokken zonder problemen te krijgen. Door de lagere warmte ontwikkeling kan je dan weer verder overklokken. Hier zit natuurlijk ook een grens aan, door het lagere voltage gaat ook de interne signaalsterkte snel achteruit waardoor er meer kans is op storingen en vastlopers.

« · ^

Kan mijn processor kapot?
Het antwoord op deze vraag is helaas ja, dus we gaan in dit stukje eens kijken waardoor de processor kapot kan gaan.
De drie allergrootste vijanden van elektronische chips zijn:

• Statische electriciteit
• Warmte
• Electromigratie

Van statische electriciteit heb je weinig last in reeds gemonteerde systemen, maar wel als je met losse chips en onderdelen aan de slag gaat. Een beetje statische electriciteit is voor een chip namelijk al gelijk aan een blikseminslag. Meestal werkt je chip wel nog gewoon maar is hij wel een stuk instabieler.
Extreme warmte zorgt ervoor dat het silicium waaruit de chip bestaat zijn halfgeleiderschappen verliest. Dit gebeurt bij temperaturen van 125-175 graden. Nogal wat, dus de kans dat je chip ineens niet meer werkt door warmte is heel erg klein, tenzij je de koeler niet goed monteert natuurlijk. Maar minder extreme temperaturen kunnen ook kwaad: Zoals je misschien ooit op school bij scheikunde geleerd hebt, is de snelheid van bepaalde processen afhankelijk van de warmte. Dit geldt ook voor elektromigratie.
Elektromigratie is het verschijnsel dat de metalen die de verbindingsdraden tussen de transistoren op een chip vormen zich atoom voor atoom verplaatsen van de ene plek naar de andere plek op de chip. Dit gebeurt onder invloed van de extreem hoge veldsterktes tussen de metalen sporen, en hoge lokale temperaturen. Uiteindelijk resulteert dit in een onderbroken verbinding (wegens weggemigreerde metaalatomen), of een kortsluiting (wegens erbij gekomen atomen), en dus een kapotte chip.
Onder invloed van warmte word het elektromigratieproces versneld, omdat de atomen sneller trillen en dus eerder loskomen uit het kristalrooster. Verhoogde Vcore spanningen versnellen ook het proces, omdat door de hogere spanning de veldsterkte tussen twee verbindingssporen oploopt. Er word harder aan de atomen getrokken, waardoor ze ook eerder loskomen uit het kristalrooster (verhoogde Vcore heeft dus dubbel effect: zowel de temperatuur als de veldsterkte stijgt).
Dit is allemaal technisch gepraat, waar het in de praktijk op neerkomt is dat je kunt overklokken zover je maar wilt, zolang je de temperatuur maar onder controle kunt houden. Als je in 1 keer de FSB naar 400 MHz wilt zetten in plaats van langzame stapjes omhoog, dan kan dat, als je er maar zeker van bent dat de temperatuur niet te hoog wordt.

« · ^

Stress-testen
Als je na je overklok gewoon in Windows kunt komen zonder rare foutmeldingen, wordt het tijd om eens te kijken of alles wel soepel draait bij 100% belasting. Een van de beste manieren om alleen je processor te stressen is het draaien van programma BurnXX, waarbij XX voor je processortype staat. Dus voor de Atlon/Atlon XP/Thunderbird kun je BurnK7 gebruiken, voor de P3 kun je BurnP6 nemen. Voor zover ik weet is er geen specifieke P4 versie. Of het geheugen nog stabiel draait na een overclock is te testen met BurnMMX. Om er zeker van te zijn dat deze programma's zoveel mogelijk CPU tijd krijgen, is het aan te raden om de prioriteit van het process op 'high' te zetten. Dit kan in Windows NT/2000/XP met behulp van de Task Manager. Je doet dit door naar de 'processes' tab te gaan, met de rechtermuisknop het gewenste programma selecteren, en vervolgens 'Set Priority -> High' te kiezen. Windows 95/98/Millenium gebruikers kunnen gebruik maken van het programmaatje 'setprio'.

Om een overclock van de grafische kaart te testen is het draaien van een 3DMark2005-test nuttig. Draai een stuk of 10 benchmarks achter elkaar. Als er geen artifacten optreden en de boel niet hangt, dan kun je er redelijk van uitgaan dat de overklok gelukt is.

Andere pakketjes die regelmatig gebruikt worden om het systeem te stresstesten zijn SiSoft Sandra (burn-in test), de Distributed.net client (ook wel 'koetje' genaamd), en Super PI.

Alle genoemde programma's zijn eenvoudig te vinden door middel van een Google search.

« · ^

Maximale CPU-temperatuur
Gedurende het overklokken moet je goed de CPU-temperaturen in de gaten houden. De oudere te hete CPU's houden permanente schade over aan die oververhitting. Ook al doet hij het nog steeds, de kans dat de PC vaker crasht is groot.
Maar wat zijn nu normale en maximumtemperaturen? De maximumtemperatuur ligt voor vrijwel alle processoren op een 75-80 °C, gemeten op de package direct boven de core. Boven de 80 °C word het risico op beschadiging erg groot (De chip zelf kan 125 °C hebben, maar deze is altijd warmer dan de behuizing).
De modernere processoren (64bit en dergelijke) kunnen een 85 °C hebben volgens de fabrikant.
Normale temperaturen hangen af van de manier waarop de temperatuur gemeten word. Processoren met interne meetdiode meten de temperatuur direct op de chip zelf, en geven dus een hogere temperatuur aan dan externe sensoren in de socket. Dit verschil kan best oplopen tot 20 °C of meer. Bij processoren met interne meetdiode, zoals de Pentium 3, Pentium 4 en AMD Athlon XP geld 65-75 °C nog als veilig. Een normale temperatuur is dan 55-60 °C, maar zelfs langdurig op 70 °C draaien kan dan geen kwaad. Gebruikt jouw moederbord een externe sensor in de socket of aan een draadje, dan is 45-55 °C een normale waarde, en is de processor veilig tot zo'n 65 °C. De modernere moederborden/CPU's hebben een beveiliging die zorgt dat de PC uitschakeld zodra de tempratuur boven een bepaalde veilige waarde komt. Deze ligt op ongeveer 75-80 graden maar dit hangt af van de fabrikant van het moederbord.

Om de tempratuur uit te lezen zijn er diverse programma's in omloop. Waar je wel rekening mee moet houden is dat niet alle programma's de tempratuur nauwkeurig en soms zelfs foutief uit lezen. Als er in zo'n programma staat dat je cpu 138 graden of zoeits is dan kan je er redelijkerwijs van uitgaan dat dit dus niet correct is. Hetzelfde geldt voor een tempratuur beneden of gelijk aan de kamertempratuur.

Temperatuur uitlezingssoftware:SpeedFan, Motherboard Monitor, CpuCool, Aida32, Lavalys Everest, SciSoftware Sandra, Memory and CPU Observer, Hardware Sensors Monitor, BurnInTest, Asus Probe, Winbond Hardware Docter, Abit Hardware Doctor, MSI CoreCenter etc.
Let erop dat je de software goed instelt. Temperaturen van 127 °C geven aan dat de sensor niet uitgelezen of gevonden konden worden. Check de MBM: Motherboard List voor meer info over de gebruikte sensoren van diverse moederborden.

« · ^

Interessante links
Lars93 heeft een profielwerkstuk over overclocken gedaan. Hier is ook veel algemene informatie te vinden.


« · ^

Contact
SA007
RoneTweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee