Toon posts:

Elektrisch rijden; is dat milieuvriendelijk?

Pagina: 1
Acties:
 • 11.467 views

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Hallo, ik wil een nieuwe topic aanmaken als een parodie op "duurzame energie".

"Het gaat er niet om hoe we vervuilen, maar over de niche markt achter al deze import van
elektrische scootertjes, electrische fietsen en ander zogenaamde goedkope duurzame producten die zogenaamd het milieu moeten ontlasten."

Ik zal een paar aannames doen die ik heb uitgezocht en aangezien het een eigen visie is is dit een discussie en geen standpunt ansich.

1. Imitatiemodellen uit China roesten snel weg en het apparaat is na 1 a 2 jaar zo rot als een mispel. Wat kost het om het apparaat te recyclen inclusief accu's? Hoeveel milieuschade doet dit?

2. Omdat alles om geld gaat zitten we nog met loodaccu's om onze nek. Wat wel een feit is is het feit dat deze accu's niet altijd even zorgvuldig gerecycled worden en zitten we alsnog met de milieuvraag waar het uiteindelijk om gaat, duurzaamheid.
(artikel van de Staten-Generaal der Nederlanden)

Hoofdsite: De Staten/Genaraal der Nederlanden
Onderwerp: Deeplink werkt niet. Zoek op ACCU en er is één hit, de goede.
3. Jan koopt een brandstofscooter van een goed merk en doet daar 6 jaar mee en Piet koopt een electrische scooter die na 2 jaar afgeschreven is. Dat zijn 3 producten om het ene en wat is dan milieuontlastender? De fijne koolstofdeeltjes uit een benzinde scooter of 120 kilo aan niet milieu-
vriendelijk materiaal dat verwerkt moet worden inclusief accu's? Dat is 360 kilo aan verwerking voor
het Chinese model tegen 75 kilo verwerking om de 6 jaar.

4. De accu's gaan kort mee en geven grote overlast bij de verwerking. Li-ion LiFePo batterijen, de enigste batterij die geschikt zou zijn voor electrisch rijden kost erg duur en dat si de strop van vele,
vele burgers. Voor 1 kWh betaal je nu nog zo'n slordige 1000 euro aan Li-ion cellen en dan heb je een oplossing die 600 keer herlaadbaar is, dus meer dan een euro per lading aan kosten. Is benzine dan duurder?

5. Emissietechnisch is het triest want van aargas in de centrale tot wandcontactdoos gaat er 70% rendement verloren en benzine heeft dan een zelfde renedement tegen 8,48 kWh de liter. Ik neem de laadverliezen van de lader en het wiel NIET mee in de berekening want dan gaat dit topic direct dicht vanwege de ernstige waarheid en ongeloofwaardige getallen die de waarheid zijn. Dus of het 5x schoner is lijkt me een leugen die regeert en ik ben er bijna zeker van dat het een leugen is.

6. Goedkoper? Nee, duurder, het is een kwestie van total cost of ownership en hier een voorbeeld van mijn scooter (ja, ik dispromoot hem nu even)
10.000 km is een batterijpack en 20.000 km is het einde van het goedkope materiaal, dus voor
20.000 km betalen we het volgende:
20.000 * 0,7 cent aan elektra (werkelijke kosten inclusief lasten)
20.000 * 4,2 cent afschrijving aan loodaccu's (prijs geïndiceert via FIAMM)
20.000 kilometer staat tot 1600 euro

Dus 1600+(20.000*,7)+(20.000*4,2) maakt 2580 euro per 20.000 km en voor 2 jaar mag je 120 euro aan onderhoud vlot rekenen dus een slordige 2700 euro. Dat is 13,5 ct/km. Voor het gemak even mee te nemen. Een stoere herenbrommer die goed wordt onderhouden en die niet opgefgokt wordt kan zelfs goedkoper zijn in de TCO.

Wat die Chinese imitaters doen is een objectieve berekening maken van de emissiekosten en dat is rechtvaardig, maar niet kompleet namelijk. Ik rteken altijd in (total cost of ownership). Dat is het geld dat van jouw bankrekening afgaat in die kilometrage. Mijn Nissan Micra kost 21,3 ct/km in TCO en dat is lelijk goedkoop, maar als je zorgvuldig met je materiaal omgaat is dat haalbaar, echt.

Een elektrisch voertuig is dus niet duurzaam voor hetgeen je krijgt en hiermee tracht ik het te dispromoten. Wat als iedereen massaal in de nacht zijn EV gaat opladen. gaat Tennet leuk vinden.

Nu wil ik van jullie weten wat jullie ervan vinden als (vrijgevochten) burger.
Ik zou graag een objectieve mening willen over het onderwerp.

Waarom die onzin, elektrisch rijden is goed!
ALs je die vraag niet kunt beantwoorden, lees nog eens en besef dat zolang in de wereld het crediet regeert zullen er fossiele voertuigen blijven. Ik 'denk' dat we pas over 30 jaar échte problemen krijgen, maar dan is iedereen blut aan de stroomrekening, toch?

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 04-04-2008 18:17]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Zeer goede stof voor de problematiek:

http://rypkezeilmaker.nl/typo/index.php

Wil je echt iets goeds lezen en wil je meer inzicht krijgen in kamervraagstukken en technische wetenschap dan zul je uren zoet zijn.

Ga naar linksboven, onder profs-verhalen staat een informatie die zijn weerga niet kent, even serieus.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Pffeww, goed onderbouwd materiaal allemaal :)

* GoldenSample weet zich daar mateloos over op te winden..
* Rogresalor weet zich daar ook mateloos over op te winden..

Ik ga eens onderbouwen en als laatst mijn oplossing voor dit probleem :)

1. De Hummer zou schoner zijn dan de Toyota Prius.

Dat geloof ik meteen. Als je ziet hoe technisch een Prius is en hoe simpel een Hummer. Een Hummer is een ijzeren bak met een overmaatse 6 liter motor. Kan vriendelijker zijn, maar geen burger durft deze wagen te berijden of hij moet rijk zijn.
Ik kan heel gedetailleerd ingaan over Vluchtige Organische Stoffen (VOS) of over alle nanoparticles die de lucht inkomen bij de verwerking van Li-Ion cellen (over de recycling kom ik terug).
Toch verdient de Prius de voorkeur want met deze auto kom ik graag aanzetten (persoonlijk)
Het gaat naar de voorkeur uit van de mens denk ik op dit punt. Je kunt rekenen hoe je wilt, maar zo stom is de benzinemotor nog niet behalve dat hij het milieu belast, maar met 3-weg geregelde katalysatoren en een uitgekiend motormanagement systeem valt dit per kilo nog mee (kom ik op terug). Mijn Nissan Micra is een bonk electronica en 2 jaar geleden had ik hier stukken mee. Dan ben je niet blij. Ik rijd dan 1 op 19 met het ding en ik trek best pittig op, maar rij niet te hard. Snelheid is energie en de Prius gaat sneller dan de Hummer want dit is een legervoertuig van origine.

2. Het trolleysysteem.

Goed punt en dan is elektrisch rijden in een keer zeer milieuontlastend. Prima punt van Varienaja, maar zolang de mens de mens is gaan we niet eerst investeren om dan verlies te maken op grote industrieën en patenten zoals Li-Ion. Die mensen zien geld met EV's, heel veel geld en dat laten zij zich niet voorbij gaan zonder te vechten. Jij bent mijn man, echt heel goed idee, maar irrealistisch economisch gezien. Denk maar niet dat J.P. Balkenende hier blij mee is. Dat kost knaken :o Dan is de werkeloosheid voor midden opgeleiden ook van de baan. Ga in de politiek, ik stem op je.
Dan maakt de economie een draai van 180 graden om haar as denk ik.

3. Waterkracht is een prima optie en de hectaren die je daarmee verliest kun je terugwinnen. je zou ook waterplanten kunnen leren eten of insecten. Hoezo voedselprobleem? We zijn te kieskeurig.

4. Iemand zei dat mijn vergelijking verkeerd was? dat geloof ik bij 50% twijfel, maar het marktaandeel van goedkope Chinese imitatiezooi is zeker 80%, dus ik kan voor 80% gelijk hebben. Wil je echt elektrisch rijden, koop de Vectrix, dé elekrische motor. Dat is een goed ding en vlug bij te laden aan 230. Het ding rijdt op NiMH accu's en die vallen qua belasting erg mee en zeker per kilometer.
Nikkel is 100% recyclebaar tegen een schappelijke prijs en de Kathode is een Hybride ofwel waterstofhydroxide in plaats van Cadmium. Het is dus eigenlijk gewoon een verbeterde NiCD accu.
Loodaccu's zitten in 80% van de EV's en als je een smerige accu wilt , neem loodzuur en vooral de extreem lage energiedichtheid per kilo is triest te noemen met onze huidige kennis. In een scooter huizen 30-50 kilo aan loodzuur of 25 kg NiMH of 10 kilo aan Li-ion LiFePo accu's. De meest groene Li-ion cel. vergeet MangaanOxide.

Mijn berekening klopt ook nog want ik rijd zo'n ding en ik zie alleen maar 'Chinees' op straat. Ik ga ook geen vergelijking maken met een Rolls Royce en een Lagune want weinigen rijden een Rolls.
Bekijk de cijfers van de import en leg die naast de cijfers van de verkoop in Europa en val niet van je stoel :o "De Leugen" heeft ook jouw aangetast en ik probeer deze leugen onderuit te halen met de kennis die ik heb. Iemand moet het toch doen?? Alleen heeft de markt voor elektrisch niet de kunst mij te manipuleren (ik zeg niet dat jij dat deed ;) )

5. Mijn Oplossing.

Vergeet geld en maakt kleine personenvoertuigen die 250 kg wegen. Voorzie die van een 500 cc Brandstofmotor en de voorraden gaan veel minder hard leeg of stabiliseren.
Het probleem? We consumeren te veel en té is zelden goed.Edit:
Ik weet niet of iemand hier toevallig 'Van Duren' kent uit Reek, maar deze oppositiezitter in de gemeenteraad is wel mijn beste maat. Hij heeft boeken geschreven die je onder zijn auteursnaam kunt vinden in de handel. Weinigen mogen hem, maar als je hem goed kent....
De site van Rypke Zeilmaker die ik aanhaalde is ook zo'n persoon.
We hebben de neiging af te wijken van het modaal en het systeem op haar grondvesten te laten schudden door het te bombarderen met waarheden.
PS: Daarom kan ik exorbitant slecht tegen liegen en iemand die tegen me liegt (zoals de media) krijgt me echt tegen zich.

[Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 05-04-2008 12:10]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ik vind het klasse hoe men het interpreteerd.
Ik ben onder de indruk van de goede inzetten want ik was bang dat ik met de openningspost de munt helemaal mis zou slaan. Ik ben gewoon oprecht blij dat ik begrepen wordt. Valt niet mee om zo'n grote leugen de das om te doen. Ik heb echt heel wat mensen tegen me met deze visie.

Ik wil juist duurzaam zijn, maar alleen niet op een leugenachtige manier en ook niet op een manier waar een ander profijt trekt van mijn besparing.

Op school heb ik economie altijd best goed begrepen (ook een 'vrij' exact vak).

1. Er zijn zelf brommers en scooters met een 'best goede' katalysator op de markt en dat blijkt best te helpen. Tomos kwam met het idee.

2. Wat niet vermeld wordt is dat als je Shell Pura tankt en geen TTX olie gebruikt dat een brommer niet zo schadelijk is als wordt beweert en weet een issue om de boel op te jagen, maar testen met Euro95 kan ik ook. Heb je geen Shell in de buurt? Bijna elk merk heeft superbenzine. Als je dat ding niet opfokt en je rijdt normaal betwijfel ik nu nog steeds wat goedkoper is. Ik meen het serieus.
Ik zal geen EV meer kopen of alleen nog de Vectrix want ik kan overal bijladen waar ik kom, dus dat is geen issue en je kunt met één uur laden met de Vectrix weer 30 km rijden. Als ik naar Gemert moet is dat 24 kilometer per enkel en de Vectrix zal dan weer in een uur vol zijn en ik werk daar 4 uur. Mijn scooter met loodaccu's heeft die 4 uur dan ook meer dan nodig om bij te laden (6 uur van 0% naar 100%, dus dan is hij echt voor 66% ontladen wat tegen 'deep discharge' aanzit mits hij 100% vol was bij vertrek en dat betwijfel ik met deze temperaturen, zal het geen 90% discharge zijn? Meter zakt diep in het rood bij optrekken.). Het hangt erom of het lampje groen is bij vertrek. Soms wel soms niet. Wind tegen niet bijvoorbeeld.

[Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 05-04-2008 19:26]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Mensen vergeten massaal dat er draadjes lopen waardoor 380 kV vliegt en dat wordt omgezet in 10 kV en daarna nog eens in 3x500 Volt of 3x230 Volt. Zolang we magnetisme nodig hebben om spanning om te zetten gaat er in dit deel het een en ander verloren en niet zo weinig.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
burne schreef op maandag 07 april 2008 @ 07:48:
[...]

Typische rendementen voor hoog-vermogen transformatoren liggen tussen de 96 en 99.9%. Hoe groter de transformator, hoe hoger het rendement. Van centrale tot stopcontact is het totale verlies van die keten van transformatoren, kabels en verdeelpunten iets van 8-15%. (8 procent in Europa, 15% in Amerika, omdat Amerikanen veel meer kleine transformatortjes dicht bij de afnemer hebben, en in Europa de veel grotere wijktransformator en de hogere netspanning voor minder verlies zorgen..)
Dit is intressant. Ik nam hoogelijk aan dat het rendement van brandstof centrale in, wandcontactdoos uit slechts 35% was als je geluk hebt.
In een eerdere topic nbam iemand een heel andere aanname aan en die had ook unbiversiteit achter zijn kaken. Wat is nu de waarheid?
Ik kan wel HBO OOAA hebben, maar ben geen duurzaam technisch deskundige dus op dat gebied kan men mij alles wijsmaken en ben ik inderdaad een goedgelovige sukkel (ik vat het niet eens verkeerd op) ik vind het doordacht, maar kun je mij asjblieft uitleggen waar je die getallen vandaan haalt. Als ik de therorie van de andere poster in (zoek het nog op) aanname neem kostr gas per kuub 3 cent bruto en dat geloof ik niet, dus jouw 90%+ is aannemelijker.
Tennet laat zich niet in detail uit want daar heb ik ook even een mail aan gericht omtrend dit onderwerp, maar die werken al helemaal niet mee. Stel je voor, tennet, dat ik teveel weet over jullie.

Zolang een elektromotor vanaf 0 in beweging moet komen gaat er energie verloren, des te lager het toerental, des te meer energie er verloren gaat (dacht iets met 'flux'). Zou je een grote motor bouwen en daarin weer kleinere motoren met een andere overbrenging dan trek je een auto die zo'n moter heeft met piepende banden weg op 10 kWh kracht. De binnenste ring met magneten draait dus sneller als de buitenste ring en ik kan niet gevonden krijgen hoe die motor heet, maar ik zoek het artikel op over deze motor met 99,6% efficiëntie. Elektrische scooters zouden met hetzelfde vermogen niet harder kunnen, maar wel 6x sneller aan de top zitten.
Door het vermogen tijdens de acceleratie te dimmen door het zeer hoge koppel te compenseren, dan kun je sneller toekomen met accutechnologieën. 1 kWh uit de batterij kan een mens verder brengen dan nu het geval is omdat we maar 1 motordiameter hebben mey magneten.

Waar ik zo op tegen ben, mensen, zijn niet zozeer de getallen, maar de mate waarin de mens zich inzet om dit probleem op te lossen. Zolang we nog goedkope toei toelaten zal dit beeld niet veranderen. Mijn volgende voertuig wordt zeer hoogwaarschijnlijk een Vectrix! Daar lees ik veel goeds over en die is nog te betalen met 11.990 dollar (2008). Dus als de dollar 1,7 doet per euro dan betaal ik 7052 euro en dat is noig heel goed te doen en ik heb er ook nog 10.000 euro voor over inclusief goede helm, pak en assecoires.
Ik heb ze al gemaild en van hun krijg ik wél een eerlijk antwoord terug.

Ik heb de gruwelijke fout gemaakt dit Chinese materiaal destijds te kopen want met dat onderhoud valt het niet mee en dan wel onderhoud aan de carrosserie wat uit China komt en geen problemen met het Italiaanse gedeelte (motor controller en accu's). Dit vind ik wel heel typisch want het ding staat in de schuur hier ;)
Het rijdt zalig, maar als ik hier 20.000 km mee ga halen klap ik in mijn handen.
met de Vectrix is de opgave 160.000 km/levensduur en dat is toch andere talk!

Dus wéér het geld en de TCO van deze prachtige motorfiets in vergelijking met mijn ECO -lectric 909 is goedkoper per jaar. Ik weet het nu wel, beslist.
Weer een spaardoel erbij :)

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ik koop geen Prius en waarom niet?
Als ik naar mijn werk moet en ik rijd met de scooter op de ventweg van de autoweg ben ik vlugger en het is korter ook nog. Met de motor kan ik deze route dus aanhouden en win ik heel veel tijd tov de auto. Ik heb rijbeijs A al 9 jaar samen met B en met de motor is Reek-Oss (13,5 km) precies 15 minuten en met de scooter heb ik toch 29 minuten nodig wil ik het goed doen. Op de ventweg ben ik om 08:30 stukke vlugger per motor dan per auto in de rij en ik lach ze elke dag uit ;) het staat élke werkdag muurvast op knooppunt Paalgraven richting Oss (check it out). Ik vlieg er lachend omheen >:) Geen files voor mij :)

Edit: ventweg is afgesloten voor auto's met een regeldrempel. kansloze snijroute voor de automobilist en soms is de drempel gezakt en komen ze langs, maar vele verbijten zich aan een drempelblok en moeten omdraaien. Scooter/motor en fiets kunnen door. Tunnel onder de A50 is ook geblokkeerd. Is pas enkele maanden zo en dat scheeld!

[Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 09-04-2008 13:26]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Zou men elektrisch rijden echt aantrekkelijk willen maken dan zullen er 2 dingen moeten gebeuren en die ook op de agenda staan, maar wel verlaat, namelijk

1. Battery density: De loodaccu doet 30 Wh/Kg en LiFePo Li-ion doet 90 Wh/Kg. Je zou dan al volstaan met 1/4 van het gewicht (geen rekenfout) omdat Li-ion efficiënter ontladen worden. Als je 1C current trekt uit een loodaccu is de helft dissipatiewarmte en de andere helft voor jou, dus heb je maar 0,5 C ter beschikking en dan heb je nog maar 15 Wh/Kg, effectief.
De LiFePo trekt op 1C nog 97% rendement en dan volstaat het ineens om met de oude stroomvoorraad te volstaan. heb je 1 kWh aan loodaccu's, dan heb je genoeg aan 800 Wh aan Li-Ion om zelfs nog verder te komen. Je bespaard gewicht en Li_ion LiFePo is de schoonste Li-ion cel die er is (Lithium Ijzerfosfaat). MangaanOxide is niet goed net zoals NiCD.

Dat de Nikkelmijnen vervuild zijn is geen lokaal issue. De batterijen zijn al op de markt en dat maak je niet ongedaan door te leren van de fouten.
Laatst werd hier tussen de compost een accu aangetroffen van 12v 200Ah in de graspeel. Dit is toch wel ernstig te noemen en dit gewicht (+- 75 kg) is genoeg om een heel weiland met vee te doden. Zou die gek dat vermogen aan Li-ion cellen dumpen dan is er minder aan de hand dan wat veel fosfaat vorming, maar geen loodvergiftiging.
Ik zit in de gemeenteraad, dus dit kwam me te oren laatst.

Ik dispromoot elektrisch rijden zolang mensen niet op een volwassen manier de technolgie toepassen. Wat ik leerde op het HBO is dat je niet altijd moet gaan voor de nobelprijs en het geld, maar voor de effectiviteit en duurzaamheid van je inzet/onderzoek. De eer komt later wel. Bewijs je eerst maar eens en dan de complimenten, iets wat ik niet zie gebeuren in een Neoliberaal rijk.
1. Eerst correct kiezen
2. Dan het plan
3. Dan de inzet en voorbereiding
4. Dan de bewerkstelliging
5. Dan de winst en het voorbeeld
6. En dan complimenten en effect/rapport
7. Investeren met de winst die je boekt (van CanonG1)

Punt 7 en economie gaan niet goed samen, maar het is wel bitter noodzakelijk.

Natuurlijk snap ik dat ze met de importmodellen uit China een zet doen die de markt een andere kijk geeft en de inzet is fantastisch, maar binnen nu en 2 jaar zitten we met een afvalberg die zijn weerga niet kent. Duurzaamheis is in mijn ogen consiminderen en degelijke producten kopen en omdat je met betere producten langer doet kun je ook langer sparen voor een nieuw vervangend 'goed' produkt!
Als ik de Vectrix neem doe ik met die motor zo'n 8 jaar voordat ik dat kilometrage haal wat ze opgeven en met de accu's doe ik dan 4 jaar. Echter zijn die accu's na 60.000 km al merkbaar zwakker en is vervanging gewenst. Mensen gaan vaak niet door totdat de accu echt geen millivolt meer geeft.

->Een goed punt zijn de apparaten die loodaccu's kunnen recoveren. Als de accu nog >65% kapaciteit heeft kan de sulfidelaag vaak eraf 'geblazen' worden door speciale apparaten zonder dat de accu kapot is. Dit kan overigens maar eenmalig omdat het lood langzaam verteerd en de accu ooit echt dood is. Loodaccu's kunnen 150% langer mee als je deze speciale apparaatjes in huis hebt. Ook kun je scooters op natte loodaccu's laten rijden en deze hebben een hogere dichtheid dan SLA accu's ofwel de bekende Gelaccu.

Dus geen ideeën, maar daadkracht, echte daadkracht zonder leugens aan Jan Modaal.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Techneut schreef op donderdag 10 april 2008 @ 14:35:
[...]
Ben ik het mee eens. Alleen is er één aspect dat wel eens wordt vergeten, en dat is het maken van de installatie voor die duurzame energie. Dus voordat die er staat en helemaal gereed is.
Men zegt dat men tegenwoordig over dat break-even punt heen is, maar niettemin onderschat dit niet.
Denk b.v. aan die enorme stalen masten die voor windmolens moeten worden gemaakt: IJzererts delven, hoogovens (bijna de meest vuile industrie die er is), staalwalserijen etc.
Ik ben het daar zeker te weten ook mee eens, maar niet op de manier waarop het gebeurt. Omdat onze neoliberalische instelling zo hoog is zullen we niet ver komen.

Nu op dit very moment (even heel serieus) is FietsNed bezig met de scooter en hij neemt hem even mee voor een nieuwe achterband, een normale scooterband ipv die goedkope dingetjes. Hij zij dat hij een klant in Roosendaal had met dezelfde kilometrage van 5.000 km en die had al nieuwe accu's in bestelling. De mijne doen het dan nog heel aardig, maar de capaciteit neemt wel iets af, of ik raak in de war met het koude weer? Als ik verder wil rijden dan 25 km dan moet ik mijn rijstijl echt aanpassen. Eerst was dat 30 km, maar nogmaals, het is erg koud voor de tijd van het jaar en de lader laad met te weinig spanning voor 0 graden. Hij is ingesteld op 15 graden Celsius en dan krijg je te maken met onderlading (hij krijgt hem niet meer vol). Dat zie ik aan het feit dat de meter minder optimistisch is bij een volle verse lading bij optrekken. Hij zakt iets dieper in als het heel jkoud is.
Ik wacht dus nog even af. Echter had die man uit Roosendaal wel een aanlopende voorrem en ik niet en hij reed hem altijd tot op de bodem leeg en ik niet. Ik ga nooit zover dat hij inhoud en ik zak zelden diep het rode gebied in. Dus ik schat dat ik op 70% ontlading hem weer oplaad. ik laad het apparaat altijd direct op na het rijden, dus leegstaan doet hij geen minuut!
Mijn dealer is om 19 uur terug met de gemaakte scooter want dit is de grote onderhoudsbeurt en hij lost meteen even de speling op in de stuurballager. Mijn lagers zijn dus niet kapot, waar bang voor was.

ik kan dus 25 km vol gas rijden of 35-40 km rustig (25-30 km/h). Dat is de opgave ook.
Maar nu de maar want mijn achterband staat op 4 bar ipv de aanbevolen 2,5 bar en mijn voorband is 2,0 bar ipv 2,5 bar en dat is comfortabel.
PS: Waarom doet de 'del' toets het niet hier in het tekstscherm en wél in notepad??

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 10-04-2008 17:32]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Techneut schreef op vrijdag 11 april 2008 @ 13:00:
Je betoog heb ik niet zo veel aan toe te voegen. Maar mijn oog viel nog even op de enigszins offtopic vraag op het end over de DEL-toets.
Even uitgeprobeerd, en bij mij functioneert dit gewoon. Moet dus iets in je keyboard-instellingen zijn. In elk geval geen GOT-beperking.
Je mag gerust meegaan met mijn betoog. Juist leer ik ervan als men kritiek heeft.
De scooter is dus nog niet terug want er was meer mee aan de hand dan ik dacht. Ik ben blij met zo'n eerlijke FietsNed monteur, klasse, vanavond terug, gemaakt en wel voor 0,00 euro. De pechpas van 50 euro per jaar (normaal 25) huist een gratis grote beurt per jaar :). Alleen de achterband kost me iets. Duur is het helemaal niet en daarom focus ik me zo op de Vectrix en geen elektrische bromscooter meer in de toekomst. Net met mijn Nissan Micra Nijmegen ingeweest en ik vraag me af waarom ik geniet van het feit dat het rustig was.
Ik zal toch nog een goede 2 jaar moeten sparen voor de Vectrix en dan hoop dit dat model 2010 wel LiFePo4 accu's aan boord zal hebben :) dat ding wordt ook verbeterd, maar voor dit soort investeer ik graag als burger omdat het zeker goedkoper is als mijn oude motor. Alleen emissietechnisch al omdat motorfietsen per kilo zeker niet zuinig zijn en harder als 100 km/h is voor mij wel verstandig want zo braaf was ik niet met een bullebeest onder mijn gat van 1200cc. Ik wordt ouder en doe het graag wat rustiger aan. Als ik niet harder kan als 100 zou dat heel goed voor me zijn.

De Toyota Prius is puur een oplossing voor de hoge accijns hoorde ik iemand zeggen hier. Ik ben het daar niet mee eens en de Prius zou juist gepromoot moeten worden omdat mensen die wagen wel zien staan en als de accu zich moet opladen gebeurt dat op een constant toerental van de benzinemotor en ik beloof je er zeker 1 op 25 mee te rijden. Handig als je al een jaar rijervaring hebt met elektrische voertuigen.
Hard optrekken met elektra mag, doe dat, dat is goed voor de accu, maar stop op 80 km/h en laat hem uitrollen voor het stoplicht in de verte en anticiperen is een heel goede eigenschap met elektrisch rijden waarbij je met goede anticipatie dubbel winst haalt!
En nee, niemand toetert er ooit naar mij met mijn "het nieuwe rijden" waarvan ik een cursus heb gehad.
Met mijn Nissan Micra kan ik 55 in de 5 rijden en ik rij er gemiddeld 1 op 19 mee en dat is zuiniger dan de opgave van de fabrikant voor dat model uit 2001.

Maar weer waar het eigenlijk over gaat en waarom ze het elektrisch rijden niet moeten doorzetten is het feit dat mensen niet kunnen anticiperen of er te lui voor zijn. 'het horkerige gedrag'.
Elektrisch rijden zal denk ik voor de komende 5 jaar nog een passie blijven voor de paaionist. :)

En ja, ik ben passionist want ik kan wel anticiperen en dat merk ik aan de range en het verbruik :)


Ik ben achter de gehimzinnige Del-toets; dit doet hij alleen na de slaapstand en zodra notpad open was geweest deed hij het weer gewoon. Iets met het toetsenbord en de slaapstand van Vista.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Van school :)

Mijn accu's waren vandaag weer iets fitter als afgelopen weken. Het wordt toch langzaam warmer, dus ze zijn nog niet dood want de range komt weer in de buurt van zoals het was toen hij nieuw was en ik heb zeker 300 laadcycli gehad over deze loodaccu's (hun maximaal opgegeven cyclus).
Als ik rustig rij trek ik hem na 31 km nog niet het rood in en als hij in het rood gaat heb je nog zeker 5 km over. Ben wel even opgelucht. De man uit Roosendaal met hetzelfde kilometrage is dus de sigaar en 400 euro lichter. Die kan nog maar 8 km rijden :o

het verschil, zijn voorrem heeft al die tijd aangelopen en hij reed hem altijd diep leeg. Ik doe dat niet en mijn gemiddelde kilometrage per laadbeurt is 22 km.

Dus als het straks afgelopen is met de accu heb ik hier 36 kilo aan loodzuuraccu's staan. De milieustraat zal vast benieuwd zijn waar ik die vandaan haal :> 5 stuks a 6 kilo aan de haak.

Milieuvriendelijk na (schat ik ) 8000 km?

Lees niet over de post van Paide22 heen, goed stuk werk, kerel ;)
Welke scooter rij jij :)

En Paide22, mijn voorwiellaqgers zijn wel aan gort, dus dat kost 6 euro aan nieuwe lagers :) Donderdag krijg ik ze en dan europese lagers en geen uit China. Dat heb ik geregeld met mijn FietsNED dealer (echt toffe gast) die bij mij ook een state of the art achterband heeft gemonteerd. Ik merk het gelijk aan de rijeigenschappen, beter, veel beter. De balhoofdspeling heeft hij eruit weten te krijgen en geen geklonkt meer op klinkers, maar stilte over klinkers :)

Die 500w scooter van mij komt anders aardig goed weg. Kwestie van harde achterband (4 bar) en een normaal harde voorband omdat het meeste gewicht op achteren zit. Scheeld ook.

"Die is gek, 4 bar", nog nooit klapband gehad in 5000 km.

Hier mijn filmpje van een acceleratie met slechts 500 watt.
http://nl.youtube.com/watch?v=xFfZIX_t-BQ

[Voor 107% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 13-04-2008 10:31]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Makkelijk schreef op zondag 13 april 2008 @ 14:19:
Het voordeel van electrisch rijden:
- Je haalt de vervuiling uit dichtbevolkt gebied, dit is een groot voordeel aangezien luchtvervuiling in de steden onze levensduur nogal verkort.

Het nadeel van electrisch rijden:
- Je gaat sneller door je fossiele brandstoffen heen. Electrischiteit moet ook worden opgewekt en alle electriciteit die we nu extra opwekken komt uit kolenenergie.
Ai, juist niet :)

Ik kan 40 kilometer rijden op 1 kWh en 1 liter benzine doet 8,48 kWh dus zou mijn scooter 1 op 340. Haalt jouw voertuig dat of komt het misschien in de buurt van een kwart daarvan? ;)
25Ah*48V*3600
Ik heb dus 18Ah*60V*3600=3,888MJ en jouw situatie is 25Ah*48V*3600=4,32MJ. Net iets meer dus, maar welke range heb jij met je scooter?
Ik zou je graag een paar vraagjes willen stellen nu ik jouw waarden heb:
Zou je zo aardig willen zijn om ze asjeblieft te beantwoorden want zo kan ik mijn accu's peilen (rekenwerk doe ik wel)
1. Wat is de capaciteit van de motor min/max (hier 500/970 Wh)?
2. Welke bandenspanning gebruik je voor beide banden?
3. Range en rijstijl
4. Omgeving, stad/streek

[Voor 27% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 13-04-2008 21:58]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Wacht even.

Een normale benzinescooter heeft een vermogen van 2,5 kWh max. Mijn scooter 970 Wh max.
Een elektrosccoter met een 4 kWh motor zal wel met jouw profiel overeenkomen, maar ik denk zeker dat mijn ECE-lectric 909 zuiniger is dan een normale benzinescooter.
Buiten het technische verhaal om het feit dat 70% van de scooters opgevoerd wordt en onevenredig meer vervuilen bij elke 1 km/h erbij.
Het feit alleen al dat een centrale veel efficiënter is dan die 2-takt troep haalt je verhaal er al onderuit. het feit dat het energiebedrijf mijn verbruik moet compenseren met groene energie weegt ook mee. Dat is namelijk geen leugen.
Nog het feit erbij dat een elektroscooter zeker minder vervuilend is bij ritten <3km omdat de benzinemotor de zeer nare eigenschap heeft eerst warm te moeten worden. Ik kan meteen volgas weg. Dat doe ik dan ook, heerlijk, geen gepruttel meer. Daar win je al afstand mee tov de benzinescooter die de eerste kilometer maximaal 30 km/h mag omdat het anders het cylindertje mishandeld wat uiteindelijk in hoge kosten resulteerd.
Mijn Nissan Micra moet ook warmgereden worden, maar ik doe dat nooit. Ik begin in een 30 km/h zone en daar houdt eik me aan en dan een 50 km/h zone en pas na 1 km moet de auto toch wel de 80 km/h kunnen halen en dat altijd zonder problemen. Ik start en rijd direct weg. (het nieuwe rijden).
Gewoon oppassen met hoge toeren de eerste 10 km en daarom spaar ik voor de Vectrix!
Als ik die weg opga wil ik meteen aan de 80-100 km/h zitten en ben ik niet flauw. Heerlijk om meteen volgas te geven op deze regionale weg (hij kan maar 100 km/h). Dat schiet toch beter op dan dat voorzichtige acceleren met koude motor.
Elektra motoren hebben geen last van een koude motor en laat staan een automatische shoke of een CP gestuurde inspuitregelaar die gretig met brandstof omspring de eerste 10 km. (rijk mengsel)
Wat nou, choke? Planken ;)

[Voor 6% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 14-04-2008 15:21]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Dat klinkt alsof ik je aanval.

Nee hoor :) Ik ben gewoon fel van karakter :)
Ik ben juist blij met je deelname.

[Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 15-04-2008 18:40]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
De max staat in het boekje, maar of dat klopt? Volgens mij klopt er van heel eco-movement niets.

Ik ben blij met je post, maar ik wordt er wel beroerd van.
In plaats van nieuwe accu's. Samen een lekkere 400 euro ga ik maar even kijken voor een 2e hands herenbrommer. Daar kun je overal mee overheen en het is oerdegelijk materiaal (ik heb er vroeger ook een gehad en die beviel me uitstekend) of een 2e hand motorfiets.

Als dat in serie laden zo extreme vormen aanneemt ga ik nu alvast even voorpret doen (rondkijken).
Gelukkig heb ik verstand van barndstofmotoren en hoe heerlijk is het om er zo'n 5 liter in te gooien en dan zo'n 200 km te kunnen knallen.

Die scooter rijdt maar mooi door totdat de accu's dood gaan (zal ook niet lang meer duren) en ik koop een mooie herenbrommer. Ik betwijfel nu al helemaal het kostenverschil tussen beide. Emissietechnisch is een herenbrommer niet goedkoop, maar als je zelf sleuteld aan het ding en je kunt het dan weet ik niet of een goede MTX per 8000km ook 400 euro kost.....................

Ik kijk even niet naar het milieutechnisch aspect want ik ben belazerd (niet door jullie) en daar kan ik niet tegen. Ik kijk wel over een 5tal jaar weer hoe het ervoor staat.

[Voor 12% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 16-04-2008 13:20]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Marzman schreef op woensdag 16 april 2008 @ 20:53:
[...]
Ik heb wat posts van je gelezen en vind het opmerkelijk dat het van een benzine/electrisch discussie die je leek te willen opstarten is gegaan naar een rant op je eigen (chinese?) electroscooter. Het ene moment zeg je ook dat je accu's nog als nieuw en volgens de specs functioneren en heb je het over de voordelen van meteen vol gas kunnen gaan en nu ben je opeens belazerd en zoek je een benzinebrommer? Ik vraag me alleen af waarom je je bekocht voelt. Valt de bouwkwaliteit tegen? Of het beperkte van afhankelijk zijn van laadstations?
ja, de accu's doen het prima, maar de bouwkwaliteit valt me inderdaad vies tegen.
Na 5000 km mag de hele voortrein vervangen worden. Wat vind je daarvan?
+Accu's zijn nog goed en ook een uur na het laden is de klemspanning goed
+Meteen vol gas wegrijden, maar hier in het dorp op klinkers doe ik dat niet
+Het is stil

-Voorlagers, kilometerteller, balhoofdspeling, vering zijn niet in orde en worden vanavond vervangen.
-Achterwiel bevat slag in het wiel en eco-movement wil dit niet oplossen (filmpje op aanvraag)
-Achterband na 5000 km al zo dun als spijkerstof en geen profiel meer. Nu goede en dure band laten monteren.

Ik heb gisteren de voorkap eraf gehaald (4 schroefjes en wat klikwerk) en de draden tikten tegen de kap aan wat een rotgeluid veroorzaakt over klinkers, nu heb ik de draden netjes weggewerkt.
Ik heb de balhoofdlager ingevet en dat scheeld ook. vanavond nog even het scharnierpunt van het anti-duik systeem smeren (kun je haast niet bij)

Afhankelijkheid laadstations is geen issue want overal waar ik kom mag ik hem erin prikken en de lader weegt bijna niets in de rugzak.

Moet ik dit toejuichen??

Ik ben tweestrijdig inderdaad en het voeld aan of ik dat ding off the road gebruik, maar ik ben helemaal niet ruig met dat ding en daarom valt het me zo tegen. Een jeugdigde zou na 1000 km al aanspraak op garantie kunnen doen want dit is wel garantie (voor de duidelijkheid)

[Voor 9% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 17-04-2008 08:24]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Dit klopt als je dissipatiewarmte meeneemt. De loodaccu start met 12,6 volt klemspanning die zakt naar 10 volt om dan ineens omlaag te vallen. Dus de delta is 2,6 volt, dus de waarde bij de opgave van de accu's is gebaseert op dat exacte getal. 1080 Wh.
Nu komt de truuk. Mijn scooter trekt een hoog vermogen uit de accu's want de meest efficiënte ontlaadgraad is 0,05C ofwel 20 uur om die 100% te halen.

Kijk maar even op mijn hompage voor een leuk handwerk over loodaccu's (profiel). Met grafieken en chemische formules erbij. Pak daarbij even http://www.batteryuniversity.com/ en je bent heel wat wijzer ;)

De scooter kan de accu's in 40 minuten leegtrekken, dus het vermogen van de scooter is dus te achterhalen met dat handwerk. De opname is dus méér dan 540 Wh uit de accu's.
Op dat vermogen levert de accu nog maar 55% van zijn inhoud effectief aan de controller en 45% gaat over in warmte en chemisch verval/sulfatering.

Li-ion is nog duur vind ik, maar als ik zo reken kan ik af met een 10 Ah Li-ion oplossing en dan wordt het een beter verhaal. Meer dan 23km hoef ik niet te rijden en ik laad hem bij en de scooter weegt dan lichter wat ook scheeld, dus dubbelop.

Welke Li-ion? http://www.yesa.com.cn/index.asp

Meteen een offerte de deur uit gedaan naar hun. ben benieuwd wat het kost, een 10Ah oplossing. Ik verlies nu ook al 45%, dus qua range blijft het hetzelfde :)

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 17-04-2008 13:55]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ik weet meer :)

Accu 1 vol 12,87 Volt
Accu 2 vol 12,86 Volt
Accu 3 vol 12.85 Volt
Accu 4 vol 12.86 Volt
Accu 5 vol 12.86 Volt

Meter meet over totaal 64,4 Volt

Ik kan dus bevestigen dat de afwijking <1% is na 250+ ladingen en de conditie is tov 25 graden Celsius 89% van de kapaciteit, maar het verschil tussen 10 graden nu en 25 graden is 9%, dus ik heb een verlies van 2%. Dan zit ik op 40-60% van de levensduur (schatting)
Dat valt me erg mee :)
Voortrein is gemaakt;
Lager voorwiel was zo rot als een mispel (ik was bij de reparatie en heb meegeholpen) en nu heb ik weer een km-teller en goede voorrem.. Alle kabels weggewerkt en ik merk duidelijk verschil in gladheid tijdens het rijden. Meer gladjes en geen zoekend wiel meer (even wennen met sturen, veel directer).

Binnenwerk en metalen delen zagen er nog goed uit. Ze hebben het helemaal gepekt zag ik! Dat is opzich wel heel goed.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Beide goede posts :)

De 10Ah LiFePo oplossing is intressanter omdat mijn bereden afstand nimmer groter is als 22-25 km met een uitzondering op 30km, maar nooit meer.

Nu ga ik even diep, dus neem heel even de moeite. Jullie allebei hebben het fout, maar daar is een discussie voor ;)

1. 12V 18Ah brengt mij 30km ver op vol gas (dus ontlading in 45 minuten waar ik op terug kom)

2. Ik heb het een en ander uitgezocht wat jullie niet kunnen weten omdat ik de specificaties van de fabrikant zelf heb. (Lijn 1 0-15 km/h = 0,97 kWh en van 16-40 = 0,5 kWh motorvermogen en de motor is een 1 kWh model (staat erop).
Dat verklaard dat de accumeter uit stilstand eerst diep inzakt (2 mm) en daarna omhoog komt tijdens de acceleratie omdat hij overgaat op 0,5 kWh.
De controller is (schat ik) 95% effectief (anders zou hij smelten zo klein hij is :o ). Neem een ouderwetse Walkman en je weet dus hoed groot. Schat 200x100x40mm
Om meteen de discharge current erbij te nemen.
Acceleratie is 1C opname waarbij deze accu 50% efficiënt is en dit 30 minuten kan volhouden tot 100% depth of discharge (kom ik op terug). Bij maximale snelheid is de opname 0,5 C wat de accu krap 80 minuten kan leveren. Ook grijpt de controller in bij scherpe tegenwind door het vermogen te verhogen als hij de 35 km/h niet meer kan halen. (lichte duwtje erbij, zoemend geluid en de meter zakt iets dieper in. Hij probeert hem op de 40 km/h te houden koste wat het kost.
Als ik wind tegen heb (Windkracht 4 vol tegen) dan is de range dus 27 km bij volgas en anders meer, maar ik meet met Hollandse staven en het waait hier vaak. Netto factor is dat je meer current nodig hebt wat onevenredig invloed heeft op de accu, snap je?
Ga ik nu rekenen dan heb ik dus voor 30 kilometer langzaam of 20 kilometer snel 70% lading nodig en dat is in het meest optimistische geval gelijk aan 0,70*1080/1000= 0,76 kWh, in theorie.
Nu ga ik er vanuit dat tijdens mijn rit ongeveer 40% verloren gaat (optimistisch) aan dissipatie en nu komt hij: 0,76*0,6= 0,46 kWh wat de scooter opneemt voor 20 kilometer !!
Dit is gelijk aan 60 Volt 7,66 Ah ! Bij 97% efficientie van LiFePo4 houd ik nog over.

Amai, moeilijk

3. Ik rij de accu's nooit helemaal leeg. In het ergste geval kom ik tot op 75% ontlading en dat is wel het record want ze zijn zeker nog in orde. Dat merkte ik vandaag wel, maar ik merk wel dat ze ouder worden omdat hij wat dieper inzakt bij acceleren toen dat hij nieuw was, maar de range is nog netjes.

En ja, ik heb de site doorgespit en het 10Ah pack kan mijn scooter trekken. Opname is maximaal 5C en met een 10Ah oplossing trek ik maximaall 1,6C en dat is geen enkel issue meer. Rendement is 96,9% bij 1,6C en check die site maar goed na en vind ;) :Y

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 18-04-2008 19:56]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Goed, de h's of geen h's krijg ik niet begrepen omdat iedereen iets andeers noemt, dus die term gebruik ik niet meer. Megabytes en Gigabytes zijn mij meer bekend.


Het is zo dat ik een procedure ga opstarten om het apparaat kwijt te raken. De voorrem doet nu al bijna niets mee en erzit een tik in het wiel die zelfs FietsNed er niet uit krijgt.

1. Leuk scootertje, maar is het verstandig medling te maken aan de politie? Dit in verband met een waardeloze voorrem die niet goed te krijgen is en slechte vering? Hoe gevaarlijk is het rijden op een rem? Mag dat wel van de wet? De voorrem heeft het 3x goed gedaan en bijstellen helpt niets. Ook een irritant tik/piepgeluid bij elke wielomwenteling.
2. Ik spuit dat wiel vol met olie zodat de voortrein soepel gaat lopen, maar de voorrem verneuk ik hiermee, mede dat deze al verneukt is, dus wat verneuk ik ermee?
3. Balhoofdschroef zit alweer los en ik vraag me af wat verstandiger is? Met 25 km/h over klinkers of met 40 km/h over klinkers, rammelen doet hij als zijn best.

Ik ben het aardig zat aan het worden. Is het verstandig een 2e hands Sparta Ion te kopen en deze te voorzien van Yesa accu's? Chinees komt er niet meer in.
Dan maar een deugdelijke electrische fiets! :(

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Maar zo heel moeilijk is dit echt niet. Het enige is dat je vermogen en verbruik door elkaar haalt. Met andere woorden het paard en het eten voor het paard of de verrichte arbeid die op dat voedsel wordt verricht. Het ene is zonder h, het andere met. Een machine met een vermogen van 1 kW levert/verbruikt per uur 1 kWh, in 24 uren 24 kWh enz. Dat is alles.
En als je de voorkeur geeft aan de joule, daar is de basis gewoon 1 seconde in plaats van 1 uur, dus 1 J = 1 Ws. Dus de energie bij een vermogen van 1 W gedurende 1 seconde. Staat dus open voor de zelfde verwarring.


Ja, dat klopt. ik begrijp het wel, maar mensen brengen mij in de war.


....gevaarlijk ding

Best wel en daarom beperk ik mijn snelheid op 30 km/h maximaal. De achterrem werkt heel goed en daar is nog nooit iets mee geweest, de voorrem is alleen maar ellende.
Aangezien ik niet weet hoe k dit moet aanpakken kan ik het beste een crash afwachten want ik heb all-risk en ik krijg zo geld terug of een andere scooter. Nu wil niemand een crash natuurlijk, maar ik denk dat het de enigste manier is om geld terug te halen voor een benzinescooter en danwel een goede Kymco of een Peugeot Vivacity (schijnen het goed te doen).
Het is dat ik heel goedvooruit kan kijken, maar bij een ongeluk stel ik eco-movement verantwoordelijk voor gebrekkig onderhoud of wie ook want dit mag natuurlijk niet. Mijn FietsNed dealer krijgt klamme handen als hij mijn naam hoort want dan kan hij echt gaan priegelen.

Er zit een nieuwe voorrem in, maar die werkt maar 10% ofzo hoe ik hem ook afstel. Ik heb geen olie op de remvoering gespoten, maar op de kantelaar. Dat helpt wel tegen het piepen, maar verandert aan remkracht niets.
45 km/h is levensgevaarlijk op dat ding en ik doop hem naar snorscooter om ongelukken te voorkomen. Ik heb wel eens een aanrijding gehad met 25 km/h en dat doet al pijn (niet mijn schuld, automobilist zag me niet), dus ik denk er niet aan om boven de 30 km/h te komen puur om dit feit.

Hoe meld je dit aan de politie want ik kan wel een mail sturen, maar ze reageren gewoon nooit en hier zie ik ze nooit rijden. Op Nova was laatst een aflevering over jeugdoverlast in A'dam west en oost en daar rijden ze vaak rond, maar hier nooit. Ik zie ze echt helemaal nooit.
Die keer dat ik op de rollerbank moest was in Nijmegen, maar in deze regio kun je je scooter met gerust hart zeer wreed opvoeren zonder bang te zijn om gepakt te worden :)

Mijn volgende scooter wordt dan geen Vectrix, maar een snelle Vivacity die zo'n 60 km/h loopt, dat is beter werk en niet mouwen want ik heb motorrijbewijs, dus 60 is peanuts.

Jij had het over controle, moet een beetje lachen. Contrôle in Reek staat er in de Telegraaf...forget it hard.
Dit gat ligt helemaal achteraf en in de omringende steden is genoeg te doen voor de politie, maar de mannen die de auto's hebben uitgebrand lopen nog op vrije voeten. Reek?; easy pickings, boys!
Hier is de plek van illegale autoraces, motorraces en quadraces omdat het hier vrijelijk kan. Is trouwens ook een pijnlijk punt in Gemeente en dan zelfs lult de politie zich eronderuit, dus hoe vind ik een manier om dit kenbaar te krijgen? Moet ik een filmpje maken en deze opsturen naar eco-movement? Moet ik filmen hoe het ding klapperd op de weg?

Onthoud goed; forget eco-movement en ga alleen voor EVT. Ik heb spijt als alle haren op mijn hoofd dat ik het ding ooit gekocht heb. Dit is Chinees materiaal en het is echt ziekelijk waardeloos te noemen. dat ze dit spul verkopen? Het moet verboden worden.


Medetweakers snappen wel dat ik een 'klein beetje' link aan het worden ben en dan mag eco-movement zich bergen, echt geen geintje.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Paide22 schreef op maandag 21 april 2008 @ 17:47:
...gevaarlijk ding...

Ok ok, je hebt wat problemen met je voorrem, dat is goed balen voor je en ik snap de frustratie dat je voor de hoofdprijs een chinese scooter hebt, maar ik vond de discussie over accucapaciteit en de voordelen en nadelen van elektrisch rijden toch interessanter.
Je hebt er al 5000KM mee gereden, ik vind het wel reel om dan een keer een reparetie te verwachten. Menig benzine-bromscooter-eigenaar zal jaloers zijn op deze score! En je drivetrain (accu-controller-motor) is nog 100%! Wat ik wel schandalig vind is dat het niet goed gerepareerd wordt, zeker zoiets belangrijks als je remmen.

Goed dat je motor stiekem 1KW blijkt te zijn. Het verklaart ook wel waarom je >40km/u haalt, dat zul je met 500W niet halen (zie duitse link in een van mijn vorige posts).

Tuurlijk kun je nu een benzinescooter aanschaffen, maar dan ga je er toch behoorlijk terug in de tijd...

Uitstoot benzinescooter: Niet alleen CO2 (2,4 kilo per liter), maar ook alle koolwaterstoffen, NOx, fijnstof etc, aangezien er geen katalisator in een brommer zit.

Brandstofkosten: 1 op 30 als je zuinig rijdt
Onderhoud: Olie vervangen, filter, bougie, veel meer bewegende onderdelen (ketting, tandwielen en automaat bij een scooter) wat allemaal kapot kan (en ook gaat...).

Herrie, geen leuke opmerkingen meer bij stoplichten, etc etc....


Heb je trouwens al een offerte gekregen van je LiFoPO pack?
Ik vind je post aardig gemaakt :) en ik ga ook liever verder over waar het over ging; in principe de accu is een heikel punt.

Ik mag inderdaad dan in mijn handen klappen want de voortrein mag dan wel wat goedkoop zijn, maar het emissietechnische gedeelte heeft nog geen hik gegeven. Nooit ingehouden of wat ook (dan de ene keer in het begin dat ik 200 meter van huis met een lege accu stond en ik de reserve kon aanspreken (5 kilometer met maximaal 10 km/h). Hij moest toen 5,5 uu rladen, dus ik heb toen 5,5/6 aan kapaciteit gebruikt die dag en de normale laadcyclus is voor 60 V 18 Ah 6 uur exact. (dus wél een current limited lader.. De opgave is 72 volt 2,5 Ah. Dat is 180 Wh aan oplaadvermogen en dat maal 6 is exact 1080 watt in de accu.

Vandaan had ik de wind in de flank en ik heb hem strak op 30 km/h gehouden (langs middenpeelweg) over een afstand van exact 22 km. Om hiervan bij te laden koste het de lader 3 uur en 20 minuten exact, dus ik heb 10 Ah verbruikt van de 18 Ah. Dus dat is 55,5%. Dan spreken we nog niet van diepontlading. Ik zou dan denk ik nog zo'n 35 km halen en misschien 40 kilometer hinkend. Het was best koud vanmorgen en dan zijn de accu's ook niet 100%. Toen hij net nieuw was kon ik in augustus zo'n 45 kilometer halen met dezelfde rijstijl als nu. Het is nu april en geen augustus toen het 20-25 graden was, dus de accu's zullen goed zijn.
Als ik na 22 kilometer aankom in Venhorst en ik geef op het terrein dan even vol gas zakt de meter nog niet in het rood, maar net in geel, dus de accu's hebben niet het high current low capacity probleem en eerder het high current good capacity probleem.

Nogmaals merk ik hierbij op dat mijn achterband op een waanzinnige 4 bar staat in plaats van 2,5 bar, maar klappen doet hij niet en ook niet augustus vorig jaar toen ik hem kocht.
Wat je nu aan roest ziet zijn de schroeven en bouten door het strooizout, maar niet het frame. Dat rot niet zo snel door.

Echter zoals jij correct opmerkt haal je nooit 100% van de capaciteit en ik denk dat de controller hem afknijpt bij 10% restlading. Als je dan nog 5 kilometer kunt rijden als maximum voor de draining (totale staat van ontlading; molesteerd accu in enkele keren!) is dat zo'n 10%.
Beneden de 70% ontlading komt je in de rode zone terecht op mijn meter en voor de accu's ook. Elke meter die je verder gaar kost onevenredig laadcycli.

Hier een plaatje van de laadcycli van mijn accu's :)
http://i31.tinypic.com/uwjm8.png

Beneden de 50% ontlading moet je al gaan opletten.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Heb je trouwens al een offerte gekregen van je LiFoPO pack?
Binnen:
Het 48 Volt 20Ah pack kost 1369 dollar en het 12 Volt pack 299 dollar

Dat is inclusief 2 laders 1369+299=1668 dollar ofwel grofweg 1000 euro en dat geld heb ik niet.
500 euro kan ik reserveren, maar meer wordt lastig.

Ik sta er dan toch aan te denken om de originele accu's weer te nemen en na een tijdje te kijken naar een nieuw scooter tzt met een Li-ion accu af fabriek.

Ik kijk even naar mijn buren. Die hadden vorige zomer alle 2 een Sparta-Ion gekocht en gisteren waren ze de schuur aan het uitmesten en op hun teller stoind "49 km" (totaal, ja).
Echter die Li-ion accu's zijn na 2 jaar rot, gebruikt of niet, zonde :N
Nieuw en ongebruikt met het idee van "als we hem eens nodig hebben, dan...". Ze hebben een auto en als ze alleen die gebruiken, tsja.
Als mijn accu's op zijn heb ik er wel alles uitgehaald wat erin zat :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Prachtig verhaal, las met genot want ik herken alles wat je schrijft, Paide22 :)

Bij mij is het zo:

Als de accu's vol zijn staat de meter tegen de H aan (foto)

Dit is een schema van een SLA, een normale SLA van FIAMM-GS (de beste accu's!) (dus gelaccu's!)

Even 10 minuten een pic bouwen en een foto zegt meer dan 1000 woorden :)

http://i25.tinypic.com/2nkrnma.png

Duidelijker en PNG op compressie level 9
Met lijnen bij de procenten

http://i31.tinypic.com/25tgcqb.png

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 11-05-2008 10:46]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Accuvraag


Zodra ik naar Oss reed vandaag begon de meter al wat somber en zakte al halverwege groen. Ik ken de meter door en door en hij was lager als normaal.
Normaal pak ik hem mee zodra hij al een tijdje lang is afgeladen.
Toen ik hem bij mijn moeder bij ging laden was hij maar 50% leeg na 20 km rijden en verbazend op de terugreis stond de meter veel optimistischer omdat hij zojuist klaar was met laden toen ik ging (sprong toevallig net uit)

Dus waarom zakt de meter dieper in bij optrekken op een accu die in rust heeft gestaan en vol is en waarom zakt de meter amper in zodra je hem nét van de lader haalt?

Het kan toch niet zijn dat de accu na 2 uur stilstand al 20% ontladen is want overnacht van de lader af gaat ook prima.

Ik voel aan mijn water dat het na 50x laden afgelopen is. Al sik naar de diagram kijk kom ik nu in de zone van de sterfperiode; de accu levert steeds minder, maar de topsnelheid blijft gelijk, ook bij een zwakkere accu is deze 40-45 km/h wind tegen.

Waar ik bang voo rben (want ik weeg zelf ook 95 kilo) dat als ik zwaardere accu's erin ga zetten dat de scooter hem zwicht. Het verschil in netto gewicht zal dus 12 kilo extra bedragen en het zit zo volgens hun:

Scooter met accu's: 100 kilo (kenteken 69 kilo + 31 kilo accu)
Mijn gewicht 95 kilo (afvallende) en met een rugzak vol boodschappen gauw 8 kilo erbij.
De scooter mag maximaal 110 kg ballast hebben en nu heb ik een marge van 15 kilo en met boodschappen dus nog maar 7 kilo. Met de accu's gaat dat er wel iets overheen.... Ik weet niet of dat erg is? Echt ruig rij ik nooit. Het is toch niet zo dat de scooter krak zegt?

Net 2 nieuwe banden erop en dat rijdt beter. Anti-lek dus :)
Ging vandaag per ongeluk vol door glas heen en na de rit (keihard, beide)
Achter 4 bar, voor 2 bar. dat rijdt het lekkerste. Al het gewicht rust op je achterwiel namelijk.

Ik denk dan aan 5x 12v 27Ah in plaats van 5x 12v 18Ah.

Het zijn deze 2:
De FIAMM-GS FG21803 6200 gram 12 volt 18 Ah
Of deze:
De FIAMM-GS FG22703 9000 gram 12 volt 27 Ah

Het laatste pack zal dus 2x zoveel range hebben. En in laadcycli en in range omdat als je minder current trekt over het geheel je onevenredig verder komt.

Ik sta er alleen nog aan te denken om misschien natte accu's te nemen, dan heb ik al 25 Ah bij 30 kilo totaal. Moet dan wel zelf een lader gaan bouwen/omnbouwen (kwestie van laadvoltage instellen, ofwel de laadcurve wijzigen, kan door een weerstand te vervangen of een potmetertje)

Voorbeeld: Bij een 90 minuten ontlading kan mijn huidige accu 11,86A leveren over die tijd. Dat is dus bij een opname van krap 8 Ah! Dus de accu is geen 12 volt 18Ah, maar 12 volt 18A ! Du seen valse vermelding. Bij een 90 minuten ontlading van de opgewaardeerde accu kan ik 17,98A trekken uit de accu en dat is 12 Ah in plaats van 8 Ah. Hiermee haal ik een veel hogere top voor langere tijd en als ik 8 Ah trek zal deze grotere accu dus meer dan 2 uur kunnen leveren en zover hoef ik nooit. Als ik bij een 70% ontlading 40 km heb gereden is het mij goed.

Li-ion is wel erg duur. Misschien gaat het langer mee, maar de accu waar ik op pin minstens even lang omdat je minder de accu belast bij dezelfde kilometrage en mijn werk is niet ineens 1.5x zo ver. Het prijsverschil is een nieuwe lader en als ik even mag spieken bij bouwman accu's

de FG21803 kost €74,99, dus 375 euro per 5.
de FG22703 kost €99.99, dus 500 euro per 5.
Wel een groot verschil.
LiFePo4 kost dus duurder

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Post aan John's weblog

Ik krijg maar geen reparatie aan de voorvork van de grond en ik hoop dat deze bekende man iets weet want we hebben al eerder goed contact gehad.

Meedenken mag altijd en meer dan graag zelfs.

===========
Te negatief vond ik
===========

[Voor 82% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 14-05-2008 09:35. Reden: Tekst weghalen]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ik heb vandaag gebeld met eco-movement en ik mag alles zeggen, maar vriendelijk waren ze zeker.
Het probleem is dat de accu's van de scooter nu wel erg hard achteruit gaan en dat 20 km rijden al een risico is of 15 km met 45 km/h. FietsNED, die ik ook gebeld heb zal vanmiddag of morgenmiddag even komen kijken naar de scooter om de lader en de accu's nog eens door te meten want dat laat ik aan hem over als het garantie mocht zijn.
Echter zoals je op de grafiek ziet gaat het heel hard als ze achteruit gaan en ik acht het niet onmogelijk als de scooter volgende week al niet meer weg kan rijden.
Gisteren naar Boekel en ik heb het met de hakken over de sloot gehaald terwijl in de winter dit geen enkel probleem was. Dit enkeltje is 21 km. Zou ik wind tegen hebben dan vergeet die reis maar.

Ik heb een filmpje gemaakt over hoe de meter dan reageert en ik moet hem nog even on-line zetten voor jullie. Dit was na een rit van 20 km! Je ziet dat de meter onder het rood duikt bij gas geven. Toen de film stopte haperde de scooter meteen; accu helemaal leeg.
Ik aan de lader gezet, stopt hij na 1 uur laden al. Dus contact aan even gas en weer verder laden.

Een hitteprobleem lijkt het niet want ik heb na het rijden aan de accu's zelf gevoeld en die waren niet eens handwarm!

Ik denk dat ze aardig dood aan het gaan zijn.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Normaliter verwachtte ik wel een reactie van iemand, maar heb ik iets verkeerds gedaan?
(niet dat ik weet wat, echt niet).

Ik heb nieuwe accu's bij eco-movement besteld en wederom een gezellig gesprek. Zelfs met Falco van Vloten gesproken over vroeger.

De prijs van de accu's van fabriek tot in mijn schuur afgeleverd is €267,75. Dat valt me alles mee want ik had 350 euro begroot in mijn begroting. Gewoon de originele accu's, maar dan zonder FIAMM opdrukje. Scheeld 20 euro ex per accu! Laadcycli zijun hetzelfde als bij de FIAMM en nu even snel rekenen. Nu heb ik getallen.

6500 km gereden en wat kost dat nou op een elektrische scooter?

Aanschaf tel ik even niet mee.

Verzekering €128,40 full casco (gebied 5375) leeftijd 33 jaar.
2x lekke band a 12,50 is €25,00
2x nieuwe 'goede' bandjes + bandenspray kosten €82,50 inclusief montage en alles, aan huis. Dat is zonder uurloon want daar heb ik de pechpas voor. Kosten pechpas+beurt is €50,00
Voorvork afstellen (kosteloos)
6500 * 0,6 ct/km = 39 euro aan elektra inclusief heffingen en alles
268/6500 = 4 ct/km aan accu's, de duurste post.

Dus kost de scooter per kilometer

(m=6500) 268+129+25+50+82,50+39=593/m= 9 ct/km

Zou je benzinescooter dus 1 op 40 lopen (dat is strak, hoor) dan betaal je nog louter 3,5 ct/km aan brandstof plus 1 ct/km aan olie is 4,5 ct/km.
Onderhoud (heb zelf benzinescooters gehad) is 400 euro/jaar bij 8.000 km is toch 5ct/km aan onderhoud.

Dus beide zijn even duur, maar de elektrische scooter heeft 2 grote voordelen erbij:
1. Minder uitstoot. Dat is gewoon waar. Ik kom op 1 kWh zo'n 30 km ver en een scooter heeft 8,48 kWh nodig om 40 km te halen. Emissietechnisch een hoop warmte dus. Mijn scooter zou energietechnisch dus 1 op 300 halen! Doe dat maar na want mijn energie is in een centrale opgewekt en die halen meer joules uit een liter brandstof dan een tweetakt of welke motor ook + je hebt nauwelijks warmteverlies. Geen 1/10 van 6 kWh per 40 km in ieder geval.

2. Het is stil en veilig. Je hoort het overige verkeer zoals auto's van achteren ruim aankomen en je kunt rustig anticiperen en je hoeft niet ineens naar rechts te duiken bij die tuut. het is dus niet gejaagt rijden en elektrisch rijden is niet voor de jeugd want als ik ze zo zie rijden. Duw er dan maar 200 kilo aan Li-ion accu's in. Tegen zulke lompheid is geen enkele accuy opgewassen, dus je zult moeten anticiperen.

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
<double>

Ik ga door op V is for Voltage

[Voor 167% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 16-05-2008 09:02]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Ze komen maandag binnen hier en ik kan nog 15 km rijden op een lading.

Ik zou graag een slot willen op dit topic en Paide22, jouw laat ik het weten hoe ze bevallen, maar ik heb het idee dat ik hier op de muur aan het schrijven ben en daar verspil ik geen tijd aan.
Mensen zijn tegenwoordig zooo ongeïntresseerd naar elkaar, wat zal ik met de oude accu's gaan doen >:) Ik heb al rommel zat in huis.

[Insert: Op dit moment had ik er erg de nete in want het schoot maar niet op en ik kwam steeds minder verder]

[Voor 83% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 31-05-2008 21:05]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Dit topic is een beetje stil, maar dat zal komen door mijn bombarisch optreden. Het heeft heel wat rompslomp opgeleverd, maar de accu's zijn binnen en ik heb ze zelf gemonteerd. Ben zelf ook maar een mens met emoties en geen koude kikker, juist temperamentvol en soms té.

Dat filmpje wat ik hostte: daar was de bedioeling van om te zien hoe groot het verschil in de meterstand is tussen accelereren of stilstand bij oude versleten accu's. Deze meter zakt ook nu ook in bij optrekken, maar het verschil tussen vol gas of stlstand is nu veel kleiner. Of technisch gezegt als ik 16 Ah van de accu vraag kan hij dat beter leveren met een hoger voltage.
Net 31 km gereden en geen vuiltje aan de lucht. :) :Y
het werd tijd dat de nieuwe accu's kwamen want de oude waren echt depleted volgens FietsNED. De kleimvoltage was 100% in orde, maar zodra hij 16 Ah ging trekken uit de accu met een tester zakte het voltage goed in; ook bij net afgeladen. Het apparaat gaf eind geel aan, dus bijna rood voor alle 5 de accu's. De beste gaf nog tegen groen aan, maar de slechtste tegen rood op het apparaat dat het test. De nieuwe zijn niet getest, maar als ik het zo zelf zie, een heel groot verschil.
Sowieze volgens hem geen dom plan ze te vervanegn en aldus gedaan. Wat een geëtter met schroefjes en je moet je kop er zo goed bijhouden want als je kortsluiting maakt op 30 kilo accu's zal het goed mis gaan, maar ik heb ze ZELF erin gezet en het rijdt prima

*Rogresalor is opgelucht, scootertje doet het weer prima.

*En neen, zoals ik al zei breng ik ze keurig naar de milieustraat de 3 doosjes waar de nieuwe mee kwamen (2-2-1). De pakketbezorger vroeg of het halters waren, ik lachen :)

@Paide22. ik wilde je op de hoogte brengen, maar geen mail in je profiel. Niet iedereen zal je spammen. Je mag mij ook mailen, maar even wachten want ik moet mijn mail aanpassen; heb een nieuw adres voor correspondentie. Oude adres, maar nu gmaildotcom in plaats van athomedotnl
Ik zet mijn mail in elk fora ter publiek open en ontvang toch maar heel erg weinig spam.

Nu LP accu's 5 stuks inclusief bezorging en BTW is 267,75 netto.

Paide22, hoe bevalt je scooter verder? ik ben wel benieuwd om eerlijk te zijn :)

[Voor 19% gewijzigd door Anoniem: 146043 op 01-06-2008 11:53]


 • Anoniem: 146043
 • Registratie: Juni 2005
 • Niet online
Vectrix besteld, ben beetje jaloers :) Man, geniet ervan!

Deze accu's zijn ook al stervende en mijn profiel is inderdaad chemie. Ik was goed in Biologie, Scheikunde en Engels en derest kon me weinig schelen. Voor Wiskunde had ik een 5,8 en voor Scheikunde een 9,2, voor Engels een 9,8 en Biologie een 8; op VWO staatsexamen 1992.
Nederlands was ook maar een 7. Derest ook rond een 7. Geen held dus.

Ik was goed in medicijnleer en chemie en deel deze intresse met mijn zus.

---
Deze accu's begin ik door te krijgen. Ik denk dat het een kwestie is van een rot exemplaar en niet alle 5 want dat kan niet na 4000 km, niet hoe ik ze behandel.

Een goede accu-oplossing is Li-ion, maar erg duur, te duur om er een scooter mee uit te rusten want ik heb niet zomaar even 600 euro liggen (heb ik wel, maar niet voor dat doel).
Dus we moeten kijken naar de koeling van het pakket. Wat als ik de slechtste accu eruit haal en deze vervang en deze los monteer, dus optimale koeling? Moet beter gaan.

En even kom ik erop terug: 2.87 vs 2.84 volt 'klemspanning' is al een heel verschil. Dat scheeld al zo'n 10% in kapaciteit en de slechtste accu sterft het eerst.

Vandaag 32 km gereden en dat heeft hij ternauwernood gered, met de hakken over de sloot dus. En dan bedoel ik met 30 km/h... Wil niet weten hoe vlug ze leeg zijn als ik de hendel naar achteren haal en hem daar laat staan (volgas dus). Mijn benzinebrommer die ik heb gekocht moet nog even een opknapbeurt en het ding rijdt weer. Gaat veel vlugger dan dat getreuzel op 30 km/h want ik ben 33 en ben nog jong en snel.
Graag rijd ik gewoon 45 km/h waar dat mag zonder consessies te moeten doen op je energievoorraad want geen enkele elektrische scooter houdt de brommer bij qua range en uitputtingsvermogen.

De elektra scooter gaat er uit. Dat besluit heb ik vandaag genomen.
Het is voor mij niet voldoende en echt geschikt voor in de stad en niet erbuiten.
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee