Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 18 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 25.707 views sinds 30-01-2008

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Welkom in deel 18 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,168
+5VSB5%4,7505,250


EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 3% gewijzigd door disco stu op 10-08-2007 17:23]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.dansdata.com/images/caselight/multimeter220.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinntjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:
http://elephant.pcinpact.com/images/bd/news/37542_mini.jpg

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://img406.imageshack.us/img406/6720/dualpsucd1.jpg

Schema door Rsdraisma in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.lc-power.com/pics/scorpio_kabel_web.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding vs. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.

http://www.bytesizedreviews.com/ben/liberty/DSCN2959.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door Theoduma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Amperres welke de voeding kan leveren op de 12 volt.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeidng kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschiklte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid amperres op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 amperres op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 amperres kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 100% gewijzigd door disco stu op 10-09-2007 10:40]


 • Kimika
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 14-05-2014
Om maar de eerste te zijn met een vraag in dit topic:

Ik ben van plan een andere videokaart te kopen, namelijk de XFX 7600GT AGP uitvoering.
Nou heb ik gelezen dat die rond de 40/45 Watt nodig is.

Ik heb een Codegen 420 Watt voeding, is dit genoeg?

Rest specs:

MSI K8MM-ILSR Mobo
AMD athlon 64 3000+
1280 MB DDR SDRAM
2 X Matrox HD(80+160GB)

 • fietspomp
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 27-12-2013
Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.
Even een beetje offtopic opmerking hoor, maar ik ben persoonlijk nog nooit een multimeter die er echt naast zat met meten en heb zowel dure (200 euro) als goedkope (3 euro) gehad. Heb je bepaalde specifieke merken op het oog die goed of juist slecht zijn?

(misschien bedoel je gecalibreerde multimeters, maar daardoor wordt de kwaliteit niet beter en in principe kan je elke multimeter (laten) kalibreren )

 • fietspomp
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 27-12-2013
fietspomp schreef op donderdag 09 augustus 2007 @ 23:43:
[...]

Even een beetje offtopic opmerking hoor, maar ik ben persoonlijk nog nooit een multimeter die er echt naast zat met meten en heb zowel dure (200 euro) als goedkope (3 euro) gehad. Heb je bepaalde specifieke merken op het oog die goed of juist slecht zijn?

(misschien bedoel je gecalibreerde multimeters, maar daardoor wordt de kwaliteit niet beter en in principe kan je elke multimeter (laten) kalibreren )
Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven.
Als je hem verkeerd instelt knapt je zekerning (of erger), misschien een idee om even aan te geven HOE je hem instelt ?

edit..
sry verkeerde knop... ben nogal moe na 14 uur bezig te zijn geweest :O

edit2:
Nog een interessant linkje over antec voedingen.. toen bij mij 2 van de 2 stuk gingen heb ik besloten om maar eens over te stappen naar een ander merk:
http://www.pjrc.com/about/rambling/antec.html

[Voor 16% gewijzigd door fietspomp op 09-08-2007 23:51]


 • WEBsel
 • Registratie: maart 2001
 • Laatst online: 20:55
fietspomp schreef op donderdag 09 augustus 2007 @ 23:46:
[...]
Als je hem verkeerd instelt knapt je zekerning (of erger), misschien een idee om even aan te geven HOE je hem instelt ?
Als je spanningen wilt meten zet je je meter op V (van Volt). Als je geen auto ranging hebt zet je 'em eerst op 1000V en als je dan geen overload meet ga je telkens een stapje lager.
fietspomp schreef op donderdag 09 augustus 2007 @ 23:46:Nog een interessant linkje over antec voedingen.. toen bij mij 2 van de 2 stuk gingen heb ik besloten om maar eens over te stappen naar een ander merk:
http://www.pjrc.com/about/rambling/antec.html
Bedankt voor de tip, ik wou net een Antec NSK4400 bestellen...

Asrock Z77Pro4-M, i7 3770K ; Corsair PC3-12800K CMV8GX3M1A1600C11 x2 ; Zotac GeForce GTX1050 Ti 4GB ; Crucial MX500 500GB; Toshiba DT01ACA300 ; HP M375mw ; Synology DS115 + WD30EXRZ ; TP-Asus RT-AC68U asuswrt-merlin 386.2_4 ; Sony Xperia XZ1 ; Mazda 323


 • fietspomp
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 27-12-2013
Als je spanningen wilt meten zet je je meter op V (van Volt). Als je geen auto ranging hebt zet je 'em eerst op 1000V en als je dan geen overload meet ga je telkens een stapje lager.
Ik weet het zelf wel maar het zou mooi zijn als het ook in de topic komt. Wat ook HEEL belangrijk is, is om de meetpennen in de goede bus te doen. Vaak zit er een 200mA en een 10/20 A bus op en de 20A is bijna nooit geschakeld. Als je de rode in de 20A bus doet heb je dus gewoon een fikse kortsluiting (ook al heb je de meter op Volt staan). Niet alle meters hebben zo'n bus maar heel veel (w.o. die in de afbeelding staat) wel.

(en verstandig om geen antec te nemen, veel zullen vast wel goed zijn, maar gze hebben gemiddeld genomen gewoon een verdacht hoge uitvalspercentage en gaan daarnaast ook nog op gevaarlijke manier stuk (rook, stank, vonken, helemaal verkeerde spanning etc))

[Voor 16% gewijzigd door fietspomp op 10-08-2007 00:45]


 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
fietspomp schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 00:38:
Ik weet het zelf wel maar het zou mooi zijn als het ook in de topic komt. Wat ook HEEL belangrijk is, is om de meetpennen in de goede bus te doen. Vaak zit er een 200mA en een 10/20 A bus op en de 20A is bijna nooit geschakeld. Als je de rode in de 20A bus doet heb je dus gewoon een fikse kortsluiting (ook al heb je de meter op Volt staan). Niet alle meters hebben zo'n bus maar heel veel (w.o. die in de afbeelding staat) wel.
Ik kan me al aanmelden als iemand met ervaring hiermee :P
Was niet met 12V maar met netspanning en met mutimeter van de Aldi :+
Was in een semidonkere kelder (daarmee verkeerd gestoken, nog aan vader gevraagd of ze juist staken en vader zonder te kijken "die zullen wel juist steken") en gedurende 1 sec was er de kelder alsnog verlicht zonder dat er een lamp gebruikt werd. Heb nog ergens op mijn rommelpartitie pics staan van wat er van de meetpennen en vaders vingers (die de pennen vasthield) is geworden. Van de meetpennen was toch een 2-tal centimeter ge-evaporeerd, de rest zwartgeblakerd en vingers ook zwartgeblakerd. Meetpennen opgekuisd en nog een aantal jaren gebruik van gemaakt. Nadien kabels losgekomen van pennen zelf -> vastgesoldeerd en nog een aantal jaren gebruik van gemaakt. Uiteindelijk maandje terug goed kabel+pennen setje van andere meter gerecupereerd en nog altijd wordt er van de Aldi-meter gebruik gemaakt op dit moment.

Bon don't try this at home. Dit is dus geen goed voorbeeld. Kwaliteit van Topcraft is niet denderend maar door jaren ervaring ermee weet je wel hoe je de resultaten kan interpreteren. Gelijkspanningsmeting is al bij al redelijk nauwkeurig, maar voor weerstand en wisselspanning toch best eens iets deftigs aanschaffen.

Wat betreft de uitleg / how-to in de topic-start over multimeter. Denk dat het nogal redelijk offtopic zal gaan. Is uiteindelijk nog een voedingstopic en ik veronderstel dat als iemand niet weet hoe met iets om te gaan dat hij dit ook overlaat aan iemand die er meer van weet. Zal nog eens de formulering in topic start nakijken en dat eventueel benadrukken, maar dat is voor morgen. Nu slapen :O

 • AndereKoekoek
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 15:29

AndereKoekoek

Ping! Pong?

Zit zelf voor mn nieuwe systeem te twijfelen tussen een 450 en 600watt voeding.
Pc zal de volgende specs hebben:

P5K Premium Wifi
Q6600 G0 @ 3-3,5 ghz
2x OCZ 1gb Pc6400 Reaper
1x Ati X1950 XT
2x Maxtor 200Gb Sata3
2x Maxtor IDE (120GB+80GB)
1x DVD Sata 1x DVD-RW Sata

Hier wil ik het dan voorlopig bij laten maar zou wel wat uit willen/kunnen breiden in de toekomst

 • M2M
 • Registratie: juli 2006
 • Nu online

M2M

medicijnman

ga voor een 600 watt, alle watts die niet gebruikt worden vind je toch niet terug op je energierekening

ga wel voor een A-merk voeding, dan nog liever een A-merk 450 watt, dan een B-merk 600 watt

-_-


 • DJMurtz
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 20-10 14:05
Ik zit met een dilemma.

Ik heb mijn nieuwe systeem besteld met de volgende onderdelen (die van belang zijn voor de voeding):

3x 320GB Samsung T166
1x 500GB Samsung T166
Intel Q6600
8800GTX
X-Fi Fatal1ty Premium
5 1200RPM fans
2x DVD-RW
5x USB apparaten aangesloten via externe USB connectors

Nu heb ik hierbij de Seasonic S12II-500,500Watt besteld maar ik begin nu te twijfelen of 500Watt genoeg is om al deze apparaten aan te sturen. De S12II reeks is zéér efficiënt dus ik zal ook bijna de volledige 500Watt kunnen gebruiken, maar is het genoeg om al deze prul aan het werk te krijgen?

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
DJMurtz schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 13:26:
De S12II reeks is zéér efficiënt dus ik zal ook bijna de volledige 500Watt kunnen gebruiken
De 500W zal je sowieso volledig kunnen gebruiken (en zelfs meer op piekmomenten), de 500W is namelijk het nettovermogen! Dus hetgeen de voeding kan leveren na aftrek van het verlies in warmte.

 • Kimika
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 14-05-2014
Vergeet mij aub niet,zie eerste post in dit draadje. ;) :P
Kaart is onderweg en zou jammer zijn als ik eerst moet wachten met installen voor als ik een andere voeding nodig heb.

 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
Kimika schreef op donderdag 09 augustus 2007 @ 23:26:
Om maar de eerste te zijn met een vraag in dit topic:

Ik ben van plan een andere videokaart te kopen, namelijk de XFX 7600GT AGP uitvoering.
Nou heb ik gelezen dat die rond de 40/45 Watt nodig is.

Ik heb een Codegen 420 Watt voeding, is dit genoeg?

Rest specs:

MSI K8MM-ILSR Mobo
AMD athlon 64 3000+
1280 MB DDR SDRAM
2 X Matrox HD(80+160GB)
Ten eerset wat is je oude videokaart?
Ik kan geen specificaties van jouw voeding, kijk eens op de voeding hoeveel Amperres hij kan leveren.
Of maak er even een foto van.

Op volle belasting zal jouw systeem maximaal 200 watt verbruiken, hierval zal de 12v 165 watt nodig hebben Dat is 14 amperres die jouw voeding sowieso moet kunnen leveren.

Ik gok dat jouw voeding zeker wel 14 amperres kan leveren, mocht hij precies 14 amperres leveren dan is hij niet voldoende, dan raad ik je de Coolermaster ExtremePower 430 watt aan, deze kan afhankelijk van het model 25 tot 29 amperres leveren.
Hij is leverbaar voor zo'n 40 euro bij de gemiddelde lokale computerboer. Vergeet niet te vragen of je eventjes mag kijken OF hij 25 of 29 amperres kan leveren.

Met beide modellen van de Coolermaster heb je ruim genoeg voor jouw systeem, je zou met je nieuwe voeding nog eens 5 harde schijven en een dualcore cpu bij kunnen doen.
Floris-K schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 12:16:
Zit zelf voor mn nieuwe systeem te twijfelen tussen een 450 en 600watt voeding.
Pc zal de volgende specs hebben:

P5K Premium Wifi
Q6600 G0 @ 3-3,5 ghz
2x OCZ 1gb Pc6400 Reaper
1x Ati X1950 XT
2x Maxtor 200Gb Sata3
2x Maxtor IDE (120GB+80GB)
1x DVD Sata 1x DVD-RW Sata

Hier wil ik het dan voorlopig bij laten maar zou wel wat uit willen/kunnen breiden in de toekomst
Als je zelf al aangeeft uit te willen breiden later dan raad ik je zeker de 600watt voeding aan, alleen moet je dan geen B-merk voeding nemen.

Jouw verbruik met de bovenstaande specs zou zijn: 320watt zijn, hiervan hoeft de 12 volt ''maar'' 257 watt te leveren. Dat is 23 amperres die hij moet kunnen leveren.

Ga je je cpu overclocken naar 3,5ghz dat is een overclock van 45% dan verbruikt je cpu 152 watt en zal je voeding 304 watt van de 12v moeten krijgen.
Dat is 26 amperres maar misschien wil je later nog een High-end videokaart of meer hardeschijven, dan kan ik je in iedergeval een goede voeding aanraden.

Ik raad voor jou aan een Corsair HX520 aan, deze is stil krachtig en bied voldoende ''power'' voor jouw systeem.

Je kan ook wel rond komen met een Coolermaster ExtremePower 430 watt, maar dan moet je wel de versie hebben die 29 amperres opde 12v kan leveren. Maar je hebt dan wel minder uitbreidmogelijkheden met die voeding.

Ik raad je aan Elke voeding die minimaal 450 watt kan leveren en daarbij nog eens minimaal 27 amperres op de 12v kan geven
DJMurtz schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 13:26:
Ik zit met een dilemma.

Ik heb mijn nieuwe systeem besteld met de volgende onderdelen (die van belang zijn voor de voeding):

3x 320GB Samsung T166
1x 500GB Samsung T166
Intel Q6600
8800GTX
X-Fi Fatal1ty Premium
5 1200RPM fans
2x DVD-RW
5x USB apparaten aangesloten via externe USB connectors

Nu heb ik hierbij de Seasonic S12II-500,500Watt besteld maar ik begin nu te twijfelen of 500Watt genoeg is om al deze apparaten aan te sturen. De S12II reeks is zéér efficiënt dus ik zal ook bijna de volledige 500Watt kunnen gebruiken, maar is het genoeg om al deze prul aan het werk te krijgen?
Je systeem zal max 360watt nodig hebben(welk moederbord?), hiervan hoeft 330 watt naar de 12v dat is 27 amperres.
Jouw voeding kan 34 amperres leveren en is dus voldoende je kan er zelfs nog een paar hardeschijven bij kunnen doen :)

[Voor 13% gewijzigd door yori1989 op 10-08-2007 15:15]


 • Kimika
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 14-05-2014
Dank je Yori.

Heb nu een Geforce 6200 AGP.

Foto maken gaat niet lukken, camera wil niet meewerken dus zet ik hier alles neer van wat er op de zijkant staat. Hoop dat je er wat mee kunt.

Codegen 420 Watt model 300XX

AC input 115/230 vac 8A/4A 50/60Hz
AC output 115/230vac 1A/0.5A 50/60Hz

DC output
+3.3V +5V +12V -5V -12V +5VSB
20A 25A 16A 0.5A 0.8A 2A
160W max 9.6W max
420W

Hoop dat het een beetje overzichtelijk is.

Ben niet van plan om er nog meer aan te hangen. :)
Behalve misschien nog een 1GB reepje extra(totaal wordt dan 2GB)

[Voor 10% gewijzigd door Kimika op 10-08-2007 15:35]


 • DJMurtz
 • Registratie: januari 2003
 • Laatst online: 20-10 14:05
yori1989 schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 15:08:

[...]


Je systeem zal max 360watt nodig hebben(welk moederbord?), hiervan hoeft 330 watt naar de 12v dat is 27 amperres.
Jouw voeding kan 34 amperres leveren en is dus voldoende je kan er zelfs nog een paar hardeschijven bij kunnen doen :)
Helaas, een 8800GTX i.s.m. een Antec P182 betekend max 4 HDD's :( Er zouden er 6 in kunnen, maar de tray voor de 2 extra HDD's zit dan de 8800GTX in de weg dus dat gaat helaas niet lukken. Ik heb zelfs een dure (€15) fan teveel besteld die ook niet gaat passen vanwege de 8800GTX.

 • AndereKoekoek
 • Registratie: juli 2005
 • Laatst online: 15:29

AndereKoekoek

Ping! Pong?

Doe cooler master voeding had ik idd in mijn gedachte en was ook al bang voor wat jij net zegt.
Geen zin dat ik een nieuwe voeding moet kopen als ik andere graka koop

Heb nog andere voeding gezien van OCZ van 600 watt maar die was meteen 2x zo duur net als die van Corsair. Toch nog maar ff de al lege portemonnee open trekken ;)

thanks, Yori ! _/-\o_

 • Help!!!!
 • Registratie: juli 1999
 • Niet online

Help!!!!

Mr Majestic

Allereerst weer complimenten voor de mooie TS. :) _/-\o_

@Disco Stu
Tav het stukje "Efficiency en Rendement" heb ik nog een opmerking. Er staat namelijk:
"Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting."

IMHO is dit ihkv de milieuawareness en electriciteitsrekening enigzins achterhaald.
Een beetje moderne voeding haalt, als je de recente reviews er op naleest, =>80% rendement onder vrijwel alle belastingen, zeker op 220v. Dit zou ook de target moeten zijn als je een nieuwe voeding koopt.
Fabrikanten hebben zelfs een richtlijn/logo hiervoor "80plus".

Wellicht kan 70% door 80% vervangen worden, alle beetjes in het milieuawarenes helpen imo of de ijskap nu smelt door de mens of niet...... O-) :o

PC Specs
Asus Crosshair VI Hero 370X | AMD 3700X | 16GB DDR4 3200C14 B-die | ASUS RTX 3080 TUF OC | Crucial M500 240GB SATA | LG 38GN950-B 3840*1600p 160Hz | Corsair RM850x |


 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
Kimika schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 15:28:
Dank je Yori.

Heb nu een Geforce 6200 AGP.

Foto maken gaat niet lukken, camera wil niet meewerken dus zet ik hier alles neer van wat er op de zijkant staat. Hoop dat je er wat mee kunt.

Codegen 420 Watt model 300XX

AC input 115/230 vac 8A/4A 50/60Hz
AC output 115/230vac 1A/0.5A 50/60Hz

DC output
+3.3V +5V +12V -5V -12V +5VSB
20A 25A 16A 0.5A 0.8A 2A
160W max 9.6W max
420W

Hoop dat het een beetje overzichtelijk is.

Ben niet van plan om er nog meer aan te hangen. :)
Behalve misschien nog een 1GB reepje extra(totaal wordt dan 2GB)
Dan voorzie ik geen problemen :)

 • Kimika
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 14-05-2014
Super!! Bedankt voor de info Yori!!
Nou nog geduld vinden tot alles binnen is:P

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Help!!!! schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 16:06:
Tav het stukje "Efficiency en Rendement" heb ik nog een opmerking. Er staat namelijk:
"Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 70% moeten halen bij een redelijke belasting."

IMHO is dit ihkv de milieuawareness en electriciteitsrekening enigzins achterhaald.
Een beetje moderne voeding haalt, als je de recente reviews er op naleest, =>80% rendement onder vrijwel alle belastingen, zeker op 220v. Dit zou ook de target moeten zijn als je een nieuwe voeding koopt.
Fabrikanten hebben zelfs een richtlijn/logo hiervoor "80plus".

Wellicht kan 70% door 80% vervangen worden, alle beetjes in het milieuawarenes helpen imo of de ijskap nu smelt door de mens of niet...... O-) :o
Inderdaad wat outdated, ziezo wat bijgewerkt. Dacht overigens dat er al iets tussenstond van 80Plus maar blijkbaar toch niet (allensinds niet teruggevonden).

 • Rsdraisma
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 10-07-2013
Ook de tekst in het Dual psu stukje kan ook wat werk gebruiken. Het schema dat ik heb gemaakt laat namelijk niet zien wat er in de alinea vooraf beschreven wordt. Het verloopstukje van de CM Stacker is trouwens ook niet hetzelfde als het schema, het verbindt de pwr-on lijnen gewoon weer parralel.

Ik betwijfel dan ook of dat verloopstukje uberhaupt wel werkt, gezien ik hetzelfde heb geprobeerd zonder een luxe verloopstukje op 2 ATX voedingen.

'The default scientific position is sceptisism'


 • tux24
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 14-08-2007
Er worden alleen de slechte fabrikanten van voedingen genoemd hè.
Is Enlight een echt 'B-merk' of een 'A-merk' op het gebied van voedingen?
Ik heb geen idee hoe duur de voeding was, heb hem inc kast gekregen.
Het is wel een nieuwe.

 • -flip-
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 07-12-2020
Hallo, voldoet de Coolermaster Real Power 450(RS-450-ACLY) of zou ik toch beter de Real Power 550W SLI(RS-550-ACLY) nemen?
http://www.coolermaster-europe.com/product_common_images/aa5d1d827242dad52bfd547f566abfd1.jpg --> 450
http://www.coolermaster-europe.com/product_common_images/74159558575d57bf3d5af6359b72f308.jpg --> 550

Systeemspecs:
CPU Type Intel Pentium 4 550, 3400 MHz (17 x 200)
Moederbord Chipset Intel Grantsdale i915P
Systeemgeheugen 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Video kaart NVIDIA GeForce 6610 XL (128 MB)
Geluidskaart C-Media CMI9880 @ Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [B-1]
Harde schijf WDC WD2500JD-00HBB0 (232 GB, IDE)
Optische Station IDE DVD-ROM 16X (16x DVD-ROM)
Optische Station PIONEER DVD RW DVR-108 (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-
Printer + monitor + muis

Met in het voorruitzicht deze voeding te gebruiken binnen een jaartje bij de aankoop van een nieuwe pc (krachtiger model)

 • TheJVH
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 19:01
Ik heb gister de Corsair 520 watt ontvangen bij een nieuwe PC. Alles netjes aangesloten, maar wat me opviel is dat de 3 kabels die vast zitten, 1 daarvan (8 pins stekker) kon ik nergens aansluiten. Alles werkt wel naar behoren, ben alleen benieuwd?

 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
-flip- schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 20:52:
Hallo, voldoet de Coolermaster Real Power 450(RS-450-ACLY) of zou ik toch beter de Real Power 550W SLI(RS-550-ACLY) nemen?
[afbeelding] --> 450
[afbeelding] --> 550

Systeemspecs:
CPU Type Intel Pentium 4 550, 3400 MHz (17 x 200)
Moederbord Chipset Intel Grantsdale i915P
Systeemgeheugen 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Video kaart NVIDIA GeForce 6610 XL (128 MB)
Geluidskaart C-Media CMI9880 @ Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [B-1]
Harde schijf WDC WD2500JD-00HBB0 (232 GB, IDE)
Optische Station IDE DVD-ROM 16X (16x DVD-ROM)
Optische Station PIONEER DVD RW DVR-108 (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-
Printer + monitor + muis

Met in het voorruitzicht deze voeding te gebruiken binnen een jaartje bij de aankoop van een nieuwe pc (krachtiger model)
Even kort maar krachtig :P

De 550 kan je het beste nemen als je de keuze hebt tussen deze twee. De 550watt kan 30 amperres leveren op de 12v.

Je ziet dat er 190 watt naar de 5 en 3.3 volt gaat, dit is erg veel. De 3.3 en 5V zijn namelijk nooit de bottleneck, maar dat is de 12v.
Je kan beter een andere voeding nemen, die meer amperres op de 12v kan leverne

Uitgaande dat je binnen een jaartje een High-end pc koopt zal de Coolermaster niet voldoende zijn.

Ik kan ik toch eigenlijk wel de ''Antec truepower Trio 550 watt aanraden als je geen zwaar SLI of crossfire systeem neemt. Deze voeding kan 42 amperres leveren op de 12v en is zéér stil!

[Voor 4% gewijzigd door yori1989 op 10-08-2007 21:16]


 • LaZeR1
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 04-10-2007
-flip- schreef op vrijdag 10 augustus 2007 @ 20:52:
Hallo, voldoet de Coolermaster Real Power 450(RS-450-ACLY) of zou ik toch beter de Real Power 550W SLI(RS-550-ACLY) nemen?
[afbeelding] --> 450
[afbeelding] --> 550

Systeemspecs:
CPU Type Intel Pentium 4 550, 3400 MHz (17 x 200)
Moederbord Chipset Intel Grantsdale i915P
Systeemgeheugen 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Video kaart NVIDIA GeForce 6610 XL (128 MB)
Geluidskaart C-Media CMI9880 @ Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [B-1]
Harde schijf WDC WD2500JD-00HBB0 (232 GB, IDE)
Optische Station IDE DVD-ROM 16X (16x DVD-ROM)
Optische Station PIONEER DVD RW DVR-108 (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/4x, DVD-
Printer + monitor + muis

Met in het voorruitzicht deze voeding te gebruiken binnen een jaartje bij de aankoop van een nieuwe pc (krachtiger model)
De eerste is al overkill voor je huidige systeem.. valt ook te zien welke onderdelen je zult kopen/hebben binnen een jaartje. Als je echt futureproof wilt zijn, en de voeding toch een tijdje gebruiken zou ik de 550 kopen. de andere is iig ook al sterk...

E6600 2.40Ghz @3.42Ghz(1.34v)&testing, ASUS 8800GTS320 (660/975) 3GB Kingston/Corsair PC5300(CL4 -> CL5 @380mhz|Stable@400mhz), ASUS P5B Dlx- Wifi ap, LCPower 550w, Creative X-fi Xtreme Gamers


 • LaZeR1
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 04-10-2007
Hey, men voeding is van 12.20, naar 12.25 hersprongen opeens, iemand die weet wat dit zou zijn?

ik zou eventueel een andere voeding zoeken, yust 4 safety. Budget 50€ rond dat kzit krap >.>

Spec's
E6600 @ 3.3ghz & raising
8800GTS @ 660/975
Asus P5B Deluxe wifi
4 DDR2 latjes
Seagate 320mb 8mb
DVD-R Asus
Creative X-Fi xtreme gamer
1 artic freezer 7, 3 casefans (LED)
2 CCFL's
LCPower 550w (twijfels :s)
USB Tv Tuner
(G15, Mx518 bla bla)

Wat zou een goeie voeding zijn voor rond de 50€ :$, is cheap i know.. maar toch.
Thanks

[Voor 3% gewijzigd door LaZeR1 op 11-08-2007 19:09]

E6600 2.40Ghz @3.42Ghz(1.34v)&testing, ASUS 8800GTS320 (660/975) 3GB Kingston/Corsair PC5300(CL4 -> CL5 @380mhz|Stable@400mhz), ASUS P5B Dlx- Wifi ap, LCPower 550w, Creative X-fi Xtreme Gamers


 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
LaZeR1 schreef op zaterdag 11 augustus 2007 @ 19:09:
Hey, men voeding is van 12.20, naar 12.25 hersprongen opeens, iemand die weet wat dit zou zijn?

ik zou eventueel een andere voeding zoeken, yust 4 safety. Budget 50€ rond dat kzit krap >.>

Spec's
E6600 @ 3.3ghz & raising
8800GTS @ 660/975
Asus P5B Deluxe wifi
4 DDR2 latjes
Seagate 320mb 8mb
DVD-R Asus
Creative X-Fi xtreme gamer
1 artic freezer 7, 3 casefans (LED)
2 CCFL's
LCPower 550w (twijfels :s)
USB Tv Tuner
(G15, Mx518 bla bla)

Wat zou een goeie voeding zijn voor rond de 50€ :$, is cheap i know.. maar toch.
Thanks
Jouw overgeclockte systeem zal ongeveer 340 watt lusten.
Maar er hoeft geen 340 watt van de 12v af te komen,

Voor zover ik kan vinden kan je voeding 24 amperres op de 12v leveren je verbruik met overclock is rond de 265 watt Dit is 23 amperres, je zit dus érg dicht tegen je maximum van je voeding aan!

Voor 50 euro heb je helaas niet écht een goeie, stabiele of stille voeding.
Ik raad je aan om je CPU of GPU eventjes terug te clocken en eventjes door te sparen voor een betere voeding.

Ik kan je opzich de Antec truepower Trio 550 watt aanraden of de Coolermaster Extremepower 430watt, deze kan afhankelijk van het model 29 amperres leveren op de 12v.
Je hebt ook een versie die 25 amperres kan leveren, deze zou ik dus niet nemen, je hebt dan geen marge om je pc te upgraden ofzo.

Tip: spaar eventjes door, tot je budget ongeveer 80 euro is, in dat segment zitten nu goeie prijs/kwaliteit voedingen!

 • LaZeR1
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 04-10-2007
yori1989 schreef op zaterdag 11 augustus 2007 @ 19:18:
[...]


Jouw overgeclockte systeem zal ongeveer 340 watt lusten.
Maar er hoeft geen 340 watt van de 12v af te komen,

Voor zover ik kan vinden kan je voeding 24 amperres op de 12v leveren je verbruik met overclock is rond de 265 watt Dit is 23 amperres, je zit dus érg dicht tegen je maximum van je voeding aan!

Voor 50 euro heb je helaas niet écht een goeie, stabiele of stille voeding.
Ik raad je aan om je CPU of GPU eventjes terug te clocken en eventjes door te sparen voor een betere voeding.

Ik kan je opzich de Antec truepower Trio 550 watt aanraden of de Coolermaster Extremepower 430watt, deze kan afhankelijk van het model 29 amperres leveren op de 12v.
Je hebt ook een versie die 25 amperres kan leveren, deze zou ik dus niet nemen, je hebt dan geen marge om je pc te upgraden ofzo.

Tip: spaar eventjes door, tot je budget ongeveer 80 euro is, in dat segment zitten nu goeie prijs/kwaliteit voedingen!
Nee, men voeding heeft 12v1 18A 12v2 16a of omgekeert :) maar tis omdat ik men twijfels krijg.. budget 80€ dan max...?

E6600 2.40Ghz @3.42Ghz(1.34v)&testing, ASUS 8800GTS320 (660/975) 3GB Kingston/Corsair PC5300(CL4 -> CL5 @380mhz|Stable@400mhz), ASUS P5B Dlx- Wifi ap, LCPower 550w, Creative X-fi Xtreme Gamers


 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
LaZeR1 schreef op zaterdag 11 augustus 2007 @ 20:32:
[...]


Nee, men voeding heeft 12v1 18A 12v2 16a of omgekeert :) maar tis omdat ik men twijfels krijg.. budget 80€ dan max...?
18+16 amperres op de 12v, is voldoende, dat is samen 34 amperres :P
Daar zou je opzich nog wel aardig mee op vooruit kunnen :*)

 • BenjaminB
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 27-04-2010
Hallo mensen, mijn 1e post hierzo :)
Heb tweaker wel vaker gebruikt voor pricewatch, maar heb nu liever wat meningen over de kwaliteit en opties van verschillende voedingen.

specs:

ASUS P5B deluxe
intel E6700
ATI x1950 PRO
1x250GB seagate HD
1x DVD brander
x-fi xtreme gamer soundcard
2GB ocz RAM

Ik heb nu een Coolermaster Extreme power 650 W, maar die klinkt als een straaljager dus die gaat de deur uit.

Ik was van plan om de Be Quiet! 500W te kopen, maar begin nu te twijfelen of dat wel genoeg vermogen zal leveren! Zeker met het oog op een evt CPU overclock, en vervanging van men GFX naar een sterkere en dorstigere kaart.

Wat vooral belangrijk is dat de voeding stil is want de kast staat op hoofd hoogte. Als het mogelijk is een voeding uit deze lijst: http://shopv2.hiq24.de/in...6f25413433c34528674be23c0

Ik zat zelf te denken aan de Be quiet 600W, is dit genoeg? En zijn de voedingen van Be quiet! van goede kwaliteit en aan te raden?

Bedankt voor de moeite,

Benjamin

[Voor 5% gewijzigd door BenjaminB op 12-08-2007 17:24]


 • StraightOn.NL
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 25-11 10:33
Hallo Mensen, ik ga nu uw advies inroepen omdat het het eigenlijk fout is gegaan haha

Ik heb:
Intel Core 2 Duo E6850 (3,0 Ghz)
GigaByte GA-P35C-DS3R
Kingston HyperX 2GB DDRII 800LL
Club3D Radeon HD2900 XT
4x500 Samsung SpinPoint T166 waarvan 100GB @ RAID10 en 1,62TB @ RAID0
Samsung SH-S182D dvd brandertje ide/molex
NEC Dv-5800E dvd station ide/molex
Antec NSK6000 -
Logitech MX518

en nog een paar kleine USB dingen, cardreader, webcam, digitale camera.

Nu had ik oorspronkelijk de Antec SP-500 voeding gekocht, maar hiermee heb ik een aantal problemen:
- Deze heeft niet genoeg aansluitingen, slechts 4 modulaire aansluitingen
- Geen 8pins PCI-E voor de HD2900XT

Nou heb ik mijn harde schijven hard nodig dus, die heb ik aangesloten mits:
2xmodulair 2-SATA kabels en de
HD2900XT draait nu maar op 1x modulair PCI-E 6pins (wat tot gevolg heeft dat hij maar op 500Mhz Core en
Memory draait...) en
1x moduliar 3molex voor mijn DVDRW en DVD station + floppydrive.

Maarja dit werkt dus niet echt geweldig. Nu is mij net de voeding van mijn andere PC XP2400+ 360GB HDD en een X1600pro stuk gegaan en nu wil ik deze Antec-SP-500 hier dus maar inbouwen en mij een nieuwe kopen voor mijn huidige pc.

Nu is mijn oog gevallen op de Corsair HX520 en HX620 voeding, hoewel deze ook geen 8pins PCI-E heeft, heeft deze wel voldoende aansluitingen, en 6 en 8pins is wel gewoon compatible werd hier op GoT gezegd.

Nu is mijn vraag of ik voor de HX520 moet gaan of voor de HX620, kan ik die 100Watt extra (en +€30) gebruiken of is het echt overbodig.

Of kan ik toch beter gaan voor een andere voeding met een echte 8pins PCI-E + 6pins PCE-E, en voldoende andere aansluitingen...suggesties misschien?

Alvast bedankt voor de moeite!

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Misschien een tipje: de corsair VX550W heeft dan weer wel 6+2 pins PCI-E voedingsconnector (maar is dan weer niet modulair).

 • StraightOn.NL
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 25-11 10:33
Hmmm die ziet er inderdaad ook wel goed uit bedankt voor de tip!

(edit: ik kan hem wel niet in de Nederlandse winkels vinden helaas)

En mag ik veronderstellen dat je 550Watt vermogen genoeg vind en dat 620Watt misschien overbodig veel is of juist toch wel een must?

[Voor 21% gewijzigd door StraightOn.NL op 13-08-2007 14:25]


 • LaZeR1
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 04-10-2007
BenjaminB schreef op zondag 12 augustus 2007 @ 17:23:
Hallo mensen, mijn 1e post hierzo :)
Heb tweaker wel vaker gebruikt voor pricewatch, maar heb nu liever wat meningen over de kwaliteit en opties van verschillende voedingen.

specs:

ASUS P5B deluxe
intel E6700
ATI x1950 PRO
1x250GB seagate HD
1x DVD brander
x-fi xtreme gamer soundcard
2GB ocz RAM

Ik heb nu een Coolermaster Extreme power 650 W, maar die klinkt als een straaljager dus die gaat de deur uit.

Ik was van plan om de Be Quiet! 500W te kopen, maar begin nu te twijfelen of dat wel genoeg vermogen zal leveren! Zeker met het oog op een evt CPU overclock, en vervanging van men GFX naar een sterkere en dorstigere kaart.

Wat vooral belangrijk is dat de voeding stil is want de kast staat op hoofd hoogte. Als het mogelijk is een voeding uit deze lijst: http://shopv2.hiq24.de/in...6f25413433c34528674be23c0

Ik zat zelf te denken aan de Be quiet 600W, is dit genoeg? En zijn de voedingen van Be quiet! van goede kwaliteit en aan te raden?

Bedankt voor de moeite,

Benjamin
een bequiet 500w lijkt mij genoeg... als ie maar veel prik op de 12v is dat goed :) en zelf met OC en E.V.T. nieuwe gfx :P
600w is meer futureproof :) je ziet maar

E6600 2.40Ghz @3.42Ghz(1.34v)&testing, ASUS 8800GTS320 (660/975) 3GB Kingston/Corsair PC5300(CL4 -> CL5 @380mhz|Stable@400mhz), ASUS P5B Dlx- Wifi ap, LCPower 550w, Creative X-fi Xtreme Gamers


 • tux24
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 14-08-2007
Hallo mensen,

ik heb een kast met een 350 Watt voeding van het merk Enlight gekregen.
Op de voeding staat:

+12v1: 10A 120 Watt
+12v2: 15A 180 Watt
samen met de +5 en +3.3 volt max 340 Watt.

ik stop er in:

AMD athlon X2 3800+ (65W) (2.0 ghz dualcore)
Arctic Freezer 64 Pro
Asus M2A-VM
Asus EN7600GS SILENT/HTD, 512 MB, DDR2 *specificaties*
Kingston KVR667D2N5K2/2G, 2048 MB, DDR2 (twee reepjes van een gig geheugen)
Samsung SpintPoint S166,7200RPM, SATA II, 8MB, 160GB (8.5 W stond op de site)
sitecom wl-171 (draadloze netwerkkaart)

Ik heb nog een redelijke nieuwe dvdspeler en nog een cd brander van de vorige computer die ik er allebei ook bij in wil doen. Verder hang ik er een simpele muis en toetsenbord aan. De monitor wordt een Acer AL1916WAs.
Het is eigenlijk bijna het best buy guide systeem, op de grafische kaart en de dvd speler en cd brander na.

Ik wil de computer niet overclocken, maar wel op zijn zwaarst kunnen gebruiken.
Is de voeding sterk genoeg?
Kan ik anders de computer met die voeding zonder dvdspeler gebruiken totdat ik een nieuwe voeding heb aangeschaft?

 • Rsdraisma
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 10-07-2013
tux24 schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 16:49:
Hallo mensen,

ik heb een kast met een 350 Watt voeding van het merk Enlight gekregen.
Op de voeding staat:

+12v1: 10A 120 Watt
+12v2: 15A 180 Watt
samen met de +5 en +3.3 volt max 340 Watt.

ik stop er in:

AMD athlon X2 3800+ (65W) (2.0 ghz dualcore)
Arctic Freezer 64 Pro
Asus M2A-VM
Asus EN7600GS SILENT/HTD, 512 MB, DDR2 *specificaties*
Kingston KVR667D2N5K2/2G, 2048 MB, DDR2 (twee reepjes van een gig geheugen)
Samsung SpintPoint S166,7200RPM, SATA II, 8MB, 160GB (8.5 W stond op de site)
sitecom wl-171 (draadloze netwerkkaart)

Ik heb nog een redelijke nieuwe dvdspeler en nog een cd brander van de vorige computer die ik er allebei ook bij in wil doen. Verder hang ik er een simpele muis en toetsenbord aan. De monitor wordt een Acer AL1916WAs.
Het is eigenlijk bijna het best buy guide systeem, op de grafische kaart en de dvd speler en cd brander na.

Ik wil de computer niet overclocken, maar wel op zijn zwaarst kunnen gebruiken.
Is de voeding sterk genoeg?
Kan ik anders de computer met die voeding zonder dvdspeler gebruiken totdat ik een nieuwe voeding heb aangeschaft?
Mijn verstand van voedingen is nog redelijk gering, ik ben me namelijk nog maar recent begonnen te verdiepen in voedingen. Maar ik denk dat ik hier wel kan helpen.

10A+15A op de 12V lijnen is ruim voldoende voor jouw systeem. Enkel ben ik wel verbaast dat hier nog maar 40W (eigenlijk minder i.v.m. rendement) overblijft voor de 3,3V en 5V lijnen. Aan de andere kant is het moederbord de enige die deze lijnen serieus gebruikt en zal het dus prima moeten wezen.

Wat betreft merk, ik ben niet bekend met het merk Enlight. Ik heb het een aantal keer voorbij zien komen maar in welke klasse het valt is mij onbekend.

Ik hoop de je iets kunt met deze informatie. Anders zijn er vast wel mensen die mij kunnen verbeteren/aanvullen.

Succes :)

'The default scientific position is sceptisism'


 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
BenjaminB schreef op zondag 12 augustus 2007 @ 17:23:
Hallo mensen, mijn 1e post hierzo :)
Heb tweaker wel vaker gebruikt voor pricewatch, maar heb nu liever wat meningen over de kwaliteit en opties van verschillende voedingen.

specs:

ASUS P5B deluxe
intel E6700
ATI x1950 PRO
1x250GB seagate HD
1x DVD brander
x-fi xtreme gamer soundcard
2GB ocz RAM

Ik heb nu een Coolermaster Extreme power 650 W, maar die klinkt als een straaljager dus die gaat de deur uit.

Ik was van plan om de Be Quiet! 500W te kopen, maar begin nu te twijfelen of dat wel genoeg vermogen zal leveren! Zeker met het oog op een evt CPU overclock, en vervanging van men GFX naar een sterkere en dorstigere kaart.

Wat vooral belangrijk is dat de voeding stil is want de kast staat op hoofd hoogte. Als het mogelijk is een voeding uit deze lijst: http://shopv2.hiq24.de/in...6f25413433c34528674be23c0

Ik zat zelf te denken aan de Be quiet 600W, is dit genoeg? En zijn de voedingen van Be quiet! van goede kwaliteit en aan te raden?

Bedankt voor de moeite,

Benjamin
'

De Be Quiet 500watt voeding kan als het goed is 408watt levere op de 12v lijn voor zover ik kan vinden.

je systeem zal maar 245 watt verbruiken, en er dat komt niet allemaal van de 12v af. Je 12v lijn moet 185 watt leveren, dit is 16 amperres.
Zoals je ziet is het dus ruim voldoende, je kan zélfs je CPU 100% overclocken en je GPU 100% overclocken, en dan nóg zal je voeding het kunnen trekken.

Be Quiet is prima kwaliteit, het is ook een A-merk voeding. Ook schijnt de voeding erg stil te zijn, maar ik heb hem nog nooit zelf gehoord, daarover kan je beter een aantal reviews lezen.
StraightOn.NL schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 13:55:
Hallo Mensen, ik ga nu uw advies inroepen omdat het het eigenlijk fout is gegaan haha

Ik heb:
Intel Core 2 Duo E6850 (3,0 Ghz)
GigaByte GA-P35C-DS3R
Kingston HyperX 2GB DDRII 800LL
Club3D Radeon HD2900 XT
4x500 Samsung SpinPoint T166 waarvan 100GB @ RAID10 en 1,62TB @ RAID0
Samsung SH-S182D dvd brandertje ide/molex
NEC Dv-5800E dvd station ide/molex
Antec NSK6000 -
Logitech MX518

en nog een paar kleine USB dingen, cardreader, webcam, digitale camera.

Nu had ik oorspronkelijk de Antec SP-500 voeding gekocht, maar hiermee heb ik een aantal problemen:
- Deze heeft niet genoeg aansluitingen, slechts 4 modulaire aansluitingen
- Geen 8pins PCI-E voor de HD2900XT

Nou heb ik mijn harde schijven hard nodig dus, die heb ik aangesloten mits:
2xmodulair 2-SATA kabels en de
HD2900XT draait nu maar op 1x modulair PCI-E 6pins (wat tot gevolg heeft dat hij maar op 500Mhz Core en
Memory draait...) en
1x moduliar 3molex voor mijn DVDRW en DVD station + floppydrive.

Maarja dit werkt dus niet echt geweldig. Nu is mij net de voeding van mijn andere PC XP2400+ 360GB HDD en een X1600pro stuk gegaan en nu wil ik deze Antec-SP-500 hier dus maar inbouwen en mij een nieuwe kopen voor mijn huidige pc.

Nu is mijn oog gevallen op de Corsair HX520 en HX620 voeding, hoewel deze ook geen 8pins PCI-E heeft, heeft deze wel voldoende aansluitingen, en 6 en 8pins is wel gewoon compatible werd hier op GoT gezegd.

Nu is mijn vraag of ik voor de HX520 moet gaan of voor de HX620, kan ik die 100Watt extra (en +€30) gebruiken of is het echt overbodig.

Of kan ik toch beter gaan voor een andere voeding met een echte 8pins PCI-E + 6pins PCE-E, en voldoende andere aansluitingen...suggesties misschien?

Alvast bedankt voor de moeite!
Die 8pins is niet echt noodzakelijk, alleen zal je met 2x 6 pins pci-e connector de Overdrive functie niet kunnen gebruiken.
Misschien zou je een verloop stekkertje kunnen kopen voor je PCI-E 8 pins.

Verder zou je systeem zon 355 watt verbruiken op maximaal verbruik, hiervan hoeft de 12v maar 305 watt. dit is 26 amperres. De corsair HX kan 40 amperres leveren op de 12v.

Ruim voldoende dus, je kan zelfs prima overclocken met de 520watt voeding :)
De HX520 heeft wel een lage +5vsb, dit Kán problemen geven als er veel usb apparaten aangesloten zijn.
Rsdraisma schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 21:38:
[...]


Mijn verstand van voedingen is nog redelijk gering, ik ben me namelijk nog maar recent begonnen te verdiepen in voedingen. Maar ik denk dat ik hier wel kan helpen.

10A+15A op de 12V lijnen is ruim voldoende voor jouw systeem. Enkel ben ik wel verbaast dat hier nog maar 40W (eigenlijk minder i.v.m. rendement) overblijft voor de 3,3V en 5V lijnen. Aan de andere kant is het moederbord de enige die deze lijnen serieus gebruikt en zal het dus prima moeten wezen.

Wat betreft merk, ik ben niet bekend met het merk Enlight. Ik heb het een aantal keer voorbij zien komen maar in welke klasse het valt is mij onbekend.

Ik hoop de je iets kunt met deze informatie. Anders zijn er vast wel mensen die mij kunnen verbeteren/aanvullen.

Succes :)
Mee eens.

Zijn systeem zal totaal 155watt verbruiken, onder volle belasting.
Hiervan hoeft maar 105 watt van de 12v af te komen, dat is 9 amperres.

Ik gok dat de 3.3v en 5v lijnen wel meer kunnen leveren, en de 12v in max load is aangegen. Continue vermogen van de 12v zou lager liggen, dat vermogen zit dus in de 3.3v en de 5v.
De 3.3 en de 5v zijn namelijk nóóit de bottleneck :)

Jouw voeding kan het met 2 vingers in de neus aan, zélfs als je eens besluit te gaan overclocken ga je het prima redden.

Gewoon dvdspelers erin en gaan met die banaan :P

 • tux24
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 14-08-2007
Bedankt Rsdraisma en yori1989.
De 3.3v en 5v kunnen trouwens idd wel meer leveren dan wat er overblijft nadat je er de wattages van de 12v aansluitingen aftrekt.

Ik was helemaal opgelucht.
Tot ik zag:
1 4-pin pentium 4 stekker
1 20-pin moederbord stekker (met een overloop voor een smallere stekker)
4 standaard 4-pin stekkers voor cd speler e.d.
1 floppy stekker
1 sata stekker

Ik heb het idee (als ik er zo pentium 4 en geen sata II tussen zie staan) dat er nog wel eens een probleem zou kunnen ontstaan met de stekkers. Klopt dat?

Oja, en het merk Enlight, weet iemand me daar misschien nog over te melden of het goed of slecht is?

[Voor 8% gewijzigd door tux24 op 13-08-2007 22:29]


 • Mischa_NL
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 03-11 23:00
Ik heb sinds een tijdje last van het spontaan uitvallen van mijn PC.
Ergens heb ik het vermoeden dat mijn voeding het niet 'trekt'.

Mijn Specs zijn:

AMD Athlon XP2000+ (1,67Ghz)
GigaByte GA-7VA (Rev 1.x)
768MB Geheugen (vraag me niet welk merk, geen idee)
Club3D NVidia 7600GT
Club3D 7.1 Theatron DD Soundcard
2HDD (1X50GB, 1X250GB)
1 Standaard CDbrander + 1 Standaard DVDlezer
1 Firewire PCI-kaartje

Voeding:
FSP300-60ATV (?)
300Watt
+3.0V - 28.0A
+5.0V - 30.0A
+12V - 15.0A
+5Vsb - 2.0A
-5V - 0.3A
-12 - 0.8A

Zou het kunnen dat mijn voeding niet genoeg power heeft om dit allemaal aan te sturen?
Sinds dat ik de soundcard erbij heb gestopt lijkt het vaker voor te komen. Of dit ook daadwerkelijk is weet ik niet, het is wel opmerkelijk...

CPU-temp heb ik reeds gemeten in de bios en deze komt niet veel hoger dan 50° celcius.

[Voor 5% gewijzigd door Mischa_NL op 13-08-2007 22:56]


 • StraightOn.NL
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 25-11 10:33
Die 8pins is niet echt noodzakelijk, alleen zal je met 2x 6 pins pci-e connector de Overdrive functie niet kunnen gebruiken.
Misschien zou je een verloop stekkertje kunnen kopen voor je PCI-E 8 pins.

Verder zou je systeem zon 355 watt verbruiken op maximaal verbruik, hiervan hoeft de 12v maar 305 watt. dit is 26 amperres. De corsair HX kan 40 amperres leveren op de 12v.

Ruim voldoende dus, je kan zelfs prima overclocken met de 520watt voeding :)
De HX520 heeft wel een lage +5vsb, dit Kán problemen geven als er veel usb apparaten aangesloten zijn.
Heel erg bedankt voor de info ! ! !

Nu heb ik net met Antec support gemailt over de SP-500, en zij zijn bereid me kostenloos 2 stuks 2xSATA + 2MOLEX kabels te sturen en een 6 naar 8pinn PCI-E kabel. Hier ben ik dus wel heel erg blij mee, prima en snelle support van Antec!

Maar nu vraag ik me wel af of dit dan weer niet teveel stress op de kabels/voeding geeft. Nu raad die kerel van Antec support mij de TQR-850 voeding aan, omdat deze wel een echte 8pinns PCI-E aansluiting heeft, en de SP-500 wellicht te zwak is voor het systeem. Mij lijkt dit persoonlijk iets over the top. Toch?

Want dan krijg ik dus op de Antec SP-500
Modulair1: 2xSATA + 1xIDE device + 92mm Fan
modulair2: 2xSATA + 1x IDE device + 92mm Fan
modulair3: 6 naar 8pinns PCI-E
modulair4: 6pins PCI-E

+5V = 35A
+12V1 = 17A
+12V2 = 19A
+3.3V = 32A
-12V = 0.3A

(zie handtekening voor specs van mijn pc)

Als deze oplossing mogelijk is, zou het uitermate fijn zijn :-) Heb net een 400watt voedingkje op de kop kunnen tikken voor mijn oude XP 2400pc. En de Corsair kost toch al gauw weer 90 euro, dat zijn een hoop biertjes!
Maar ik wil voor die 90 euro natuurlijk geen riscico lopen! Dus nogmaals uw advies graag, en alvast heel erg bedankt voor de info van daarstraks!

[Voor 5% gewijzigd door StraightOn.NL op 13-08-2007 23:10]


 • Rsdraisma
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 10-07-2013
Mischa_NL schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 22:54:
Ik heb sinds een tijdje last van het spontaan uitvallen van mijn PC.
Ergens heb ik het vermoeden dat mijn voeding het niet 'trekt'.

Mijn Specs zijn:

AMD Athlon XP2000+ (1,67Ghz)
GigaByte GA-7VA (Rev 1.x)
768MB Geheugen (vraag me niet welk merk, geen idee)
Club3D NVidia 7600GT
Club3D 7.1 Theatron DD Soundcard
2HDD (1X50GB, 1X250GB)
1 Standaard CDbrander + 1 Standaard DVDlezer
1 Firewire PCI-kaartje

Voeding:
FSP300-60ATV (?)
300Watt
+3.0V - 28.0A
+5.0V - 30.0A
+12V - 15.0A
+5Vsb - 2.0A
-5V - 0.3A
-12 - 0.8A

Zou het kunnen dat mijn voeding niet genoeg power heeft om dit allemaal aan te sturen?
Sinds dat ik de soundcard erbij heb gestopt lijkt het vaker voor te komen. Of dit ook daadwerkelijk is weet ik niet, het is wel opmerkelijk...

CPU-temp heb ik reeds gemeten in de bios en deze komt niet veel hoger dan 50° celcius.
Ik vind 15A op de 12 volt lijn erg krap voor jouw systeem. Met name de 2 optische drives + 2 HDD's hebben nogal een impact. Als het uitvallen van het systeem voor de toevoeging van je geluidskaart al voorkwam, en daarna nog meer dan is het inderdaad goed mogelijk dat je voeding de oorzaak is.

Probeer je systeem eens te draaien met alleen CD brander of zonder optische drives. Als het probleem zo opgelost is, tijd voor een nieuwe voeding :)

'The default scientific position is sceptisism'


 • BenjaminB
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 27-04-2010
bedankt yori&lazer!

 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
tux24 schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 22:25:
Bedankt Rsdraisma en yori1989.
De 3.3v en 5v kunnen trouwens idd wel meer leveren dan wat er overblijft nadat je er de wattages van de 12v aansluitingen aftrekt.

Ik was helemaal opgelucht.
Tot ik zag:
1 4-pin pentium 4 stekker
1 20-pin moederbord stekker (met een overloop voor een smallere stekker)
4 standaard 4-pin stekkers voor cd speler e.d.
1 floppy stekker
1 sata stekker

Ik heb het idee (als ik er zo pentium 4 en geen sata II tussen zie staan) dat er nog wel eens een probleem zou kunnen ontstaan met de stekkers. Klopt dat?

Oja, en het merk Enlight, weet iemand me daar misschien nog over te melden of het goed of slecht is?
De 4Pins Pentium 4 connector maakt niet zoveel uit, die zit er alleen maar om de cpu meer stroom te leveren dan via de 20pins(24) mogelijk was. Omdat de huidige High-end cpu's zoveel stroom verbruiken moest er dus extra stroom geleverd worden, buiten de standaard 20 pin connector, daarop werd de 4-pins Pentium 4 connector uitgevonden.

Waarom heet het de Pentium 4 connector? Omdat de Pentium 4 een hoger energieverbruik had dan de 20 pins Atx kon leveren.

Sata stekker dat maakt niet uit Sata I en Sata II hardeschijven hebben dezelfde connector voor de stroom.
Dit is dus gewoon compatible.
StraightOn.NL schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 23:01:
[...]


Heel erg bedankt voor de info ! ! !

Nu heb ik net met Antec support gemailt over de SP-500, en zij zijn bereid me kostenloos 2 stuks 2xSATA + 2MOLEX kabels te sturen en een 6 naar 8pinn PCI-E kabel. Hier ben ik dus wel heel erg blij mee, prima en snelle support van Antec!

Maar nu vraag ik me wel af of dit dan weer niet teveel stress op de kabels/voeding geeft. Nu raad die kerel van Antec support mij de TQR-850 voeding aan, omdat deze wel een echte 8pinns PCI-E aansluiting heeft, en de SP-500 wellicht te zwak is voor het systeem. Mij lijkt dit persoonlijk iets over the top. Toch?

Want dan krijg ik dus op de Antec SP-500
Modulair1: 2xSATA + 1xIDE device + 92mm Fan
modulair2: 2xSATA + 1x IDE device + 92mm Fan
modulair3: 6 naar 8pinns PCI-E
modulair4: 6pins PCI-E

+5V = 35A
+12V1 = 17A
+12V2 = 19A
+3.3V = 32A
-12V = 0.3A

(zie handtekening voor specs van mijn pc)

Als deze oplossing mogelijk is, zou het uitermate fijn zijn :-) Heb net een 400watt voedingkje op de kop kunnen tikken voor mijn oude XP 2400pc. En de Corsair kost toch al gauw weer 90 euro, dat zijn een hoop biertjes!
Maar ik wil voor die 90 euro natuurlijk geen riscico lopen! Dus nogmaals uw advies graag, en alvast heel erg bedankt voor de info van daarstraks!
Jouw voeding die je op dit moment hebt kan maar 300watt leveren op de 12v, Dat is 25 amperres, zoals ik het berekend had kwam ik uit op 305watt onder volle belasting. Die 5 watt dat maakt niet zoveel uit maar je zit dan écht tegen je max aan!

Als je de PCI-E 8 pins aansluit dan gaat je videokaart gebruik maken van de ''Overdrive'' functie, waardoor het stroomverbruik nóg verder zal toenemen. Ik denk dat je voeding dat niet gaat trekken.
Mijn advies is koop een nieuwe voeding, de Corsair is een uitstekende keus.

Deze kan 40 amperres leveren op de 12v, jouw systeem heeft nu zo'n 26 amperres nodig.
Mischa_NL schreef op maandag 13 augustus 2007 @ 22:54:
Ik heb sinds een tijdje last van het spontaan uitvallen van mijn PC.
Ergens heb ik het vermoeden dat mijn voeding het niet 'trekt'.

Mijn Specs zijn:

AMD Athlon XP2000+ (1,67Ghz)
GigaByte GA-7VA (Rev 1.x)
768MB Geheugen (vraag me niet welk merk, geen idee)
Club3D NVidia 7600GT
Club3D 7.1 Theatron DD Soundcard
2HDD (1X50GB, 1X250GB)
1 Standaard CDbrander + 1 Standaard DVDlezer
1 Firewire PCI-kaartje

Voeding:
FSP300-60ATV (?)
300Watt
+3.0V - 28.0A
+5.0V - 30.0A
+12V - 15.0A
+5Vsb - 2.0A
-5V - 0.3A
-12 - 0.8A

Zou het kunnen dat mijn voeding niet genoeg power heeft om dit allemaal aan te sturen?
Sinds dat ik de soundcard erbij heb gestopt lijkt het vaker voor te komen. Of dit ook daadwerkelijk is weet ik niet, het is wel opmerkelijk...

CPU-temp heb ik reeds gemeten in de bios en deze komt niet veel hoger dan 50° celcius.
Je systeem verbruikt met je huidige specs 205watt, hiervan gaat 145watt naar de 12v. Je 12v moet in staat zijn om tenminste 12 amperres te leveren. Jouw voeding kan 15 amperres leveren, endat is voldoende.

Als je heel veel usb apparaten hebt aangesloten, koppel er eens een paar af. Je hebt een redelijk lage +5vsb voltage.

Ik denk eerder dat je pc zo raar doet vanwege een compatibiliteitsprobleem.

 • StraightOn.NL
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 25-11 10:33
@Mischa_NL

Dat lijkt mij ook, mijn vorige systeem XP2400 met eerst een 9800pro en daarna een X1600pro heeft het altijd prima gedaan met een Aopen voeding. Ik weet echter niet meer exact welk type het was en hoeveel watt, maar ik dacht dat deze 350Watt was. Uiteindelijk heeft hij na 3 jaar 9800pro en 1 jaar lang op de X1600pro te hebben gedraait wel opeens zonder voortekenen de geest gegeven, maar ik heb altijd een 100% stabiel systeem gehad, ook onder volle belasting.

Dus ik denk niet dat het aan de voeding ligt, tenzij je deze in dezelfde periode hebt aangeschaft dan ik destijds (alweer bijna zo'n 4 jaar geleden), want je moet er wel rekening mee houden, zeker bij veel draaiuren, dat het rendement van de voeding afneemt!

@Yori

thnx voor de hulp en info!

[Voor 4% gewijzigd door StraightOn.NL op 14-08-2007 12:48]


 • Frozeskillz
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 04-11-2008
okeej, hier komt mijn verhaal, ik heb in november een case gekocht.
hier zat al een standraard voeding in van 400 watt ( Xgear)

nijn hardware :

a8n Sli-Se
Amd 4000+ (939)
1gig pc3200 ddr400 ( hyperx)
msi x1950 pro ( 2 slots versie) Vivo
1x wd016 ( uit mijn hoofd) 150 gig/16mb chace/7200 rpm
Bigwater 745 ( waterkoeling)
2x 10cm ccfl
5 fans waarvan 2 led fans

mijn systeem doet de laatste tijd raar sinds ik mijn waterkoeling-ccflls, heb aangesloten.
dingen zoals usb apparaten die niet worden herkent,
bij het gamen na een enige tijd uitval enzovoorts

mijn vermoeden is dus dat dit aan de voeding licht.

jullie enige suggesties en aanradingen qua voedingen,

ik wil er rond de 40-60 aan uit gaan geven.

 • Ludwig83
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 08-08-2008

Ludwig83

Het is mij Ludo...

Ik heb gisteren de OCZ Gamextream 700W in mijn systeem gezet en ben er dik tevreden over.
Hij is zeer stil ook en nog belangrijker stabiel. Overkill is het zeker maar ik neem het zekere voor het onzekere.

Systeem:
Asus p5n32-E sli
OCZ Game X
Intel E6600 oc 3,6gig
Club 3d Nvidia 8800gts 640mb oc 548-1080mhz
G.E.I.L 2x1gig 800mhz 4 4 4 8
Zalman 9700 led (blauw)

Was volgens jullie deze voeding een goede keus. ?
http://www.alternate.nl/html/redirectionReceiver.html

Vermogen
Combined 700 Watt
Efficiëntie 83 %


Ingangsspanning 230V, 50Hz
110V, 60Hz
100-240 Volt


Moederbordaansluiting 1 x ATX (20-polig)of
1 x ATX 2.0 (24-polig)of
1 x EPS (24-polig)


Extra aansluiting 1 x ATX12V (4-polig)
1 x ATX12V (8-polig)


Stroomaansluitingen 6 x 5,25 inch
2 x 3,5 inch
6 x Serial-ATA


Stroomaansluitingen AGP/PCIe 2 x PCIe


Stroomsterkte
+3,3V 36 A
+5Vsb 3 A
+5V 30 A
+12V1 18 A
+12V2 18 A
+12V3 18 A
+12V4 18 A
-12V 0,5 A


Achterzijde
Aan/Uit schakelaar 1


Eigenschappen overspanningsbeveiliging (OVP - Over Voltage Protection), overbelastingsbeveiliging (OLP - Over Load Protection), kortsluitingsbeveiliging (SCP - Short Circuit Protection), PFC actief, ATX12V 2.2 Standaard


Koeler
ventilator 120mm 1


Afmeting (BxHxD) 150 x 86 x 140 mm


Garantieperiode 24 maanden


Waarom ik hem heb gekocht; Omdat ik ooit mischien sli wil gaan proberen, extra hd's, zwaardere prosessor ooit. Daarom leek mijn Recom 450 watt niet voldoende.

[Voor 43% gewijzigd door Ludwig83 op 15-08-2007 11:30]

Asus p5n32-e sli 680i, 2xMSI 8800GT OC sli, Intel E6600 3600mhz, 2gig geil 800mhz 4-4-4-12 GameXstream 700watt


 • Zygivt
 • Registratie: maart 2006
 • Laatst online: 09-09 08:46

Zygivt

Evenaren en overtreffen

beste tweakers:

ik heb op het werk steeds vaker klachten van collega's met een instabiel systeem en zelfs een systeem crash.
Mijn directe collega en ik twijfelde hierbij meteen aan de voeding. Elk systeem met uitzondering van die van ons is identiek:

(shuttle btx SS31T)
Intel pentium 4 541
fs31
2 x 512 ddr2
1 x dvd-rw
1 x wlan nic
daarnaast hebben sommige pc's een X1600pro 256 mb

de pc's worden daarnaast gevoed door een 250 watt voeding.

ik heb natuurlijk zelf al gezocht en stuite op dit.

Moet ik dit serieus nemen en is de voeding te zwak of is iets anders de oorzaak van die instabiele systemen?

Everest:
cpu = 1.1V
+2.5V = 2.98V
+3.3V = 1.78V
+5V = 5V
+12V = 11.84V

b.v.d.

 • Mischa_NL
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 03-11 23:00
StraightOn.NL schreef op dinsdag 14 augustus 2007 @ 12:45:
@Mischa_NL

Dat lijkt mij ook, mijn vorige systeem XP2400 met eerst een 9800pro en daarna een X1600pro heeft het altijd prima gedaan met een Aopen voeding. Ik weet echter niet meer exact welk type het was en hoeveel watt, maar ik dacht dat deze 350Watt was. Uiteindelijk heeft hij na 3 jaar 9800pro en 1 jaar lang op de X1600pro te hebben gedraait wel opeens zonder voortekenen de geest gegeven, maar ik heb altijd een 100% stabiel systeem gehad, ook onder volle belasting.

Dus ik denk niet dat het aan de voeding ligt, tenzij je deze in dezelfde periode hebt aangeschaft dan ik destijds (alweer bijna zo'n 4 jaar geleden), want je moet er wel rekening mee houden, zeker bij veel draaiuren, dat het rendement van de voeding afneemt!

@Yori

thnx voor de hulp en info!
24/7 aan dus zit in een jaar of 4 op +/- 26500 uur (uitgaande van een uur of 18 gemiddeld).
Ben er achter dat het tóch een BSOD is, ivm geluidskaart drivers. In ieder geval bedankt voor de hulp.

[Voor 5% gewijzigd door Mischa_NL op 15-08-2007 17:30]


 • Joopieboy
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Ik heb in de server de volgende dingen zitten:
- Intel celeron d 320 2.4 ghz processor
- Asus p4p800-mx moederbord
- 512 mb ddr2 ram geheugen
- 40 gb western digital harde schijf
- 120 gb samsung harde schijf
- 64 mb onboard intel videokaart
- Benq dw1620 dvd brander
- Aopen cd lezer
- Samsung diskette station
- Linksys wireless-g draadloze netwerkkaart

En dit alles aan een fsp group 350 watt voeding gekoppeld, alleen dit lijkt me ernstig overkill.
Is dit teveel? Of gewoon goed en laten zo?

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • gareregistratie
 • Registratie: oktober 2006
 • Laatst online: 28-04-2009
Hey,

Ik heb uiteraard de vraag: Is mijn voeding genoeg!? :9
Ik heb nogal last van spontane reboots en meldingen, dus hier gaan we! :+

Mijn systeem is:
Sapphire Radeon HD2900XT
AMD X2 6000+
Thermaltake Maxorb
2GB DDR2 geheugen
MSI K9A Platinum (mobo)
Hauppauge PVR 350 (PCI tv-kaart)
Soundblaster Audigy 4
1x S-ATA Western Digital hardeschijf
2x NEC DVD/CD writers
Floppy drive 1.44 mb

Ik heb nu een 500 watt Antec Smartpower (Model: SP-500P).
Ik had een website gevonden waar je het aanbevolen wattage van de voeding kan berekenen en daar kwam ik uit op 650 watt.
Klopt het echt dat ik zoveel tekort kom?

Bedankt,

GR

 • Marando
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 20-10 17:25

Marando

Muziekje?

Even een kort berichtje om te zeggen dat ik op basis van deze thread gekozen heb voor de Antec NeoHE 550 watt voeding en ik ben er super blij mee. Mijn Q6600 systeem draait super stabiel en de voeding is echt super stil, stiller dan mijn vorige Tagen 480watt U15 voeding. Ben er erg blij mee!

Dus zoek je een krachtige, betrouwbare voeding die ook nog eens super stil is, neem de Antec NeoHe 550watt voeding absoluut in overweging!

Of de voeding sterk genoeg is voor een super sterk game systeem met SLI opstelling en alles overgeclocked durf ik niet te zeggen, maar voor mijn niet overgeclockte Q6600 met 2x harddisk, Geforce 7900GT is het perfect!

 • neo_theone
 • Registratie: oktober 2003
 • Laatst online: 03-04-2011

neo_theone

Faith Elite

Vraag al beantwoord in andere topic

Welke voeding heb ik nodig? Deel 16

[Voor 87% gewijzigd door neo_theone op 16-08-2007 14:19. Reden: Vraag beantwoord. : http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1178496/7]


 • StraightOn.NL
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 25-11 10:33
Ik heb toch maar een Corsair HX620W gehaalt...die HX520 had niet genoeg sata aansluitingen standaard, slechts 4 namelijk 2x 2SATA en ik had geen zin om met molex to SATA kabeltjes te gaan werken

HX620 Watt werkt vooralsnog uitermate prima en zeer stil!, en fijn dat hij een fan aan de onderzijde van de voeding heeft, waardoor hij een hoop warme lucht uit de kast opzuigt en naar buiten duwt, zonder koeling van de voeding zelf te belemmeren voor zover ik kan beoordelen.

Case temperatuur is nu met 43-45 graden toch gauw zo'n 3 tot 5 graden lager dan met de Antec SP-500

en daar komt nog bij dat ik nu Catalyst 7.8 gebruik, waardoor de HD2900 veel warmer word dan in 7.7 die ik tijdens de SP-500 gebruikte

[Voor 14% gewijzigd door StraightOn.NL op 16-08-2007 14:48]


 • BommyToy
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 17-08-2007
Hallo allen,

Ik ben druk bezig met het samen stellen van een systeempje, en dit zijn de specs die ik tot nu toe heb verzameld.


Intel Core 2 Duo E6320 1.83GHz
Asus P5W64 Professional
G.Skill 1GB x 2 (2GB) PC6400 DDR2
Nvidia Geforce 8600 GT
SoundBlaster Audio Pro
Er moet nog een SATAII schijf bij, iig een Seagate, maar welke grootte weet ik nog niet.
2 DVD branders

In de toekomst komt er nog een externe audiokaart bij voor de inrichting van een studio.

Nu mijn wensen en specs bekend zijn...

De warmteproductie en efficientie moeten uiteraard zo goed mogelijk zijn. Ook hoef je bij je advies GEEN rekening te houden met die externe geluidskaart.

Ik wil wel een voeding waarbij enige overclocking mogelijk is.
Ik twijfel zelf tussen een 400 en 500 watt voeding. Ik denk dat ik voor een Asus moet gaan,
maar wat zijn de andere A merken in voeding land?

Wat ik dus wil weten is:

welk vermogen moet ik hebben voor mijn systeem.
Welke merken en types raden jullie mij aan?

Alvast van hare bedankt!

 • gareregistratie
 • Registratie: oktober 2006
 • Laatst online: 28-04-2009
Weet iemand misschien of mijn voeding genoeg is? (zie een paar posts terug)

[Voor 79% gewijzigd door gareregistratie op 16-08-2007 22:31]


 • Einoël
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 27-11 20:22
Dag allemaal,

Ik zou graag wat advies willen hebben over de volgende systemen:

Sys 1:
AMD Athlon X2 3800+ (s939)
A8N32-SLI Deluxe (s939)
1 x Gigabyte GeForce 7600 GT (PCI-e)
2 x 1 Gig OCZ PC3200
1 x LG Dvd speler
1 x Nec Dvd brander
1 x WD Raptor 74 Gig
2 x IDE Hitachi 250 Gig
1 x Hauppauge WinTV std kaartje
2 x 12cm fan
1 x zoveel in 1 Card-reader
std usb zaken: T-bord, muis, webcam
Huidge voeding: CM Extreme Power 430 Watt (+12V1 : 14A, +12V2 : 15A)

Sys 2:
AMD Athlon 3000+ (s939)
A8V Deluxe (s939)
1 x Asus GeForce N6600GT (AGP)
2 x 512Mb Kingston PC3200
1 x LG Dvd speler
1 x Nec Dvd brander
2 x IDE Seagate 120 Gig
2 x 8cm fan
1 x zoveel in 1 Card-reader
std usb zaken: T-bord, muis
Voeding die ik nog heb liggen: Codegen 420 Watt (+12V 16A)

Het eerste systeem draait momenteel (niet oc-ed) stabiel. Het is de bedoeling om de processor eerdaags te vervangen door een Opteron (170 of 175) en die te oc-en. Het is niet de bedoeling om hier nog een tweede 7600GT bij te prikken, maar mocht ik deze ooit tegen een leuke prijs tegenkomen, dan wil ik hier wel op voorbereid zijn.

Het tweede systeem moet nog in elkaar gezet worden. Het bestaat uit onderdelen die ik (en anderen) nog had(den) liggen. Het is niet de bedoeling dit systeem over te clocken. Wanneer het eerste systeem uitgebreid wordt met een Opteron, dan zal de X2 3800+ in dit systeem terecht komen.

Mijn vraag is of de gebruikte voedingen voldoende vermogen hebben voor de geplande uitbreidingen?
Wanneer de CM Extreme Power (sys1) wel voldoende is voor een oc met een Opteron, dan zal ik waarschijnlijk alleen een nieuwe voeding voor het tweede systeem kopen. Mocht dit niet zo zijn, dan koop ik een nieuwe voeding voor het eerste systeem en zal de CM voeding naar het tweede systeem worden doorgeschoven.

De voedingen waar ik dan voor het eerste systeem dan aan denk zijn:
* Cooler Master Real Power M520 (3x +12V : 19A)
* Antec TruePower Trio 550W (3x +12V : 18A)
* OCZ StealthXStream 600W (4x +12V : 18A)

De huidige Extreme Power is (in vegelijk met de andere onderdelen van het systeem) erg stil. Uiteraard wil ik dezelfde stilte (vandaar 12cm fan), maar volgens de vele reviews zijn ze dat alledrie. Waarschijnlijk wordt het dan de Cooler Master (mooiere mesh dan de OCZ en modulair).

Alvast bedankt voor het advies.

Delta Solivia 2.5 EU G4 - 12 x Yingli YL255P-29b - 3060Wp / Mastervolt Soladin 600 - 4 x HC Solar HCP 185D-24 - 740Wp


 • gambieter
 • Registratie: oktober 2006
 • Niet online

gambieter

Just me & my cat.

BommyToy schreef op donderdag 16 augustus 2007 @ 21:09:
Ik wil wel een voeding waarbij enige overclocking mogelijk is.
Ik twijfel zelf tussen een 400 en 500 watt voeding. Ik denk dat ik voor een Asus moet gaan,
maar wat zijn de andere A merken in voeding land?
Dat staat allemaal in de openingspost: disco stu in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 18". Het is wel de bedoeling dat je zelf in het topic gaat zoeken, en in ieder geval de openingspost leest...
Wat ik dus wil weten is:

welk vermogen moet ik hebben voor mijn systeem.
Welke merken en types raden jullie mij aan?

Alvast van hare bedankt!
Zoekt en gij zult vinden. Er staan echt tonnen informatie in dit topic en zijn voorgangers, en jouw opstelling is helemaal niet speciaal.

[Voor 7% gewijzigd door gambieter op 16-08-2007 22:36]

++?????++ Out of Cheese. Narf! Poit! Egad! Zort! Error. Redo From Start.


 • Joopieboy
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

Joopieboy schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 17:46:
Ik heb in de server de volgende dingen zitten:
- Intel celeron d 320 2.4 ghz processor
- Asus p4p800-mx moederbord
- 512 mb ddr2 ram geheugen
- 40 gb western digital harde schijf
- 120 gb samsung harde schijf
- 64 mb onboard intel videokaart
- Benq dw1620 dvd brander
- Aopen cd lezer
- Samsung diskette station
- Linksys wireless-g draadloze netwerkkaart

En dit alles aan een fsp group 350 watt voeding gekoppeld, alleen dit lijkt me ernstig overkill.
Is dit teveel? Of gewoon goed en laten zo?
2e vraag, heb ik met een intel core 2 duo 4400, 2 gig ram, 400 gig schijf, dvd brander, xfx 8600 gts videokaart genoeg aan een 300 watt voeding?

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • BenjaminB
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 27-04-2010
lijkt mij heel erg krap // of zelfs onmogelijk

 • basset
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 17:07
Ik heb een Zalman ZM300B-APS waarvan ik het idee heb dat hij continu voluit loopt te draaien, ook als ik net opgestart ben en en eigenlijk nog weinig hitte productie is.

Ook viel me op in Fanspeed of CPU-Z dat de 12 volt 11,31V is. Ik begrijp dat dit niet goed is, of zou het aan de uitlezing kunnen liggen.

Ik heb het volgende:
A8V SE deluxe mainboard
Opteron 165@2250 Stock cooler
2x 512MB Twinmos 400Mhz DDR
Hitachi 300GB HDD SATA
Maxtor 160GB HDD SATA
NVIDIA GT6800 512MB DDR3 met Zalman Cooler
AOPEN lawaai DVD recorder

Ik dacht eerst dat het de stock cooler was die lawaai maakte, maar als ik de voeding fan stil zet (met pen) dan is het geluid in ene gehalveerd.

Ik dacht dat deze voeding zo stil was.

Nu kan ik voor 35 euro een nieuwe FSP 350W voeding kopen met 12cm Fan, is dit eventueel aan te raden?
Ik begrijp dat FSP een goede voedingmaker is. Ik meen zelfs dat de Zalman een FSP is, echter die fan is maar 8cm. Misschien dat deze met 12cm beter is.

En als die 12V idd te laag is, dan moet ie zoiezo vervangen worden denk ik.

[Voor 18% gewijzigd door basset op 17-08-2007 10:11]

Hop,hop,hop!


 • Joopieboy
 • Registratie: mei 2006
 • Laatst online: 29-12-2020

Joopieboy

No smoke, no poke

basset schreef op vrijdag 17 augustus 2007 @ 10:01:
Ik heb een Zalman ZM300B-APS waarvan ik het idee heb dat hij continu voluit loopt te draaien, ook als ik net opgestart ben en en eigenlijk nog weinig hitte productie is.

Ook viel me op in Fanspeed of CPU-Z dat de 12 volt 11,31V is. Ik begrijp dat dit niet goed is, of zou het aan de uitlezing kunnen liggen.

Ik heb het volgende:
A8V SE deluxe mainboard
Opteron 165@2250 Stock cooler
2x 512MB Twinmos 400Mhz DDR
Hitachi 300GB HDD SATA
Maxtor 160GB HDD SATA
NVIDIA GT6800 512MB DDR3 met Zalman Cooler
AOPEN lawaai DVD recorder

Ik dacht eerst dat het de stock cooler was die lawaai maakte, maar als ik de voeding fan stil zet (met pen) dan is het geluid in ene gehalveerd.

Ik dacht dat deze voeding zo stil was.

Nu kan ik voor 35 euro een nieuwe FSP 350W voeding kopen met 12cm Fan, is dit eventueel aan te raden?
Ik begrijp dat FSP een goede voedingmaker is. Ik meen zelfs dat de Zalman een FSP is, echter die fan is maar 8cm. Misschien dat deze met 12cm beter is.

En als die 12V idd te laag is, dan moet ie zoiezo vervangen worden denk ik.
Kwa vermogen zou je 400-500 watt moeten hebben. Grootte van de fan maakt niet uit, zalman is beter en stiller als bv die fsp die jij zei. Dus ligt aan je budget, als ik het geld had zou ik voor zalman of zo`n merk gaan.

Het leven is te kort om geduld te hebben!


 • Riceuw
 • Registratie: juli 2007
 • Laatst online: 23-08-2007
Hey, ik ben een computer aan het samenstellen voor max 2000€.

Ik zit alleen een beetje met de voeding.
Ik heb het volgende systeem samengesteld op Alternate (beeldscherm komt er nog bij).


Behuizingen: Antec Nine Hundred

CPUs Socket 775: Intel® Core™ 2 Duo E6850

CPUs Koelers: Arctic-Cooling Freezer 7 Pro

Grafische kaarten: Club 3D 8800 GTX

Moederborden: GigaByte P35-DS3R

Software OEM Besturingssystemen: Microsoft Windows Vista Home Premium 64 bit

Geluid PCI: Club 3D Theatron Dolby Digital 7.1

DVD-reWriters: Samsung SH-S203B

HD: Western Digital Raptor X

2 KEER, Geheugen DDR2-800: Kingston HyperX 2 GB DDR2-800 Kit


Mijn vraag: is de Enermax 465AX-VE(G)FMA genoeg voor mijn systeem? Het is 1 van de laagste voeding die ik kan kiezen op alternate.

(Ook zo gek. Ik kan op alternate geen Antec voeding bij me systeem plaatsen).

 • yori1989
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 11:40
Zygivt schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 15:40:
beste tweakers:

ik heb op het werk steeds vaker klachten van collega's met een instabiel systeem en zelfs een systeem crash.
Mijn directe collega en ik twijfelde hierbij meteen aan de voeding. Elk systeem met uitzondering van die van ons is identiek:

(shuttle btx SS31T)
Intel pentium 4 541
fs31
2 x 512 ddr2
1 x dvd-rw
1 x wlan nic
daarnaast hebben sommige pc's een X1600pro 256 mb

de pc's worden daarnaast gevoed door een 250 watt voeding.

ik heb natuurlijk zelf al gezocht en stuite op dit.

Moet ik dit serieus nemen en is de voeding te zwak of is iets anders de oorzaak van die instabiele systemen?

Everest:
cpu = 1.1V
+2.5V = 2.98V
+3.3V = 1.78V
+5V = 5V
+12V = 11.84V

b.v.d.
Dat zijn brakke voltages. Daar zou instabiliteit kunnen verklaren.

Systemen met de X1600pro zouden totaal 200watt verbruiken. daarvan hoeft de 12v maar 158watt te leveren.
Kijk eens op de voeding wat hij kan leveren, zodra het 14 amperrs of meer is is het goed.
Joopieboy schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 17:46:
Ik heb in de server de volgende dingen zitten:
- Intel celeron d 320 2.4 ghz processor
- Asus p4p800-mx moederbord
- 512 mb ddr2 ram geheugen
- 40 gb western digital harde schijf
- 120 gb samsung harde schijf
- 64 mb onboard intel videokaart
- Benq dw1620 dvd brander
- Aopen cd lezer
- Samsung diskette station
- Linksys wireless-g draadloze netwerkkaart

En dit alles aan een fsp group 350 watt voeding gekoppeld, alleen dit lijkt me ernstig overkill.
Is dit teveel? Of gewoon goed en laten zo?
Totaal hoeft je systeempje maar zo'n 157 watt te verbruiken, hiervan hoeft er 105watt naar de 12v.
dit is maar 9 amperres, die kan je Fortron(FSP) voeding dus écht wel moetenleveren :)
gareregistratie schreef op woensdag 15 augustus 2007 @ 21:19:
Hey,

Ik heb uiteraard de vraag: Is mijn voeding genoeg!? :9
Ik heb nogal last van spontane reboots en meldingen, dus hier gaan we! :+

Mijn systeem is:
Sapphire Radeon HD2900XT
AMD X2 6000+
Thermaltake Maxorb
2GB DDR2 geheugen
MSI K9A Platinum (mobo)
Hauppauge PVR 350 (PCI tv-kaart)
Soundblaster Audigy 4
1x S-ATA Western Digital hardeschijf
2x NEC DVD/CD writers
Floppy drive 1.44 mb

Ik heb nu een 500 watt Antec Smartpower (Model: SP-500P).
Ik had een website gevonden waar je het aanbevolen wattage van de voeding kan berekenen en daar kwam ik uit op 650 watt.
Klopt het echt dat ik zoveel tekort kom?

Bedankt,

GR
Totaal verbruikt je systeem 375watt, hiervan verbruikt je 12v 315watt dit is 27 amperres, jouw voeding kan helaas maar 25 amperres leveren(combined max output = 300watt) . Nou zal je niet je beiden 2 dvd writers gebruiken onder het gamen of stressen, maar dan zit je nog aan je max.

Je voeding is inderdaad niet krachtig genoeg om jou te voorzien van genoeg stroom. Spontane reboots kan inderdaad een teken zijn dat je voeding het niet meer trek.

Ik raad je een voeding aan die minimaal 500watt is en minimaal 30 amperres kan leveren.
BommyToy schreef op donderdag 16 augustus 2007 @ 21:09:
Hallo allen,

Ik ben druk bezig met het samen stellen van een systeempje, en dit zijn de specs die ik tot nu toe heb verzameld.


Intel Core 2 Duo E6320 1.83GHz
Asus P5W64 Professional
G.Skill 1GB x 2 (2GB) PC6400 DDR2
Nvidia Geforce 8600 GT
SoundBlaster Audio Pro
Er moet nog een SATAII schijf bij, iig een Seagate, maar welke grootte weet ik nog niet.
2 DVD branders

In de toekomst komt er nog een externe audiokaart bij voor de inrichting van een studio.

Nu mijn wensen en specs bekend zijn...

De warmteproductie en efficientie moeten uiteraard zo goed mogelijk zijn. Ook hoef je bij je advies GEEN rekening te houden met die externe geluidskaart.

Ik wil wel een voeding waarbij enige overclocking mogelijk is.
Ik twijfel zelf tussen een 400 en 500 watt voeding. Ik denk dat ik voor een Asus moet gaan,
maar wat zijn de andere A merken in voeding land?

Wat ik dus wil weten is:

welk vermogen moet ik hebben voor mijn systeem.
Welke merken en types raden jullie mij aan?

Alvast van hare bedankt!
Je systeem hoeft ''maar'' 185watt te hebben. hiervan hoeft de 12v ''maar'' 125 watt naar de 12v, dit is 11 amperres. Elke A-merk voeding die minimaal 300watt kan leveren en minimaal 15 amperres moet meer dan voldoende zijn voor jouw systeem.

In de TS staat een lijst met A-merken :)a
Einoël schreef op donderdag 16 augustus 2007 @ 22:31:
Dag allemaal,

Ik zou graag wat advies willen hebben over de volgende systemen:

Sys 1:
AMD Athlon X2 3800+ (s939)
A8N32-SLI Deluxe (s939)
1 x Gigabyte GeForce 7600 GT (PCI-e)
2 x 1 Gig OCZ PC3200
1 x LG Dvd speler
1 x Nec Dvd brander
1 x WD Raptor 74 Gig
2 x IDE Hitachi 250 Gig
1 x Hauppauge WinTV std kaartje
2 x 12cm fan
1 x zoveel in 1 Card-reader
std usb zaken: T-bord, muis, webcam
Huidge voeding: CM Extreme Power 430 Watt (+12V1 : 14A, +12V2 : 15A)

Je houdige systeem hoeft maar 215watt te hebben, daarvan hoeft maar 150 naar de 12v, dat is 13 amperres. Zo te zien zal jij nóóit last krijgen van je voeding. Ook stop je er een dualcore in en over zal clocken naar 4ghz zal het nog genoeg zijn :P

Sys 2:
AMD Athlon 3000+ (s939)
A8V Deluxe (s939)
1 x Asus GeForce N6600GT (AGP)
2 x 512Mb Kingston PC3200
1 x LG Dvd speler
1 x Nec Dvd brander
2 x IDE Seagate 120 Gig
2 x 8cm fan
1 x zoveel in 1 Card-reader
std usb zaken: T-bord, muis
Voeding die ik nog heb liggen: Codegen 420 Watt (+12V 16A)

Systeem 2 hoeft maar 190watt te krijgen, ik weet de TDP van je cpu niet, aangezien hij OF op130nm of 90nm is gemaakt. Ik ga uit van 130nm.

Hiervan hoeft maar 155watt naarde 12v toe dit is 13 amperres. Zou genoeg moeten zijn om alles stock te laten draaien.
Zelfs de X2 3800+ kan er zonder problemen bij, nagenoeg verbruiken ze beiden bijna even veel


Het eerste systeem draait momenteel (niet oc-ed) stabiel. Het is de bedoeling om de processor eerdaags te vervangen door een Opteron (170 of 175) en die te oc-en. Het is niet de bedoeling om hier nog een tweede 7600GT bij te prikken, maar mocht ik deze ooit tegen een leuke prijs tegenkomen, dan wil ik hier wel op voorbereid zijn.

Het tweede systeem moet nog in elkaar gezet worden. Het bestaat uit onderdelen die ik (en anderen) nog had(den) liggen. Het is niet de bedoeling dit systeem over te clocken. Wanneer het eerste systeem uitgebreid wordt met een Opteron, dan zal de X2 3800+ in dit systeem terecht komen.

Mijn vraag is of de gebruikte voedingen voldoende vermogen hebben voor de geplande uitbreidingen?
Wanneer de CM Extreme Power (sys1) wel voldoende is voor een oc met een Opteron, dan zal ik waarschijnlijk alleen een nieuwe voeding voor het tweede systeem kopen. Mocht dit niet zo zijn, dan koop ik een nieuwe voeding voor het eerste systeem en zal de CM voeding naar het tweede systeem worden doorgeschoven.

De voedingen waar ik dan voor het eerste systeem dan aan denk zijn:
* Cooler Master Real Power M520 (3x +12V : 19A)
* Antec TruePower Trio 550W (3x +12V : 18A)
* OCZ StealthXStream 600W (4x +12V : 18A)

De huidige Extreme Power is (in vegelijk met de andere onderdelen van het systeem) erg stil. Uiteraard wil ik dezelfde stilte (vandaar 12cm fan), maar volgens de vele reviews zijn ze dat alledrie. Waarschijnlijk wordt het dan de Cooler Master (mooiere mesh dan de OCZ en modulair).

Alvast bedankt voor het advies.
basset schreef op vrijdag 17 augustus 2007 @ 10:01:
Ik heb een Zalman ZM300B-APS waarvan ik het idee heb dat hij continu voluit loopt te draaien, ook als ik net opgestart ben en en eigenlijk nog weinig hitte productie is.

Ook viel me op in Fanspeed of CPU-Z dat de 12 volt 11,31V is. Ik begrijp dat dit niet goed is, of zou het aan de uitlezing kunnen liggen.

Ik heb het volgende:
A8V SE deluxe mainboard
Opteron 165@2250 Stock cooler
2x 512MB Twinmos 400Mhz DDR
Hitachi 300GB HDD SATA
Maxtor 160GB HDD SATA
NVIDIA GT6800 512MB DDR3 met Zalman Cooler
AOPEN lawaai DVD recorder

Ik dacht eerst dat het de stock cooler was die lawaai maakte, maar als ik de voeding fan stil zet (met pen) dan is het geluid in ene gehalveerd.

Ik dacht dat deze voeding zo stil was.

Nu kan ik voor 35 euro een nieuwe FSP 350W voeding kopen met 12cm Fan, is dit eventueel aan te raden?
Ik begrijp dat FSP een goede voedingmaker is. Ik meen zelfs dat de Zalman een FSP is, echter die fan is maar 8cm. Misschien dat deze met 12cm beter is.

En als die 12V idd te laag is, dan moet ie zoiezo vervangen worden denk ik.
300 watt, tjah ik kan je nu al vertellen dat het erg krap is.
Je systeem verbruikt nu 255watt, dit is 45 watt onder max gespecificeerd.

Je systeem wil 210watt van de 12v dat is 17.5 amperres, jouw voeding kan 18 amperres leveren. JE zit dus écht aan je max.
Ik raad je een voeding aan die minimaal 20 amperres opde 12v kan leveren, kan de FSP voeding dat. Dan kan je die zonder problemen gebruiken.
Riceuw schreef op zaterdag 18 augustus 2007 @ 09:00:
Hey, ik ben een computer aan het samenstellen voor max 2000€.

Ik zit alleen een beetje met de voeding.
Ik heb het volgende systeem samengesteld op Alternate (beeldscherm komt er nog bij).


Behuizingen: Antec Nine Hundred

CPUs Socket 775: Intel® Core™ 2 Duo E6850

CPUs Koelers: Arctic-Cooling Freezer 7 Pro

Grafische kaarten: Club 3D 8800 GTX

Moederborden: GigaByte P35-DS3R

Software OEM Besturingssystemen: Microsoft Windows Vista Home Premium 64 bit

Geluid PCI: Club 3D Theatron Dolby Digital 7.1

DVD-reWriters: Samsung SH-S203B

HD: Western Digital Raptor X

2 KEER, Geheugen DDR2-800: Kingston HyperX 2 GB DDR2-800 Kit


Mijn vraag: is de Enermax 465AX-VE(G)FMA genoeg voor mijn systeem? Het is 1 van de laagste voeding die ik kan kiezen op alternate.

(Ook zo gek. Ik kan op alternate geen Antec voeding bij me systeem plaatsen).
Je systeem wil op dit moment 305 watt verbruiken, en daarvan moet 245 watt van de 12v afkomen. Dit is 21 amperres, de Enermax kan 33 amperres leveren op de 12v en moet dus genoeg zijn.

 • Piggen
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 29-11 15:56

Piggen

Lekker bakkie

Ik heb een probleem met overclocken wat misschien aan m'n voeding kan ligen.

Ik heb de volgende hardware:

Foxconn N570SM2AA-8EKRS2H (nForce 570 SLI)
Athlon 64 X2 4000+ (65W)
Sapphire X1950 Pro
2x 512MB PC6400 DDR2
DVD-RW
DVD-ROM
Wifi-kaartje
WD 250GB (7200rpm, PATA)
1x 120mm fan, 2x 80mm
Stuk of 5 USB-apparaten en sound, netwerk en IDE gebruik ik gewoon onboard.

Dit zit allemaal in een AOpen kastje, waarin standaard een 400W (350W peak) van het type Z400-08FC). Deze heeft de volgende specs:

+3.3V: 20A
+5V: 20A
+12v1: 10A
+12v2: 13A
+5vSB: 2.5A
-12V: 0.3V

Het probleem is dat de ik de HTT bus van de processor met geen mogelijkheid hoger krijg dan 210MHz (ook bij een multiplier van 5). Of ik nu het voltage van de nForce verhoog naar 1.7V, Arctic Silver op de chipset smeer of er een extra fan opzet, het maakt niet uit. Nu weet ik dat het bij overclocken maar net de vraag of of je goed spul krijgt en ik zou best een hele brakke chipset kunnen hebben, maar dit lijkt me wel erg matig. Ik vraag me daarom af of het wat met de voeding te maken zou kunnen hebben. Op stock speeds is hij keurig stabiel verder, maar overclocken schiet niet op.

Mocht het aan de voeding liggen, dan zou ik hem kunnen vervangen door een Antec TrueBlue 480W uit een andere PC. Dit was in 2003 een topvoeding, maar is wellicht allang voorbij gestreefd. Daarvan zijn de specs:

+3.3V: 30A
+5V: 38A
+12V: 22A (nieuwere revisies leveren 28A, maar ik heb een oude)
+5vSB: 2A
-12V: 1A
-5V: 0.5A

Qua wattage zou deze het super kunnen trekken, maar omdat het al een wat oudere voeding is, is het aantal amperes dat de +12V kan leveren misschien wat laag. Daarnaast is het nog een oudere ATX-specificatie met een 20-pins ATX-plug.

Wat ik me nu afvraag: zou het slechte overclocken veroorzaakt kunnen worden doordat de AOpen ergens tekortschiet, en zo ja, zou de Antec dan uitkomst bieden? Of moet ik toch maar de portemonnee trekken voor iets moderners?

Ik bedenk me net dat het misschien handig was geweest als ik de voltages in het BIOS had opgeschreven, maar ik ben nu niet thuis. Hopelijk kunnen jullie er zo ook wijs uit.

 • ollSNAKEllo
 • Registratie: februari 2005
 • Laatst online: 19-08-2019
Ik ben bezig met een system uprade en het gaat er als volgt uitzien:

- Intel Core 2 Duo E6750 2.60 GHz, 1333 MHz
- GigaByte Moederbord GA-P35-DS3R
- 2048 MB, DDR2, PC6400, 800 MHz, (2 x 1024MB)
- BFG 8800GTS 320MB OC
- Maxtor 300GB (SATA)
- Creative Audigy 4
- 1 DVD-brander (ide)
- 1 DVD-speler (ide)
- 1 floppy drive
- 2 80mm fannetjes (4-pin of moederbord aansluiting)

Aan een hoeveel watt voeding moet ik denken?
Hoeveel Amperres moet de 12v lijn leveren?

[Voor 102% gewijzigd door ollSNAKEllo op 20-08-2007 11:26]


 • Sp-OO-ky
 • Registratie: mei 2004
 • Laatst online: 18-09 15:19
Hoi,

Hoe kom ik erachter of mijn mobo de -5V gebruikt?
Volgens de topicstart kán het zijn dat de -5V nog door de geluidskaart gebruikt wordt.

Ik heb een Asus M2NPV-VM.

Volgens het boekje is het een ATX 12V 2.0 compliant board.

Ik wil deze PSU kopen: reviews: Gigabyte Odin GT 800W-voeding met software-aansturing getest
_/-\o_

 • JM83
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 29-11 18:52
aangezien ik mijn systeem ga upgraden heb ik de volgende vraag betreffende hoeveel het geheel zal gaan verbruiken. Ik ben zelf niet zo bekend op het gebied van voedingen en de hoeveelheid stroom een bepaald onderdeel nodig heeft, dus hoop ik dat een van jullie me kan helpen.

het wordt uiteindelijk het volgende:

CPU: AMD Athlon 64 X2 5200+ 65W
CPU Koeler: Cooler Master Hyper TX
MB: Gigabyte GA-MA69G-S3H
Mem: Kingston 2GB DDR2 (2x1GB) Dual Channel
HDD: Samsung 500GB
1x DVD Rom Drive, 1x DVD (re)Writer (NEC 4551)
1x W-Lan USB Device
2x 12CM Casefans
nog een aantal weinig stroom verbruikende USB apparaten

ik vermoed zelf dat de vereisten niet zo hoog zullen zijn, maar wie kan dit bevestigen?
heb er nu een 300 of 350W "goedkoop merk" voeding in zitten, deze gaat sowieso vervangen worden, maar is dat al nodig om de PC te kunnen upgraden?

[Voor 10% gewijzigd door JM83 op 19-08-2007 20:29]


 • Hrugnir
 • Registratie: maart 2007
 • Laatst online: 29-11 20:28
in mijn apevia X-Cruiser zit een 420W turbolink Win-420XSPX(standaard bijgeleverd)
Ik heb alleen mijn twijfels over de betrouwbaarheid van deze voeding, ik heb een tijdje zitten googlen en forums gevonden die positieve threads hadden maar niet erg betrouwbaar leken, en ergens op een ander forum een reply dat het merk turbolink in een slechte voedingsmerken lijst staat maar dat die lijsten altijd relatief zijn..

Ik weet nou niet zo goed wat ik met mn voeding aanmoet, ik heb een simpel systeem dus dat geeft nu niet maar ben van plan te upgraden(mobo, cpu, geheugen zonder overclocken) moet daar dan ook een nieuwe voeding bij?

 • FoktorPropie
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 23-10-2007
Hallo,

Ik ben van plan een AMD x2 4800+ aan te schaffen met
2 harde schijven (S-ATA en IDE),
2 x 1gb geheugen,
een Nec DVD/Rw brander,
en een Peak x1950 pro PCI-e videokaart.

De voeding die ik wil gebruiken is een Huntkey lw-6400h-3 van 400w, deze levert op de 12v1 14A en op de 12v2 15A.

Ik zie regelmatig mensen op deze fora die een x1950 pro in een soortgelijk systeem hebben draaien op een 350w (of zelfs mindere) voeding.
Nu vraag ik mij af of dat echt voldoende is, als ik namelijk de officiele specificaties van de leverancier erop na lees adviseert men toch echt minimaal een 450w voeding.

Mij vraag is dan ook: gaat deze 400w Huntkey die x1950 pro trekken?


Bij voorbaat dank en een vriendelijk groet.

 • Martinus
 • Registratie: januari 2000
 • Laatst online: 17:30
Heb het volgende: Zalman 400 watt voeding.

mogelijk nwe sys: c2d 6750, 2 gb geh, 8800gts, 3 hd's, fikker, sb kaartje, mobo asus.

Zou mn zalman dat trekken?
ga zo zelf ff kieke of er wel de juiste aansluitingen op zitten, mits je me voor bent ;)

edit: heb het gevoel dat de power wel zou kunnen, ware het niet dat ik wrs enkele stekkertjes mis, o.a. pci express. Iemand die weet of dr verloopstekkertjes zijn?

[Voor 25% gewijzigd door Martinus op 20-08-2007 21:35]

no comment


 • Einoël
 • Registratie: november 2005
 • Laatst online: 27-11 20:22
yori1989: Bedankt voor je reactie. Blij om te horen dat ik qua voeding nog wat overschot heb. Scheelt mij in ieder geval weer een uitgave van 80 euri, die ik nu kan besteden aan een upgrade naar een Opteron. Het tweede systeem zit inmiddels in elkaar en draait stabiel op de Codegen voeding.

Delta Solivia 2.5 EU G4 - 12 x Yingli YL255P-29b - 3060Wp / Mastervolt Soladin 600 - 4 x HC Solar HCP 185D-24 - 740Wp


 • Cpt.Iglo
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 18:29
Na dit hele topic doorgelezen te hebben en 2 PSU calculators gebruikt te hebben ben ik er nog niet helemaal uit:


Ik wilde bijna een X1950pro gaan halen totdat ik de stroomverbruik zag op Xbitlabs:

http://www.xbitlabs.com/images/video/x1950pro-gf7900gs/power_1950pro_7900gs.gif

De 7900GS gebruikt dus bijna 20W minder vermogen dan de X1950pro.
Normaal gesproken zou dit niet zo'n probleem zijn, maar omdat ik een Enlight 350W voeding heb met twee 12V lijnen (1x12A en 1x15A) ben ik bang dat mijn voeding sowiezo de X1950pro niet trekt.

De 7900GS presteerd iets minder dan de X1950pro maar verbruikt dus heel wat minder. Is het nu in mijn situatie aan te raden om voor de 7900GS te gaan? Ik heb eigenlijk geen geld om mijn voeding te vervangen...

Bron van bovenstaande grafiek:
http://www.xbitlabs.com/a...pro-gf7900gs_6.html#sect0

Overigens gaat de kaart gebruikt worden in het volgende systeem:

AMD Athlon X2 4200+
Asus A8V-VM SE
1x 1024MB PC3200 DDR
2 harddisks (1x IDE, 1x S-ATA)
1 DVD-speler

Bvd.

 • The Rza
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 25-09-2007
Is een 600 Watt PSU met 4x 12V met ieders 18 ampere voldoende voor het volgende systeem?

(Ja... ik heb al verder gekeken dan alleen dit forum, maar ik krijg tegenstrijdige antwoorden. Op Extreme Power Supply Calculator Lite 2.5 krijg ik als antwoord 443 Watt en op PSU Watt and 12V Calculator krijg ik als antwoord 608 Watt... Dat maakt nogal uit!!!)

CPU: Intel Core 2 Duo E6850
MoBo: Asus P5W DH Deluxe
GPU: Asus GeForce 8800GTX
RAM: 2x Corsair DDR2 800Mhz
HD: 2x Segeate Barracuda 7200.10 in Raid-0
Rest: DVD-RW-drive, Floppy-drive, 3x USB-device, 1x FireWire-device, 2x 12cm Case-fan

 • basset
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 17:07
Ik heb inmiddels een andere voeding er in gemikt. Een Coolermaster 420W realpower. Hij viel me eigenlijk nog iets tegen kwa geluid, ,maar het alt eigenlijk wel mee. Mn zalman GPU cooler en Opteron 165 Stock CPU cooler maken meer geluid. Bovendien was er hier in de stad geen winkel te vinden die nog degelijke voedingen had van A-merken.

De temperatuur in mn kast is wel met bijna 10 graden omlaag! Ieder geval de Opteron, wordt nu stressed met de fans (GPU en CPU) op 75% bij full load net geen 60 graden. Op 100% blijft ie rond de 50-55 steken. Het maakt dan niet uit of hij op 2250Mhz of 2500Mhz draait.

Hop,hop,hop!


 • Marando
 • Registratie: november 2000
 • Laatst online: 20-10 17:25

Marando

Muziekje?

BommyToy schreef op donderdag 16 augustus 2007 @ 21:09:
Hallo allen,

Ik ben druk bezig met het samen stellen van een systeempje, en dit zijn de specs die ik tot nu toe heb verzameld.


Intel Core 2 Duo E6320 1.83GHz
Asus P5W64 Professional
G.Skill 1GB x 2 (2GB) PC6400 DDR2
Nvidia Geforce 8600 GT
SoundBlaster Audio Pro
Er moet nog een SATAII schijf bij, iig een Seagate, maar welke grootte weet ik nog niet.
2 DVD branders

In de toekomst komt er nog een externe audiokaart bij voor de inrichting van een studio.

Nu mijn wensen en specs bekend zijn...

De warmteproductie en efficientie moeten uiteraard zo goed mogelijk zijn. Ook hoef je bij je advies GEEN rekening te houden met die externe geluidskaart.

Ik wil wel een voeding waarbij enige overclocking mogelijk is.
Ik twijfel zelf tussen een 400 en 500 watt voeding. Ik denk dat ik voor een Asus moet gaan,
maar wat zijn de andere A merken in voeding land?

Wat ik dus wil weten is:

welk vermogen moet ik hebben voor mijn systeem.
Welke merken en types raden jullie mij aan?

Alvast van hare bedankt!
Ik kan met zekerheid zeggen dat je heel blij zult zijn met de Antec NeoHE 430 watt voeding. Het is één van de stilste voedingen (op passief na natuurlijk) die er te krijgen zijn en heeft ook nog eens redelijk veel vermogen op 12V. Meer dan genoeg voor wat je er nu mee wilt doen, ook als je gaat overclocken.

 • noelie321
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 28-08-2007
Om maar meteen ter zake te komen. Ik wil een nieuwe PC gaan samenstellen alleen ik heb echt geen idee welke voeding ik nou nodig heb. Ik heb deze topic een paar keer doorgelezen en ben wel iets wijzer geworden, maar nog weet ik niet welke ik nodig heb.
In mijn nieuwe systeem komen:
Geheugen: 1xKingston 2GB DDR2 (2x1GB) PC6400 800Mhz CL5 Dual Channel Kit (KVR800D2N5K2⁄2G)
Hardeschijf: 1xSeagate Barracuda 7200.10 500GB
Moederbord: 1xAsus P5K, P35 (ATX, Sound, LAN, SATA II, RAID, 1394)
Dvd-brander: 1xNEC AD-7173S 18x
Cpu-cooler: Arctic Cooling Freezer 7 Pro (Socket 775)
Kast-koeling: Zalman ZM-F1 Fan 80mm ⁄ Silent Fan
Processor: Intel Core 2 Quad Q6600 (S775, 4x 2.4GHz, 8MB, 1066MHz FSB, Boxed)
Videokaart: Asus GeForce 8600 GTS 256MB DDR3 (PCI-e 2x DVI, HDCP)

En qua voeding zat ik zelf te denken aan een Antec NeoHE 430, 430W (ATX12V 2.2), maar ik weet niet of 430W wel genoeg is voor dit systeempje?
Ik hoop dat jullie mij met dit probleem kunnen helpen.
mvg

 • Twisttt
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 17-02-2013
Hallo,
ook ik ben een systeem aan het samenstellen maar twijfel over de voeding
dit zijn de specs:

Kast met voeding: Antec Sonata II met 450watt voeding (2x 12v rails een van 15a en een van 17a wat het ook mag betekenen)

CPU: Intel core 2 E6850 3.0ghz

Video: Nvidia geforce 8800GTS (320mb versie)

2 x 500gb Maxtor hd´s (7200rpm 16mb, sata II)

een sata dvd brander van samsung

Asus p5kc moederbord

Ik maak me vooral zorgen over de videokaart, is de voeding ruim sterk genoeg?

Hardstikke bedankt!!!

boo


 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
@noelie321. Die voeding moet voldoende zijn al zou ik zelf voor iets meer gaan. Ik denk dat je in de toekomst nog wel eens naar een beter videokaart zou kunnen gaan en dan kan 430W net iets te weinig zijn. Ik zou gaan voor de 520W Corsair of anders een Zalman voeding van 500W of meer.

@Twisttt. Die 450W is op zich voldoende maar misschien is het handig om toch voor iets meer te gaan voor de toekomst zoals hier boven al staat.

 • Twisttt
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 17-02-2013
PilatuS schreef op dinsdag 21 augustus 2007 @ 21:55:
@noelie321. Die voeding moet voldoende zijn al zou ik zelf voor iets meer gaan. Ik denk dat je in de toekomst nog wel eens naar een beter videokaart zou kunnen gaan en dan kan 430W net iets te weinig zijn. Ik zou gaan voor de 520W Corsair of anders een Zalman voeding van 500W of meer.

@Twisttt. Die 450W is op zich voldoende maar misschien is het handig om toch voor iets meer te gaan voor de toekomst zoals hier boven al staat.
Dank voor het snelle antwoord, ik denk inderdaad dat het dan handig is een wat sterkere voeding te nemen.

boo


 • freesix
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 25-03-2012
Ik wil de volgende videokaart erbij kopen: 8800 gts 320 mb.

Mijn pc:

Amd dual core 4000+
1 GB RAM
1 Hardeschijf (40 gb)
1 DVD brander
Video onboard
Geluid onboard
Antec 380 watt.

Zit 1 grote fan in kast (staat ingesteld op low) verder nog 1 voor processor natuurlijk.

spam


 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
@freesix. Zou gewoon moeten werken met die voeding.

 • PeterSelie
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 29-11 19:04
nu ik voor mijn servers een andere colocatieprovider moet zoeken heb ik een nieuwe in gedachten, welke echter wél het verbruik in Watt / Amp van mijn servers in rekening brengt (in tegenstelling tot mijn huidige coloboer)

Nu is mijn vraag: ik maak op het moment gebruik van 2 typen servers, wat is het verbruik van onderstaande servers ongeveer?

Server specs:
Type 1 server:
Case: Chieftec UNC-110S-B, Zwart
Proc: Intel Core 2 Duo E6600
Cooler: Dynatron 1U S775 Koeler
Mem: 3x Kingston KVR667D2N5/1G, 1024 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz
Mobo: GigaByte GA-945GM-S2, Retail
HDD: Western Digital Caviar SE16, 250 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II

Type 2 server:
Case: Supermicro SC512L-260B
Proc: Intel Core 2 Duo E6420
Cooler: Dynatron 1U S775 Koeler
Mem: 2x Kingston KVR667D2N5/1G, 1024 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz
Mobo: Asus S775 P5L-MX
HDD: Maxtor 80GB 7200RPM 8 MB SATA II

[Voor 14% gewijzigd door PeterSelie op 22-08-2007 20:03]


 • Schaapieo
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 25-11-2009
Ik ga een nieuwe pc bouwen met wat oude onderdelen uit me oude pc maar heb geen idee wat voor voeding ik nodig heb graag wat hulp.

Moederbaord: P5n-sli
Processor: Pentium 4 513
Videokaart: XFX 8800 GTS/500
HDD: 1* 40gig (IDE) + 1* 80 gig (IDE)
Geheugen: G.E.I.L. 2 GB DDR2-800 Kit (pc2 6400)
En een processor cooler van coolermaster type weet ik niet

Ik had de OCZ StealthXStream 600w in me hoofd om te kopen het probleem is denk ik niet dat het nu niet genoeg warr is maar ik wil later nog een 8800 gts (zelfde dus) kopen en dan in sli draaien is het dan wel genoeg?

 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
@Schaapieo.

Die 600W moet wel voldoende zijn voor SLI. Al zou ik persoonlijk gaan voor de 620W Corsair.

 • Schaapieo
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 25-11-2009
Erg bedankt dan ga ik me spulletjes morgen bestellen :D

 • maurice_thalen
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 01-09 20:50
Systeem:
processor:E6600 + Artic freezer pro 7
Geheugen: corsairmx2-6400 2 x 1024
Vga:Club3d 8800 GTS 320 mb
HD:spinpoint 160 gig sata 2
1 dvd speler samsung

nou wil ik met dit systeem wel gaan overclocken zonder dat ik het geheugen hoef te volten................zeg maar wel overclocken maar niet die hard.

Als kast wil ik de antec sonata 3 inclusief de voeding 500 watt earthpower is dit genoeg om het te trekken of kan ik beter een losse kast kopen met grotere voeding ??
ik heb dit allemaal nog niet maar ben er wel zeker van dat ik dit ga bestellen op de kast na dan :*)

[Voor 9% gewijzigd door maurice_thalen op 23-08-2007 20:05]


 • SuX DeLuXe
 • Registratie: oktober 2005
 • Laatst online: 09-11 17:03
ik heb ff een vraagje, ik denk doe het maar hier tussendoor...
Als ik nou een 700 watt voeding koop, en het systeem gebruikt bijvoorbeeld maar 280 watt, dan zal de 700 watt voeding niet meer stroom verbruiken dan een 400 watt voeding?
Of is een 700 watt voeding toch duurder in gebruik dan een 400

 • The Rza
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 25-09-2007
Is een 600 Watt PSU met 4x 12V met ieders 18 ampere voldoende voor het volgende systeem?

Op Extreme Power Supply Calculator Lite 2.5 krijg ik als antwoord: 443 Watt
en op PSU Watt and 12V Calculator krijg ik als antwoord: 608 Watt
Dat is nogal een verschil!!!

CPU: Intel Core 2 Duo E6850
MoBo: Gigabyte GA-P35-DS4
GPU: EVGA GeForce 8800GTX OC ACS3
RAM: 2x Corsair DDR2 800Mhz
HD: 2x Segeate Barracuda 7200.10 in Raid-0
Rest: DVD-RW-drive, Floppy-drive, 3x USB-device, 1x FireWire-device, 2x 12cm Case-fan

 • Martinus
 • Registratie: januari 2000
 • Laatst online: 17:30
Thrills33ka schreef op donderdag 23 augustus 2007 @ 23:10:
ik heb ff een vraagje, ik denk doe het maar hier tussendoor...
Als ik nou een 700 watt voeding koop, en het systeem gebruikt bijvoorbeeld maar 280 watt, dan zal de 700 watt voeding niet meer stroom verbruiken dan een 400 watt voeding?
Of is een 700 watt voeding toch duurder in gebruik dan een 400
Het gaat natuurlijk puur om het verbruik. Wat een voeding aangeeft is wat hij maximaal kan leveren, als die minder levert kost dat niet meer dan een kleiner broertje.

no comment


 • GandalfTheGrey
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 20-11 23:02

GandalfTheGrey

Remember, Remember..

Wat voor voeding adviseren jullie voor het volgende systeem:

Processor: Intel Core2Duo E6750
Moederbord: Gigabyte GA-P35C-DS3R
Geheugen: G.E.I.L PC6400 4-4-4-12 (@ 2.1 Volt)
Videokaart: 8600GT
Hardeschijf: Western Digital Caviar 3200KS (320GB) SATAII 16MB 7200RPM
DVD Rewriter: Samsung DVD lezer/brander 7140 (o.i.d)
Kast: NZXT Hush

Wil mogelijk nog een raptor toevoegen als OS schijf.

Computer Specs


 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
@maurice_thalen. Die 500W is zeker voldoende.

@Thrills33ka. Enige waar je echt op moet letten is de effecientie. Als die gelijk is verbruikt een 700W voeding evenveel als een 400W voeding.

@The Rza. Die 600W moet zeker voldoende zijn, die calculators geven altijd meer aan dan dat je echt nodig hebt. Mijn eigen systeem verbruikt 260W tijdens gamen en die calculator geeft aan dat ik veel meer nodig heb dan dat ik in de praktijk verbruik.

@GandalfTheGrey. 400W moet al voldoende zijn. Zelf zou ik kiezen voor een 500W voeding. Als je later een betere videokaart aanschaft kan dat dan ook zonder problemen. De 520W Corsair is een erg leuke voeding.

[Voor 3% gewijzigd door PilatuS op 24-08-2007 17:51]


 • Exodus_slakje
 • Registratie: juni 2007
 • Laatst online: 09-11 16:20
Hoi :P

Ik denk erover mijn voeding te vervangen. Ik heb een samengestelde PC uit oude onderdelen waarbij de voeding nog nooit vervangen is. Er zit een maxpower (?? Made in Taiwan?? Hehehe) 350W ATX 12V voeding in en vooral omdat ik er in de loop der jaren meer schijven en een grotere GFX card heb bijgeprakt (de Radeon X1600Pro 512MB), denk ik nu dat ik een grotere voeding nodig heb (correct me if I'm wrong), vooral omdat de vereiste voeding voor die GFX card alleen al 420W zou moeten zijn.
Het draait prima, maar de temp. kan wat mij betreft best lager (ligt nu tussen de 40/50gr.), de fans draaien zich allemaal de t*ring en misschien wordt overklokken in de toekomst dan ook mogelijk.

Nu vroeg ik me af of de CoolerMaster eXtreme Power Passive PFC 650W een mooie vervanging is.
Redelijk budget/ el cheapo. Is 't wat? Want ik kan hier alleen een review vinden over de 450W.
Lees verderop dat het wel een luidruchtige fan is? (op zich geen probleem...)

Pruttelbakkie:
Processor: Intel Celeron D 2,93Ghz
Moederbord: Asus P5P800 VM
Geheugen: Twinmos 2x256MB DDR en 2x512MB DDR (ik geloof ook van Twinmos)
Videokaart: ATI Radeon X1600Pro 512MB.
Hardeschijf: WD 80GB en Maxtor 120Gb.
DVD Rewriter: Asus
Kast: Highscreen ATX

[Voor 5% gewijzigd door Exodus_slakje op 26-08-2007 01:31]


 • mpnext
 • Registratie: februari 2007
 • Laatst online: 19-12-2013
Even snel een tip tussendoor, heb zojuist een Coolermaster 430 extremepower gekocht voor 39,50 bij www.computer-land.nl.(Rotterdam) Hij staat niet op de website maar hij is wel in de aanbieding in de winkel. Kon de prijs niet toevoegen in de pricewatch i.v.m. een lock.

 • peakaboo
 • Registratie: mei 2007
 • Niet online
Ik ben van plan een Quad core aan te schaffen, en wel de Intel Extreme QX6800 @ 2.96Ghz. Maar ik wil eerst weten of het mogelijk is om deze aan mijn huidige voeding te koppelen.

Hoe het er dan uit komt te zien:
Intel Quad Core QX6800
Asus P5B-VM (binnenkort upgrade naar Gigabyte GA-P35 serie, weet niet of dit veel uitmaakt qua verbruik?)
4x 1GB TwinMos PC6400
Asus EAH2900 XT (170watt geloof ik)
Razer Barracuda AH-1 7.1 Geluidskaart + HP-1 headset
Maxtor Diamondmax 10 250GB
1x DVD-RW van LG
G15 keyboard + Habu muis

Op het moment draait dit stabiel op een Zalman 460-APS.

Mijn vraag is of mijn voeding sterk genoeg is voor die upgrade naar een QX6800 + nieuw mobo. Nieuwe HD maakt niet veel uit of wel?

Hoop dat iemand mij hiermee kan helpen.

i9-9900k / Sapphire Nitro+ RX 5700 XT 8GB / Asus ROG Strix Z390-E / Corsair Vengeance RGB Pro 32GB DDR4 3200mhz / Crucial MX500 1TB / Samsung 840 Pro 256GB / Corsair HX750W / Fractal Design Define 7 Tempered Glass Dark Tint / LG 27GL850


 • jjust
 • Registratie: april 2005
 • Laatst online: 21:15

jjust

Het leven is een strijd

Aangezien ik me nooit verdiept heb in voedingen graag jullie advies.

Ik ben mijn huidige systeem wat aan het upgraden maar had eigenlijk niet aan mijn voeding gedacht.

Ik heb nu het volgende bij elkaar gesprokkeld;

Intel c2d 6600 (kon ik voor een mooi prijsje op de kop tikken)
Asus P5B
2*1gb pc800 ddr2
Asus 8800 GTS 320gb (staat in de bestelling)
hd1; 320gb maxtor sata
hd2; 320gb maxtor sata
dvd drive
dvd brander
tv kaart

Ik heb van mijn oude pc nog een AOpen 300w 12APNF maar deze is te licht.
Wat heb ik voor vermogen nodig voor mijn systeem?
Ik het noodzakelijk om rekening te houden met een pci-e voeding? Of kan dit ook met een verloop?

Misschien heeft iemand nog een tip voor een (modulaire) voeding.

 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
@peakaboo. Je huidige 460W Zalman moet dat nog wel aan kunnen. Ik heb die voeding zelf ook alleen dan met een wat ander systeem. Mijn PC verbruikt 260W tijdens gamen. Die 2900 kaart en QX6800 verbruiken zeker een stuk meer maar het zou moeten gaan.

@jjust. Ik zou gaan voor de 520W Corsair. Meer dan voldoende vermogen en ook nog eens stil en modulair.

 • PeterSelie
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 29-11 19:04
een stiekeme hump naar boven :9

[Voor 3% gewijzigd door PeterSelie op 27-08-2007 21:28]


 • PilatuS
 • Registratie: september 2002
 • Niet online
Ik wou er al wel antwoord op geven maar het is onmogelijk te zeggen wat het zal zijn. Ik denk voor beide servers rond de 70/80W idle en rond de 150W stressed. Dit is echt een gok. Om het echt te weten moet je het testen met een watt meter in het stopcontact.
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee