Toon posts:

Het grote Canonmount-objectieven-topic V5.0 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1
Acties:
 • 6.232 views sinds 30-01-2008

 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter

Het grote Canonmount-objectieven-topic v5.0


Inhoudsopgave


« ·^

Algemeen

Welkom


Welkom allen bij deze vernieuwde draad, waarbij er hier alleen nog gesproken zal worden over objectieven die passen op een Canon EF(s)-mount. Dit kunnen, even voor alle duidelijkheid, dus wel third-party objectieven zijn zoals die van Sigma, Tamron en Tokina. De bedoeling van deze startpost is om een stukje overzicht te geven van wat er zoal te krijgen is, en om de meest gestelde vragen af te vangen; lees het dus goed door.

De opbouw van deze startpost is aan de hand van het bereik van de objectieven. Eerst zullen een aantal ultra-wideangle objectieven worden behandeld, vervolgens een aantal wide-angle, een aantal standaard-zooms, een aantal medium-telezooms en tot slot een aantal long-telezooms. Het is ondoenlijk om alle alternatieven uitgebreid te beschrijven, of zelfs maar te noemen. Ook mijn tijd is beperkt, vandaar dat hier de meest gebruikte en genoemde lenzen staan.

Te zijner tijd wordt deze startpost mogelijk uitgebreid met een aantal beschrijvingen van primes, maar het doel is om de meest voorkomende vragen te beantwoorden, daar vallen primes niet echt onder. Voor de duidelijkheid: daar waar over de snelheid van een objectief wordt geschreven, wordt de lichtsterkte bedoeld! Verwar dit dus niet met de autofocussnelheid, als hierover wordt geschreven dan staat dat expliciet aangegeven.


Regeltjes

Er gelden hier uiteraard dezelfde regels als op de rest van het forum. Maar aangezien er in de vorige topics heel veel dezelfde vragen voorbij kwamen, wil ik iedereen hierbij dringend verzoeken de zoekfunctie goed te gebruiken in de onderstaande voorgaande delen. Er lopen hier een aantal mensen rond met kennis van zaken, die zeker bereid zijn je te helpen, maar die bereidheid zal minder worden wanneer ze steeds dezelfde vragen moeten beantwoorden.Goede plaatsen om je objectieven te vergelijken met andere objectieven zijn onder andere Photozone, Fred-Miranda, SLR-Gear en Photography Review. Een aantal van deze sites zijn primair gericht op gebruikerservaringen, maar bijvoorbeeld Photozone en SLR-Gear richten zich op wetenschappelijk verantwoorde tests van verschillende objectieven. Hou hierbij wel in gedachten dat het altijd tests en ervaringen zijn met één objectief, er zullen altijd maandagmorgen exemplaren bestaan.


Lees jezelf voordat je post jezelf dus eerst goed in, verzamel een aantal (en dan geen twintig alsjeblieft) objectieven die aan je wensen zouden kunnen voldoen en leg ook uit waarom je dat denkt. Dus laat blijken wat je gaat doen met het objectief en wat je ervan verwacht. Tot slot is ook het geven van een budget erg handig zodat mensen je op het goede spoor kunnen brengen.


Verantwoording


De verdeling tussen de verschillende categorieën van objectieven in dit stuk is gebaseerd op het gebruik van het objectief op een cropfactorcamera. Hoewel dit niet geheel correct is, een 17mm objectief is immers een ultra-wideangle op een fullframe (35mm) camera, hou ik dit toch aan omdat 99.9% van de mensen die dit lezen schieten met APS-C camera's zoals de 20D/10D/350D/300D.« ·^

Ultra-wideangle


Voor het ultra-wideangle bereik zijn er voor de Canon-mount een aantal keuzemogelijkheden:


Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5

De Canon 10-22mm is een redelijk lichtsterk objectief en presteert optisch zeer goed. Hij heeft de beschikking over een USM-motor voor de scherpstelling, zodat het scherpstellen zeer rap gaat. Ook is er weinig CA te bespeuren en ook de distortions zijn amper aanwezig, wat uitzonderlijk is voor een ultrawide-angle. Het enige nadeel is de zeer stevige prijs van ongeveer €700,- maar voor de rest kan deze lens zich meten met het L-glas van Canon.

Tokina AT-X 124 AF PRO DX 12-24mm F/4

De Tokina is een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22mm, maar daarom is hij zeker niet slecht. Hij presteert zeer redelijk, terwijl de prijs bijna 40% lager ligt dan de Canonvariant en hij op het lange eind zelfs iets lichtsterker is. Toch moet dit objectief een USM-systeem ontberen, begint hij "slechts" op 12mm, heeft hij was meer last van CA en is hij optisch íets minder goed, maar voor een lens van circa €420,- euro valt er weinig te klagen.

Sigma 10-20mm F/4.0-5.6 EX DC HSM

De Sigma 10-20mm is ook een goedkoper alternatief voor de Canon 10-22 en, hoewel hij een kleine €300,- goedkoper is, presteert ook deze lens zeer respectabel. Er zit zelfs een HSM-motor in, de tegenhanger van de USM-motor, waardoor hij behoorlijk snel focust. Ook deze lens van de EX-reeks van Sigma, wat zoveel zegt als dat hij goed is afgewerkt en stevig is gebouwd.

Sigma 12-24mm F/4.5-5.6 EX DG ASP HSM

Mocht je jezelf op de toekomst willen voorbereiden voor een eventuele fullframe-camera, dan is de Sigma 12-24 de enige juiste keuze. Nadeel van dit objectief is alleen dat hij niet scherp is wanneer je hem niet afstopt, en dat het gebruik van filters eigenlijk zo goed als onmogelijk is door het extreme design van het objectief. Maar je hebt dat wel een ongelofelijk bereik aangezien de cropfactor wegvalt.


« ·^

Wideangle


Ik zal hier niet de extreem dure wideangle's behandelen, zoals de Canon 16-35mm F/2.8, om de hele simpele reden dat ik er vanuit ga dat iemand die €1300,- voor een objectief neer gaat leggen, die geen faq nodig heeft om die keuze te maken. De volgende populaire lenzen blijven dan over:


Canon 17-40mm F/4L USM


Van dit rijtje is de Canon 17-40 optisch het beste objectief. Het is een zeer scherp objectief met slechts relatief weinig CA en een bizar snelle autofocus. Helaas is het objectief slechts F/4 en daarmee niet supersnel, vandaar dat dit objectief veel gebruikt wordt voor landschappen e.d. Het is een L-objectief van Canon wat inhoudt dat hij zéér stevig is gebouwd en dit objectief beschikt, mits je er een UV-filter op schroeft, over een weatherseal. Optisch is het, met name op een cropfactorcamera, een prachtlens: scherp tot zeer scherp wideopen en slechts relatief weinig CA. Hou er wel rekening mee dat wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken, je er een slimline filter op moet zetten en dat het geen walkaroundlens meer is op fullframe.

Tamron SP 17-35mm F/2.8-4.0 ASP Di LD IF

De Tamron is een objectief wat ook zeer veel gebruikt wordt, mede door zijn prijs. Mits je een goed exemplaar te pakken hebt, heb je er een redelijk scherp objectief aan wat niet al te duur is. Echter op een fullframe camera zou ik het objectief niet gebruiken, zelfs op een camera met cropfactor zijn de randen niet erg scherp volgens de testen van Photozone.

Canon EF-S 17-85 F/4-5.6 IS USM

De Canon 17-85 is een populair zoomobjectief vanwege zijn zeer prettige bereik en de IS functie die het objectief aan boord heeft. Hierdoor kun je circa drie stops langere sluitertijden gebruiken dan wat er normaal mogelijk is en dat is met name in situaties met weinig licht zeer prettig. Voor bewegende voorwerpen is dit overigens minder interessant omdat de IS-technologie geen bewegingsonscherpte van je onderwerp tegen kan gaan. Het objectief heeft wel last van een behoorlijke mate van CA, maar is wel zeer acceptabel scherp. De bouwkwaliteit is minder dan die van de 17-40, maar deze is zeer zeker niet slecht.

Sigma 18-50mm F/2.8 EX DC

De Sigma is een stop sneller, ook zeer scherp (behalve aan de uiterste randen) en hij is een behoorlijk stuk goedkoper dan de Canon's. Het objectief heeft alleen wel last van CA en goed ook, op 18mm bedraagt die 2.56 pixels volgens de testen van Photozone, wat gewoon erg veel is. Nou kan CA over het algemeen behoorlijk goed gerepareerd worden in Photoshop e.d., maar je moet je afvragen of je dat constant bij al je foto's wil doen. Al met al is het een lichtsterk objectief met een aantal zeer aantrekkelijke kanten, waaronder de prijs. Het is overigens niet mogelijk het objectief op een fullframe camera te gebruiken.

Canon kitlens en Sigma 18-50mm F/3.5-5.6 DC

Dan twee budgetlenzen waaronder de Canon kitlens en de Sigma Sigma 18-50mm F/3.5-5.6. Er wordt heel vaak gevraagd of die Canon kitlens nou goed is om bij een camera te kopen. Het antwoord is ja, mits je er niet een al te grote meerprijs voor betaalt. Voor het geld is het helemaal geen slecht objectief, maar op het moment dat je dit objectief los zou willen halen kan je beter de Sigma 18-50mm F/3.5-5.6 DC kopen. De laatste is namelijk een stuk beter gebouwd dan de Canon kitlens en presteert optisch een stuk beter. Sterker nog, deze Sigma presteert zelfs zéér redelijk wanneer je de testen van Photozone ziet en ontloopt de Canon kitlens qua losse verkoopprijs niets.


Canon EF-S 17-55 F/2.8 IS USM

De EF-S 17-55 is recente toevoeging aan de EF-S line-up en het is zeker een waardige toevoeging. Het is ongeveer de scherpte lens die Canon tot op heden in het assortiment heeft, de primes meegerekend! Hij heeft de beschikking over 3-stops IS en USM wat hem in combinatie met het F/2.8 diafragma uiterst veelzijdig maakt. Nadelen zijn de hogere flaregevoeligheid, de lenskap die niet standaard wordt meegeleverd en de bouw die zich niet op L-niveau bevindt. De bouw is zeker niet slecht, maar voor een lens van €1000,- verwachtte ik er zelf meer van: het voelt een tikje goedkoop aan naar mijn mening.


Sigma 17-70 F/2.8-4 DC Macro

De Sigma 17-70 is ook recent uitgekomen als een soort tegenhanger van de Canon 17-85 F/4-5.6 IS USM. De lens is goed scherp en biedt een zeer aantrekkelijk bereik: van groothoek tot medium-tele afstanden, waardoor het een goede allrounder is. De prijs is ook zeer aantrekkelijk (zie de pricewatch-link), waardoor het een mooie upgrade is ten opzichte van de kitlens. Over de bouw kan ik helaas verder weinig vermelden, aangezien ik hem helaas nog nooit vast heb mogen hebben :) .


« ·^

Standaard-zoomsEr zijn genoeg standaard-zooms op de markt van alle grote merken, maar hier zullen de volgende objectieven worden behandeld:


Canon EF 24-105mm F/4L IS USM

De 24-105 van Canon is op het moment van schrijven een van Canon's nieuwste objectieven. Het is een L-objectief, met de bijbehorende bouwkwaliteit en ook USM ontbreekt niet waardoor het objectief zeer snel scherp stelt. Tel daarbij de IS-functie (3 stops) op en je snapt waarom dit een objectief is waar zeer veel naar gekeken wordt. De eerste batch had flare-problemen, maar die problemen zijn inmiddels verholpen. De scherpte is zeer in orde als je de reviews mag geloven, als minpunt wordt de distortion op 24mm genoemd. Het is een prijzig objectief met een straatprijs van grofweg €1000,- op het moment van schrijven.

Canon EF 24-85mm F/3.5-4.5 USM

De Canon 24-85 is, met de €300,- die hij kost, een behoorlijk goedkoop objectief, maar zeker geen slecht objectief. Optisch is hij goed in orde, alleen op 24mm levert hij behoorlijk wat distortions op en de hoeveelheid CA is ook wat aan de hoge kant. Het bereik is ook erg prettig en de bouw is behoorlijk in orde. Tel daarbij het USM-scherpstel systeem op en het is zeker geen verkeerd objectief voor het geld.

Canon EF 28-135mm F/3.5-5.6 IS USM

De 28-135 is één van de veel verkochte standaardzooms van Canon, mede door de cashback die een tijd heeft gegolden, maar ook door de positieve eigenschappen. Optisch is hij redelijk in orde, met name wanneer je hem een stopje afknijpt. Het grote voordeel van dit objectief is ook weer de IS-functie (2 stops deze keer, vanwege de oudere generatie) en het USM-scherpstel systeem.

Sigma 24-70mm F/2.8 EX ASP DF DG

De Sigma 24-70 is een veel verkocht objectief dankzij de prijs en het snelle diafragma. Met zijn F/2.8 is dit één van de goedkoopste snelle standaardzooms, samen met de Tamron 28-75 die hierna besproken wordt. Het objectief is redelijk scherp, maar een van de grote nadelen is de AF-motor. Het ding produceert behoorlijk wat lawaai en echt snel kan je het scherpstellen ook niet noemen. Ook het wisselen van autofocus naar handmatige focus gaat zeer vreemd; met een dubbel klutsmechanisme. Dit kost alleen maar extra tijd en de kans om de focusmotor te slopen wordt behoorlijk wat groter.

Tamron SP 28-75mm F/2.8 XR Di LD ASP IF

Eén van de meest besproken lenzen in 2005 was toch wel de Tamron 28-75. Het is een relatief goedkoop zoomobjectief met een snel diafragma van 2.8 terwijl hij zéér scherp is op de meeste brandpuntsafstanden, zelfs wijdopen. De autofocus is een stuk stiller dan de Sigma 24-70 en leek (eigen ervaring) een stukje accurater nog te zijn. Het enige probleem met dit objectief is de slechte kwaliteitscontrole die Tamron erop los laat, het is een zeer scherp objectief mits je een goede in je handen hebt. Goed nakijken is dus het advies.


« ·^

Medium telezoomsQua medium telezooms worden de volgende objectieven bekeken:Canon EF 70-200 F/4L USM

De Canon 70-200 F/4L is een zeer populaire teleobjectief omdat het de goedkoopste L-objectief van Canon is, met alle daarbij behorende voordelen. De bouwkwaliteit is zeer goed, er zit een zeer rappe USM-motor in voor de autofocus. Optisch presteert hij zeer netjes en er is amper CA te vinden. Er valt voor de rest weinig te vertellen over dit objectief, hij doet wat hij moet doen voor een redelijke prijs.

Sigma 70-200mm F/2.8 EX IF APO HSM

De Sigma 70-200 is een stop sneller dan de Canon 70-200 F/4L zonder veel duurder te zijn. De Sigma is van de EX serie, enigszins vergelijkbaar met de L-finish van Canon. De Sigma beschikt over een HSM-motor, de tegenhanger van de USM-motor, die zeer stil en behoorlijk rap is. De autofocus van de Canon is wel een stukje rapper dan de HSM-motor, maar de snelheid is zeer acceptabel . De Sigma levert een F/2.8 diafragma voor F/4 prijs, de 70-200 F/2.8 USM van Canon is áánzienlijk duurder dan dit objectief, zodat dit een objectief is met een zeer goede prijs/prestatieverhouding.

Canon EF 70-300mm F/4-5.6 IS USM

De Canon 70-300 F/4-5.6 IS USM is ook één van Canon's nieuwste lenzen op de markt, met een aantrekkelijke prijs én de IS-functie (3 stops). Het objectief presteert optisch érg goed, de meeste L-lenzen van Canon hebben moeite om deze prestaties bij te houden. Het objectief beschikt over USM, maar helaas is dit micro-USM en geen ring-USM zoals bij de duurdere L-lenzen. Dit houdt in dat de autofocus wel heel stil is, maar lang niet zo rap is als bij een objectief met ring-USM. De bouwkwaliteit van het objectief is redelijk goed te noemen, hoewel de 70-200 F/4L aanzienlijk beter gebouwd is. Wil je een lichtgewicht objectief wat makkelijk mee te nemen is, goede prestaties levert én over IS beschikt? Dan is dit een goede keus voor je.

Sigma 70-300mm F/4.0-5.6 APO DG Macro

Over de Sigma 70-300mm F/4.0-5.6 APO DG en het kleine broertje van dit objectief, de DL-versie, worden veel vragen gesteld. Moet ik die duurdere APO-versie halen of de DL-versie? De APO-variant presteert in ieder geval aanzienlijk beter dan de DL-versie (of de Tamron 70-300 F/4-5.6 LD Macro for that matter), dus als dit je uiteindelijke teleobjectief gaat worden is het simpel: Spendeer die €100,- extra aan de APO versie. Veel mensen gebruiken het goedkopere broertje of de Tamron om te kijken wat nou het beste bij hun past, om vervolgens een duurder objectief te halen.

De APO versie biedt redelijk goede prestaties, al helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. Toch moeten er logischerwijs concessies worden gedaan, boven de 200mm neemt de kwaliteit rap af en de autofocus is niet heel snel. De bouwkwaliteit is redelijk, maar ook niet meer dan dat. Bij de macrofunctie moet je je overigens niet zó gigantisch veel voorstellen, hij haalt sowieso geen 1:1 vergroting, maar het werkt best aardig. Toch is voor het echte macrowerk een echte macro-objectief aan te raden. Al met al een mooi startobjectief voor degenen die niet zo'n ruim budget hebben.

Sigma 55-200mm F/4.0-5.6 DC

Heb je echt niet veel te besteden, of wil je echt met een minimale investering eens kijken wat nou jouw ding is, dan is de Sigma 55-200 wel wat voor jou. Hij kost niet veel, terwijl hij toch zeer redelijke prestaties weet te leveren. De bouwkwaliteit is redelijk, maar de autofocus is niet heel erg rap. Kortom: voor weinig heb je een leuk objectief wat je makkelijk meeneemt door zijn beperkte grootte.

« ·^

Ultra-telezooms


Voor degenen die behoefte hebben aan nóg langere lenzen, zal ik hier de ultra-telezooms behandelen. Ook hier zal ik de primes verder buiten beschouwing laten; de mensen die hiernaar op zoek zijn weten over het algemeen prima wat ze zoeken in een lens. De lenzen die ik wél zal behandelen zijn:


Canon EF 100-400mm F/4.5-5.6L IS USM

De Canon 100-400mm is behoorlijk veel gebruikt objectief voor deze doeleiden, onder andere omdat hij voorzien van van IS (2 stops) Op deze focale lengtes is het zéér lastig uit de hand schieten zonder IS, of er moet veel licht aanwezig zijn waardoor het wel kan. Deze lens beschikt over een pomp-zoom mechanisme, in plaats van het draaimechanisme waar de meeste lenzen van tegenwoordig over beschikken. Het voordeel is dat je heel snel kunt zoomen, ten koste van een stuk precisie en het risico dat hij stof opzuigt is groter dan bij een draaizoom. Optisch is de lens volgens de testen van Photozone niet zo heel geweldig, ondanks zijn stevige prijs.

Sigma 80-400mm f4.5-5.6 EX APO OS RF

De Sigma 80-400mm OS is de tegenhanger van de 100-400 en ook deze voorziet in beeldstabilisatie, maar dan onder de naam OS. Deze technologie levert circa 2,5 tot 3,5 stop extra marge op en vergemakkelijkt het uit de hand schieten op de langere focale lengtes. Deze lens is wel circa €400,- goedkoper dan de Canon, maar hij beschikt helaas niet over USM/HSM waardoor hij aanzienlijk trager focust.

Sigma 50-500mm F/4.0-6.3 EX APO DG RF HSM

De Sigma 50-500 is geweldig qua bereik, en ondanks de extreme zoommogelijkheden van de lens presteert hij optisch zeer netjes. Er zit wél HSM op waardoor de focussnelheid zeer acceptabel is, helaas ontbreekt alleen de OS functie op deze lens. Hierdoor valt alleen met voldoende licht uit de hand te schieten, dus neem je statief mee als je met de jongen op stap gaat. Vergis je niet, het ding weegt 1,8KG, dus een stevig statief is een vereiste.

« ·^

Superzooms


Wat er nog rest in deze quickfaq zijn de superzooms, deze worden vaak overwogen door mensen die vanaf een compactcamera of prosumer komen. Het voordeel van deze lenzen is duidelijk, een groot bereik zodat je eigenlijk nooit lenzen hoeft te wisselen. De nadelen zijn echter ook groot: optisch vaak niet erg goed, niet lichtsterk, veel distortionproblemen en vignetering op de wijde stand komen veel voor.

Het is handig om een dergelijke lens een keer mee te nemen op vakantie, maar als je overweegt om een naar een DSLR over te stappen met zo'n lens dan zou ik mezelf eens afvragen of je wel in de goede hoek zit. Een van de voordelen is júist het kunnen wisselen, zodat je je optimaal kunt aanpassen aan de situatie die zich voordoet. Persoonlijk raad ik het gebruik van superzooms af, tenzij je echt niet anders kan of het gewoon héél erg makkelijk is. Als je de bergen gaat beklimmen heb je immers geen ruimte voor een Karachi Outpost vol met spullen.

« ·^

50mm primes


Vaak worden er vragen gesteld over de volgende twee 50mm objectieven:


Canon 50mm F/1.8


De reden waarom deze objectieven zo vaak langskomen is vrij simpel: de prijsstelling. De F/1.8 versie kost namelijk slechts rond de €85,- terwijl het objectief erg lichtsterk en ook nog eens zeer behoorlijk scherp is. Daardoor is hij erg handig bij low-light fotografie, zelfs in behoorlijk donkere zalen haal je zeer behoorlijke sluitertijden. Hierbij moet ik wel opmerken dat hij, in mijn ervaring, voor binnen soms wel wat lang is op een 1.6 cropfactor body. Toch is het bereik zeer prettig en kan je het objectief voor het geld wat hij kost niet laten liggen naar mijn mening. Nadelen van de F/1.8 zijn de matige bouwkwaliteit, de lastig bereikbare manual focusring en de autofocus, die vrij lawaaiig en niet zo heel erg rap is.

Canon 50mm F/1.4


De ietwat serieuzere mensen gaan vervolgens rondneuzen en komen bij de F/1.4 variant uit. En dan wordt vaak de vraag gesteld: Is deze het geld waard? Hij is namelijk aanzienlijk duurder dan de F/1.8, €330,- versus €85,-. Toch heeft de F/1.4 een aantal belangrijke voordelen boven de F/1.8, hij is namelijk sowieso aanzienlijk beter gebouwd en hij beschikt over een USM-motor. Helaas is de laatste niet van het type ring-USM maar van het type micro-USM, wat betekent dat hij wel heel stil focust, maar niet zo snel als de andere USM-objectieven. De micro-USM in dit objectief is echter wel een aparte variant, hij beschikt namelijk wél over fulltime manual focussing (FTM), in tegenstelling tot alle andere objectieven met micro-USM. Daarnaast is de F/1.4 wat scherper nog dan de F/1.8, het contrast wat hij levert is beter en de bokeh is mooier dankzij het betere diafragma. De hamvraag is natuurlijk, is hij het geld waard? Het ligt eraan wat je ermee wil gaan doen, wil je gewoon een obj!
ectief hebben welke in het donker goed presteert dan heb je aan de F/1.8 voldoende. Gaat het objectief veel op je camera vertoeven en ben je daarom heel kritisch, leg dan het geld neer voor de F/1.4 variant. Mocht je overigens voornamelijk portretten willen gaan schieten, kijk dan ook eens naar de 85mm F/1.8 :)


« ·^

Filters


Er worden veel vragen gesteld over wat nou de beste UV-filters en polarisatiefilters zijn en of het loont om duurdere filters te kopen. Het antwoord op de laatste vraag is dat het inderdaad erg loont om net even wat meer uit te geven en toch maar niet voor die goedkope Tiffen of Hama filters te gaan. De reden hiervoor is dat de coating op filters zeer belangrijk is voor de flaregevoeligheid van het filter, en de mate waarin het filter het contrast beïnvloedt.

Filters die als zeer goed bekend staan zijn die van B+W (MRC) en Hoya SHMC / Hoya Pro1. Toegegeven, ze kosten wat meer, maar waarom zou je die paar tientjes besparen op een onderdeel wat wel degelijk van grote invloed kan zijn op het geleverde beeld? Goedkope filters zijn funest voor de beeldkwaliteit die je lens kan leveren.


« ·^

Hoeveel scheelt dat bereik nou?


Dit is een vraag die heel veel wordt gesteld, maar die wel relatief makkelijk te beantwoorden valt:


Hier zie je een aantal lenzen vergeleken op een cropfactor-camera, zodat je een inschatting kunt krijgen hoeveel het scheelt op het wijde eind. Daarnaast heeft Tamron een handige tool online staan waar je ook de tele's kunt vergelijken. De belangrijkste ervaring blijft echter nog gewoon je eigen ervaring, leen of huur een lens en kijk of het bereik bij je past :)


« ·^

Handige links


Hieronder staat een opsomming van een aantal handige links:

Reviewsites:


Algemene links:

[Voor 200% gewijzigd door Zoefff op 06-01-2007 15:28. Reden: update startpost 20-12-2006]

Op zoek naar software/integratie-architect?


Anoniem: 28443

Matched: filter
Heeft er hier iemand ervaring met een Circular Polarizer filter op een Canon EF-S 10-22? Ik krijg vandaag de 10-22 binnen en was me aan het orienteren op een filter voor deze lens. Ben er al achter dat ik het beste een B&W kan nemen of een Hoya, maar was op zoek naar wat persoonlijke ervaringen.

Ik kwam op de site maxsaver.net deze filter tegen: HOYA 77mm S-HMC Circular Polarizer SUPER Filter THIN (http://shop.vendio.com/hkd/item/772113293/index.html). Zou dit een goede keuze zijn?

 • Dannr
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 23-03 13:48
Matched: filter
Het is een prima filter volgens mij, maar lees even dit stukje op luminous landscape over het gebruik van polarizers op wide-angles.

 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter
Anoniem: 28443 schreef op maandag 18 december 2006 @ 10:52:
Heeft er hier iemand ervaring met een Circular Polarizer filter op een Canon EF-S 10-22? Ik krijg vandaag de 10-22 binnen en was me aan het orienteren op een filter voor deze lens. Ben er al achter dat ik het beste een B&W kan nemen of een Hoya, maar was op zoek naar wat persoonlijke ervaringen.

Ik kwam op de site maxsaver.net deze filter tegen: HOYA 77mm S-HMC Circular Polarizer SUPER Filter THIN (http://shop.vendio.com/hkd/item/772113293/index.html). Zou dit een goede keuze zijn?
Goede shop, ik zou ook even kijken naar de pro1 versies. Die zijn echt slimline ontwikkeld, hoeveel het scheelt met de SHMC thin weet ik niet. Mijn Pro1 is in ieder geval erg dun :)
BeQuietAndDrive schreef op maandag 18 december 2006 @ 10:31:
Mooie platen inderdaad! Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier over de 70-200/2.8L?
Met IS inderdaad, maar optisch schelen deze twee lenzen niet veel tot niks. De non-IS zou ietsje scherper zijn, maar of ik het met reallife shots zou kunnen onderscheiden: denk het niet. Scherpte is sowieso niet mijn belangrijkste criterium, het ding maakt gewoon dingen mogelijk :)

[Voor 24% gewijzigd door neographikal op 18-12-2006 12:03]

Op zoek naar software/integratie-architect?


Anoniem: 28443

Matched: filter
neographikal schreef op maandag 18 december 2006 @ 11:58:
Goede shop, ik zou ook even kijken naar de pro1 versies. Die zijn echt slimline ontwikkeld, hoeveel het scheelt met de SHMC thin weet ik niet. Mijn Pro1 is in ieder geval erg dun :)
Weet jij of iemand anders wat precies het verschil is tussen:

HOYA 77mm PRO1 DIGITAL Circular Polarizer Filter DMC *

en

Hoya 77mm PRO1 Super HMC Circular Polarizing Filter NEW

Behalve 40 dollar in de prijs (65.61 voor de DMC en 105.84 voor de HMC)

 • coorz
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 19-12-2017

coorz

Back to crop!

Matched: filter
Anoniem: 28443 schreef op maandag 18 december 2006 @ 10:52:
Heeft er hier iemand ervaring met een Circular Polarizer filter op een Canon EF-S 10-22? Ik krijg vandaag de 10-22 binnen en was me aan het orienteren op een filter voor deze lens. Ben er al achter dat ik het beste een B&W kan nemen of een Hoya, maar was op zoek naar wat persoonlijke ervaringen.

Ik kwam op de site maxsaver.net deze filter tegen: HOYA 77mm S-HMC Circular Polarizer SUPER Filter THIN (http://shop.vendio.com/hkd/item/772113293/index.html). Zou dit een goede keuze zijn?
Let wel dat sommige Ultra-thins geen schroefdraad voor hebben voor een lenscap, kan lastig zijn. Ik weet niet meer precies maar dacht dat sommige Hoya's en Heliopans die wel hebben, B&W's zowiezo niet.

Anoniem: 28443

Matched: filter
neographikal schreef op maandag 18 december 2006 @ 12:33:
Nope not really, de digital zo iets beter moeten zijn, maar ik moet het nog zien. Ik heb in ieder geval geen verschil gezien tot nu toe en vergelijkende tests ontbreken nog :)
Hmm... Kan ik dus beter die digital bestellen. Scheelt me nog eens 40 dollar ook. 65 dollar voor een Poly filter is een leuke prijs dunkt me. :) Thanks voor de reply in ieder geval!

Anoniem: 19547

Matched: filter
Zijn er ook mensen hier die een Tiffen 72mm circular polarizer gebruiken?
Ik zag vandaag bij de mediamarkt deze liggen voor 64 euro.

Daarna bij fotokonijnenberg op de site gekeken maar daar is die nog duurder!?

Iemand nog een ander goed adresje voor filters?

 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter
Zoals zo vaak gezegd: neem geen Tiffen, is troep. Ga voor Hoya SMHC/Pro1 of B+W multicoated filters kijken. Met name uit Hong Kong (http://shop.vendio.com/hkd) hoeven je de goede filters de kop niet te kosten.

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Matched: filter
neographikal schreef op zondag 24 december 2006 @ 15:19:
Zoals zo vaak gezegd: neem geen Tiffen, is troep. Ga voor Hoya SMHC/Pro1 of B+W multicoated filters kijken. Met name uit Hong Kong (http://shop.vendio.com/hkd) hoeven je de goede filters de kop niet te kosten.
Ik heb ook een hoya filter genomen en geen tiffen, maar tiffen is geen troep neo. Ze hebben gewoon pro kwali spul, maar niet overal te koop. Ze hebben het daarentegen wel en daarom kan je niet zomaar zeggen dat tiffen troep is.
De link die je aanraad is een goede link voor dit spul (zelf dus ook net gekocht).

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Anoniem: 19547

Matched: filter
nomad85 schreef op zondag 24 december 2006 @ 16:05:
[...]

Ik heb ook een hoya filter genomen en geen tiffen, maar tiffen is geen troep neo. Ze hebben gewoon pro kwali spul, maar niet overal te koop. Ze hebben het daarentegen wel en daarom kan je niet zomaar zeggen dat tiffen troep is.
De link die je aanraad is een goede link voor dit spul (zelf dus ook net gekocht).
Voor mn oude camera had ik een tiffen uv filter en daar was echt niets mis mee. Ik bedoel we hebben het niet over sophisticated electronica, het is "maar" een glaasje.

Anoniem: 19547

Matched: filter
Item Information Qty Price/Item Total
Title: HOYA 72mm PRO1 DIGITAL Circular Polarizer Filter DMC *
Item #: 860158904
1 $64.63 $64.63
Sub-Total: $64.63
Air Mail Parcel Shipping: $9.95
Grand Total: $74.58


Dit lijkt me wel een redelijk prijs.
Aangezien de euro nu 1 dollar 30 waard is. Betekent dit dat me deze filter 52 euro gaat kosten!

En aangezien je onder de 75 euro geen invoerrechten hoeft te betalen...zou er alleen nog btw op komen!?
Dan zou ik uitkomen op 62 euro. Wat het verschil alweer bijna teniet doet met hoeveel het hier kost.

edit: ik zie net dat de regering dit bedrag weer fijntjes heeft verlaagt tot 22 euro.. GVD :( :(

[Voor 8% gewijzigd door Anoniem: 19547 op 24-12-2006 17:23]


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Matched: filter
Anoniem: 19547 schreef op zondag 24 december 2006 @ 17:10:
[...]


Voor mn oude camera had ik een tiffen uv filter en daar was echt niets mis mee. Ik bedoel we hebben het niet over sophisticated electronica, het is "maar" een glaasje.
Nou tiffen zijn goedkopere filters maken heeeel duidelijk verschil met de duurdere filters, hier zijn wel voorbeelden van te vinden online. O.a. wordt zwart grijs en flares worden versterkt ipv verminderd.
Er is vast iemand die de link gaat geven, ik weet hem zo niet meer (van een site die het duidelijk laat zien).

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Fairy
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

Fairy

13kWp

Matched: filter
Anoniem: 19547 schreef op zondag 24 december 2006 @ 17:10:
[...]


Voor mn oude camera had ik een tiffen uv filter en daar was echt niets mis mee. Ik bedoel we hebben het niet over sophisticated electronica, het is "maar" een glaasje.
Maar wel een glaasje waar al het licht doorheen moet dat uiteindelijk op je foto terecht komt. De kwaliteit van de foto die je maakt is een optelsom van de afwijkingen van al het glas wat er tussen het object en de sensor zit. Ieder stukje slecht glas zal voor vermindering van kwaliteit zorgen, en de Tiffen filters, voor wat betreft de standaard ongecoate versies, hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit.

 • guillaumemay
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 25-03 12:33
Matched: filter
"het is maar een glaasje"?? kijk.. dan begrijp je het dus niet. Mensen betalen zich het leplazarus voor een lensje (bijv. een L lens) met dat UD glaasje of fluoriet glaasje erin in plaats van een normaal glaasje.

Hierbij de link naar die test:
http://www.kenandchristine.com/gallery/1054387

en wat plaatjes:

Contrasttest:
Hoya Super HMC UV filter:


Tiffen standaard UV filter:Flare test:
Hoya SHMC UV:


Tiffen Standaard UV:


En hier naast elkaar:


Het is "maar" een glaasje natuurlijk... Geen sophisticated electronica! :P

 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Matched: filter
thnx voor de link e.d., precies de vergelijk die ik wou aanroepen wat betreft deze discussie.
Het is wel duidelijk, je koopt een goed (duur) filter of je koopt er geen.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


Anoniem: 19547

Matched: filter
guillaumemay schreef op zondag 24 december 2006 @ 17:59:
"het is maar een glaasje"?? kijk.. dan begrijp je het dus niet. Mensen betalen zich het leplazarus voor een lensje (bijv. een L lens) met dat UD glaasje of fluoriet glaasje erin in plaats van een normaal glaasje.

Hierbij de link naar die test:
http://www.kenandchristine.com/gallery/1054387

en wat plaatjes:

Contrasttest:
Hoya Super HMC UV filter:
[afbeelding]

Tiffen standaard UV filter:
[afbeelding]


Flare test:
Hoya SHMC UV:
[afbeelding]

Tiffen Standaard UV:
[afbeelding]

En hier naast elkaar:
[afbeelding]

Het is "maar" een glaasje natuurlijk... Geen sophisticated electronica! :P
Waarom denk je dat ik "maar" tussen aanhalingstekens zet

Ik geloof best dat Tiffen van mindere kwaliteit is, ze zijn ook goedkoper, maar om het nou troep te noemen.....

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 19547 op 24-12-2006 19:14]


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter
Anoniem: 19547 schreef op zondag 24 december 2006 @ 19:12:

Ik geloof best dat Tiffen van mindere kwaliteit is, ze zijn ook goedkoper, maar om het nou troep te noemen.....
Sorry, ik ga hier heel zwart-wit zijn, maar op de multicoated serie na is Tiffen gewoon rommel. Je geeft een godsvermogen uit aan glas over het algemeen, waarom zou je dan een tientje of twee tientjes gaan besparen op de filters. Gewoon slim shoppen, zoals de shop in Hong Kong die ik aanhaalde. 35 euro incl verzending voor een multicoated slimline UV is uitermate goed te doen.

Voor goedkopere lenzen geldt: gewoon geen filter gebruiken, maar gebruik iig geen brak filter :)

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • breinonline
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:05

breinonline

Are you afraid to be known?

Matched: filter
De 28-135 is best aardig, zeker voor het geld. Het is echter een wat ouder objectief met 'slechts' 2 stops IS en niet super scherp. Hij is al niet zo lichttsterk en als je het objectief moet afstoppen om scherpte te verkrijgen is dat zonde. Voor die ±400 euro haal je beter bijvoorbeeld een haarscherpe Tamron 28-75/2.8, hou je nog geld voor een UV filter over ook.

Zeker in het geval van RBH: de 10-22 is een objectief met L scherpte, de 70-200/4L ook. Het verschil met de 28-135 is ongetwijfeld goed zichtbaar en ik denk dat je vrij vlot na aanschaf naar een vervanger op zoek zou gaan.

"For I dipt into the future, far as the human eye could see;
Saw the vision of the world, and all the wonder that would be..." -Alfred Tennyson.


 • Nomad
 • Registratie: Juli 2002
 • Laatst online: 23:04

Nomad

a.k.a. Martijn

Matched: filter
Sick Nick schreef op dinsdag 26 december 2006 @ 12:42:
Waarom de 28-135 niet? Slechte bouwkwaliteit ofzo? Het bereik en het IS systeem maken het voor mij toch wel een interessant lensje namelijk.
vanwege precies wat breinonline zegt: Het is gewoon niet zo'n scherpe lens en hij is al wat ouder. Bovendien heeft hij wel leuke features maar niet echt een bereik waar je allround mee kan, ik zou iig dan veel teveel alsnog moeten wisselen. Een 17-70 ofzo zou mij iig veel beter liggen qua bereik, ook daarom vind ik de lens geen aanrader. Verder dus wat brein zegt
breinonline schreef op dinsdag 26 december 2006 @ 13:15:
De 28-135 is best aardig, zeker voor het geld. Het is echter een wat ouder objectief met 'slechts' 2 stops IS en niet super scherp. Hij is al niet zo lichttsterk en als je het objectief moet afstoppen om scherpte te verkrijgen is dat zonde. Voor die ±400 euro haal je beter bijvoorbeeld een haarscherpe Tamron 28-75/2.8, hou je nog geld voor een UV filter over ook.

Zeker in het geval van RBH: de 10-22 is een objectief met L scherpte, de 70-200/4L ook. Het verschil met de 28-135 is ongetwijfeld goed zichtbaar en ik denk dat je vrij vlot na aanschaf naar een vervanger op zoek zou gaan.

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Shaggy_NL
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 02-12-2022
Matched: filter
Ikzelf heb ook zin om m'n kitlens te vervangen (voor een groot deel van z'n berijk tenminste). De laatste tijd kijk ik dan ook een beetje naar de Canon EF 28-105 F/3.5-4.5 II USM. Dit is een redelijk gebouwde lens, en misschien iets interessants voor RBH.

FM Reviews

Hij is dan ook niet zo duur, waardoor er ruimte blijft voor assesoireses en hij schijnt optisch nog niet eens zo heel slecht te zijn, incl. Ring USM & FTM.

EF 28-105 F/3.5-4.5 II USM: €240,-
Lens kap EW 63 II: €30,-
UV Filter 58mm: €30,- / Protector 58mm: €45,-

Anoniem: 19547

Matched: filter
neographikal schreef op maandag 25 december 2006 @ 00:51:
[...]


Sorry, ik ga hier heel zwart-wit zijn, maar op de multicoated serie na is Tiffen gewoon rommel. Je geeft een godsvermogen uit aan glas over het algemeen, waarom zou je dan een tientje of twee tientjes gaan besparen op de filters. Gewoon slim shoppen, zoals de shop in Hong Kong die ik aanhaalde. 35 euro incl verzending voor een multicoated slimline UV is uitermate goed te doen.

Voor goedkopere lenzen geldt: gewoon geen filter gebruiken, maar gebruik iig geen brak filter :)
Ik neem aan dat je dit zelf al eens gedaan hebt? Komen er nog kosten bij?
Invoerheffingen ? Btw?

Anoniem: 19547

Matched: filter
neographikal schreef op donderdag 28 december 2006 @ 20:25:
Het komt in een uitermate kleine envelop, gemarkeerd als gift, ging prima hier en bij verschillende andere mensen op het forum ging het ook prima :)
Ok, duidelijk!
Nou ik denk dat ik daar dan maar die Hoya cir pol 72mm ga bestellen.
Ook al heb ik dan wel geen dure lens', zo'n filter vind ik toch wel bij weer en natuur fotografie wel een must.

 • MartijnGizmo
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 20-03 17:11

MartijnGizmo

Supercalifragilistic

Matched: filter
Zolang een filter nog in een envelop past niets aan de hand dus. ;)

 • ajhaverkamp
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 13:13

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Matched: filter
neographikal schreef op donderdag 28 december 2006 @ 20:25:
Het komt in een uitermate kleine envelop, gemarkeerd als gift, ging prima hier en bij verschillende andere mensen op het forum ging het ook prima :)
Na jouw tip heb ik er ook een paar filters besteld, ze moeten nog binnenkomen. Een paar Hoya Pro1 filters en zo'n houder voor een ND-filter met verloop voor andere filtermaat. Kijken hoe groot dat pakketje gaat worden en wat de douane ervan gevonden heeft. Als het aangekomen is, zal ik laten horen wat er gebeurt is onderweg.

This footer is intentionally left blank


 • guillaumemay
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 25-03 12:33
Matched: filter
Lennart_1337 schreef op zaterdag 30 december 2006 @ 13:32:

Waarom ben je toch voor de 24-70 gegaan?
Deze schijnt namelijk minder scherp te zijn, ontbeert IS en gaat maar tot 24mm wat niet echt veel is als standaart lens.
Wellicht dat hij later wilt overstappen naar een full frame camera. **edit= al bevestigd dus, was net iets langer bezig met tikken :9* Dan geeft de 24-70 betere resultaten. De 17-55 is dan wel 'scherper' op een 1.6x crop, maar een vergelijkbaar beeld van een 24-70 op een full frame camera zal waarschijnlijk 'scherper' zijn.

Zie ook deze vergelijking: een 24-105L wijd open op full frame (geresized naar het formaat van de 20D uitsnede) tegen een afgestopte 35/1.4L op 1.6x crop (waarbij die 35/1.4L gewoon de scherpere lens is).
http://photos.imageevent.com/sipphoto/samplepictures/5D%2024-105L%20versus%2020D%2035L.jpg
Het is moelijk om alleen door lensscherpte het effect van de hogere pixeldichtheid en de sterkere AA filter van een 1.6x crop op te heffen.

Op een 1.6x crop camera zal de 17-55/2.8 IS hoogstwaarschijnlijk scherpere resultaten brengen dan de 24-70. Maar ook dan moet je je afvragen in hoeverre je dat gaat zien, omdat Klaus van photozone zelf heeft gezegd dat alle MTF metingen boven de 1800 lp/wh voor het menselijke oog mbt pixel-per-pixel scherpte heel moeilijk tot niet te zien zal zijn. Maar dat is dan ook raar, want ik weet dan niet precies hoe zijn programma tot waardes boven de 2000 kan komen.

[Voor 8% gewijzigd door guillaumemay op 30-12-2006 17:22]


 • Eusebius
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Matched: filter
Wat betekent
17-40 / L
Hou er wel rekening mee dat
wanneer je het objectief fullframe wilt gaan gebruiken, je er een
slimline filter op moet zetten en dat het geen walkaroundlens meer is
op fullframe.
uit de startpost precies? Wat is een slimline filter? Kan ik niet gewoon met een fullframe werken?

==
hoi


 • Dannr
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 23-03 13:48
Matched: filter
Het betekent dat als je het objectief op een fullframe camera (5D) wil gebruiken dat je dan op moet letten dat het
1) geen walkaround meer is (want wide-angle) en
2) zo wijd is dat je dunne ("slim" in het engels) filters moet gebruiken omdat je die anders ziet op de foto (vignetting)

En als je inderdaad een d60 hebt is het volgens mij niet op je van toepassing ;)

 • Eusebius
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Matched: filter
Dannr schreef op dinsdag 02 januari 2007 @ 17:45:
Het betekent dat als je het objectief op een fullframe camera (5D) wil gebruiken dat je dan op moet letten dat het
1) geen walkaround meer is (want wide-angle) en
2) zo wijd is dat je dunne ("slim" in het engels) filters moet gebruiken omdat je die anders ziet op de foto (vignetting)

En als je inderdaad een d60 hebt is het volgens mij niet op je van toepassing ;)
Ja, maar ik wil wel gaan overstappen op een betere camera. Ik weet niet of het een FF wordt.

17-40 vind ik voor mijn doeleinden nog goed geschikt (reportages). Dus voor mij is het wel een walkaround :)

[Voor 3% gewijzigd door Eusebius op 02-01-2007 17:51]

==
hoi


 • coorz
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 19-12-2017

coorz

Back to crop!

Matched: filter
Ik heb zelf ook heel wat over UWA's opgediept op het net, algemene consensus is de grote drie, Canon, Sigma en Tokina elkaar weinig ontlopen. De voorbeeldplaatjes die je van deze lenzen vindt zijn allemaal indrukwekkend.
Zelf heb ik een 2e handse Tokina 12-24 + BW CP filter gescoord op MP voor de helft van wat een nieuwe Canon kost.

 • inquestos
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:22
Matched: filter
RBH schreef op dinsdag 02 januari 2007 @ 20:14:
[...]


Bedankt! _/-\o_

Alleen wel een dilemma. De 10-22 trekt mij meer, maar qua prijs totáál niet. :(
De 10-20 van Sigma is daarentegen wel wat lekkerder geprijst. Maar veel zeggen wel dat de 10-20 wat tekort komt t.o.v. de 10-22 en dat je dan beter wat meer kan uitgeven...
Als het je allemaal niet heel veel uitmaakt, absoluut voor de Tokina gaan; tweedehands kost ie ook niet veel meer; 300-350 euro heb je er zeker een. Komt nog wel een (Slimline) UV-filter van 77mm bij. Ga dan voor een Pro1 van Hoya, of een Multicoated B+W; lever je niet in op je kwaliteit. Maar de Tokina is dus wel een stuk minder wijd (12mm tegen 10mm scheelt véél, en je koopt 'm nou juist voor het wijde). Als je toch voor de 10mm wilt gaan kom je eigenlijk net te laat voor de Canon; net de prijs omhoog bij veel winkels, en de cashback van 100,- is (voorlopig) ook even voorbij. Sigma blijft dan aantrekkelijk maar zitten natuurlijk wel wat nadeeltjes aan: Vaak wat minder scherp (vooral rechterkant); minder lichtsterk; en wat kleinere dingen (moet voor toekomstige camera's wellicht gerechipt worden zoals alle Sigma's, als ie kapot gaat ben je 'm vaak 3 maanden kwijt)

Fotografie: | Flickr | Canon 5DII + 20mm + 35mm + 50mm + 100mm || Hardlopen: Strava PR 5km: 20:26 10km: 44:35 HM 1:39:58


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

Matched: filter
owkeej bizar...of eht was hier in dit topic of de FAQ waar een link stond naar de tamron site waar een soort tooltje staat dat laat zien hoe de zoom en de beeld hoek is van een lens bij Xmm, heel handig dus.
Krijg ik ent een foto van een vriendin van me van dr excursie van een tijdje terug...is die op bijna exact dezelfde plaats genomen :P bizar :)

Owkee nu weer terug naar Canon lenzen.
Als het goed is heb k zojuist een deal gesloten emt iemand op marktplaats voor een Canon 28-105mm 3.5-4.5 USM II van ongeveer een jaar oud emt zonnekap en uv filter voor 150€ :)
Dan word de volgende keuze een 420/430 EX of een 50mm f/1.8 lens :)

Gabriël ITX


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
Matched: filter
guillaumemay schreef op donderdag 04 januari 2007 @ 23:42:
[...]
Ik heb het toch ook niet over de optiek. Die 17-55 heeft gewoon L glas in zich.
[...]
Heb een 17-85 gehad en 17-55 getest. Die waren niet onsoepel, maar bij L lenzen merk je een betere demping en een fijnere soepelheid.. {B]Ook is de ligging van de ringen praktischer bij het gebruik van een grip (zoomring dichter bij de body dan de focusring)[/B], maar dat kan voor gebruikers zonder grip natuurlijk weer een nadeel zijn.
[...]
Weatherseal bij de vatting.
[...]
weatherseal bij de buis. Dat uitschuifding. Als je zoomt. Is stof en vochtdichter afgesloten bij een moderne L.
Mijn 70-300DO heeft, net als de door jou aangeprezen "L"'s de zoomring dichter bij de body. Toch is het geen "L" en is de behuizing van hetzelfde kunststof als mijn (nieuwe) 17-55. Behalve het bekende "uitzakken" van de zoom vind ik de bouw van de 70-300DO echter ruim voldoende. Hetzelfde geldt voor de 17-55, al lijkt het of die bij het zoomen echt lucht in en uitblaast. Qua "weatherseal" heb ik alleen ervaring met de 70-300DO. De buis hou je echt niet droog, tijdens een voetbalwedstrijd in de regen, zelfs niet onder een parapluie, maar er zit nog steeds geen condens in de lens, ondanks mijn angst. Als de seal alleen gegarandeerd wordt bij het plaatsen van een filter, houdt het voor mij al helemaal op (ik haat filters). Een objectief is dicht of niet, ook zonder filter, want een filter zit IMHO ook nogal ruim in zijn behuizing...
Om kort te gaan: Zonder ooit een "L" in mijn handen gehad te hebben, ben ik van mening dat de bouwkwaliteit van "non-L"-objectieven van Canon in de hogere prijsklassen tenminste ruim voldoende is, voor prosumers iig. Een scherper objectief in de 17-55 range heb ik, qua reviews, niet kunnen vinden, ook niet in de "L"klasse en zeker niet als je de CA en de vervorming meeneemt.
Het zou mij eigenlijk helemaal niet verbazen al een volgend nieuw Canon L-objectief ook grotendeels van polycarbonaat zal blijken te zijn.

 • guillaumemay
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 25-03 12:33
Matched: filter
Weathersealing wil helaas niet zeggen dat een objectief dicht is of dicht moet zijn. Het is een fabeltje dat je met je 1D + 24-70 de plaatselijke sloot in kan duiken :9. Daar zijn ze dus niet voor bedoeld. Dat veel voetbalfotografen bij regen met een zeil over hun cam langs het veld staan is natuurlijk ook een hint. Waar de diverse seals wel voor zijn is een betere bescherming tegen stof, zand, vocht, vuil, etc. Een filter aan de voorkant van je lens helpt daarin mee, maar ook dan kan ik het afraden om ermee in bad te gaan.

Verder heb ik nergens gezegd dat de bouw van een non-L lens slecht is. Zelfs de 'niet hogere prijsklasse' non-L lenzen zijn niet slecht, zoals de bouw van een 28-135, een EF-S 17-85, maar het verschil is op een paar punten wel te merken. Het viel me alleen op dat iemand zei: "Het enige verschil is dat er in plaats van metaal in de barrel, kunstof is gebruikt. " Wat dus niet waar is, want er zijn meer verschillen dan alleen dat punt.

En als laatst feliciteer ik pnieuwla met z'n 17-55. Het lijkt me een hele fijne lens, heel scherp, f/2.8 én IS. Als ik het geld ervoor zou hebben om ook voor m'n 20D die lens te halen, dan zou ik dat zeker doen. Maar helaas. De kerstman heeft m'n geld gestolen. :')

[Voor 19% gewijzigd door guillaumemay op 05-01-2007 06:35]


 • pnieuwla
 • Registratie: Juli 2003
 • Laatst online: 14-02 22:29
Matched: filter
guillaumemay schreef op vrijdag 05 januari 2007 @ 03:06:
Weathersealing wil helaas niet zeggen dat een objectief dicht is of dicht moet zijn. Het is een fabeltje dat je met je 1D + 24-70 de plaatselijke sloot in kan duiken :9. Daar zijn ze dus niet voor bedoeld. Dat veel voetbalfotografen bij regen met een zeil over hun cam langs het veld staan is natuurlijk ook een hint. Waar de diverse seals wel voor zijn is een betere bescherming tegen stof, zand, vocht, vuil, etc. Een filter aan de voorkant van je lens helpt daarin mee, maar ook dan kan ik het afraden om ermee in bad te gaan.

Verder heb ik nergens gezegd dat de bouw van een non-L lens slecht is. Zelfs de 'niet hogere prijsklasse' non-L lenzen zijn niet slecht, zoals de bouw van een 28-135, een EF-S 17-85, maar het verschil is op een paar punten wel te merken. Het viel me alleen op dat iemand zei: "Het enige verschil is dat er in plaats van metaal in de barrel, kunstof is gebruikt. " Wat dus niet waar is, want er zijn meer verschillen dan alleen dat punt.

En als laatst feliciteer ik pnieuwla met z'n 17-55. Het lijkt me een hele fijne lens, heel scherp, f/2.8 én IS. Als ik het geld ervoor zou hebben om ook voor m'n 20D die lens te halen, dan zou ik dat zeker doen. Maar helaas. De kerstman heeft m'n geld gestolen. :')
Dank je, ik zal er veel plezier aan hebben hoop ik. Overigens moet ik de zonnekap nog halen, die was niet op voorraad :X

guillaumemay, jij hebt ook een aardig arsenaal aan glas en body's , ben je professioneel bezig?

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

Matched: filter
Vandaag m'n 28-105mm 3.5-4.5 USM II gekregen via de post :)
Dit emt Canon zonnekap en B+W UV filter voor 150€, vond ik persoonlijk een erg nette prijs.
Even snel wat vanuit m'n raam geschoten en vooral de USM vind ik nu al geweldig :|
En scherpte ga ik zo bekijken op m'n pc, maar tot nu toe ziet de lens er prima uit en de foto's ook.

Gabriël ITX


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter
Volledig eens met Jumpstart, je vroeg me op msn het volgende:
Oom Robster. America -> Summer '07 zegt:
welke lens ik daar voor het beste kan gebruiken, wat voor andere opties, pola filter? uv filter? statief? instellingen? @ hoeveel mm
Waar mijn antwoord op was:
je vraagt nu dingen
die totaal afhankelijk zijn van wat je wilt bereiken
je idee over wat je wilt vastleggen bepaalt wat je materiaal wordt, niet andersom
Je mist ervaring zo te zien, maar nog belangrijker, ga af op je eigen creativiteit. Die apparatuur is daar een ondersteuning van, niet meer en niet minder :)

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • guillaumemay
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 25-03 12:33
Matched: filter
Was laatst aan het rondbanjeren, op zoek naar een mooie foto. Vond dus ene leuke wedstrijd, officieel.. van Canon nog wel.

Dus. Op naar de Canon National Park Photo Contest: http://www.photoworkshop.com/canon/winners/winners.htm

En de winnaar voor beste landschapsfoto is (Misschien ook interessant voor RBH, omdat Grand Canyon ook een 'landschap' is toch?):

Mooi! Wat voor camera+lens combo werd er gebruikt? Welke geweldige L lens heeft dit plaatje weten vast te leggen? Die wil ik hebbuh hebbuh hebbuh!


zoeken zoeken zoeken .. en het antwoord is:

...De prijsfoto is gemaakt met een 300D+kitlens. :? uhh.. wattuh?

Jawel. De EF-S 18-55 f/3.5-5.6 lens (zie info hier: http://forums.dpreview.co...31&thread=20970817&page=1 )

Het is gewoon een goed bruikbaar stukje glas, alleen een beetje fragiel qua bouw.
Maar voor dezelfde prijs als een ongebruikte, 2dehandse kitlens koop je een 77mm UV filter voor zo'n L lens. Duss..weest niet bang voor je kitlens, respecteer je kitlens, pats met je kitlens, big it up everybody for the kitlens!

 • RBH
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 21:19
Matched: filter
guillaumemay schreef op vrijdag 12 januari 2007 @ 20:39:
Was laatst aan het rondbanjeren, op zoek naar een mooie foto. Vond dus ene leuke wedstrijd, officieel.. van Canon nog wel.

Dus. Op naar de Canon National Park Photo Contest: http://www.photoworkshop.com/canon/winners/winners.htm

En de winnaar voor beste landschapsfoto is (Misschien ook interessant voor RBH, omdat Grand Canyon ook een 'landschap' is toch?):
[afbeelding]
Mooi! Wat voor camera+lens combo werd er gebruikt? Welke geweldige L lens heeft dit plaatje weten vast te leggen? Die wil ik hebbuh hebbuh hebbuh!


zoeken zoeken zoeken .. en het antwoord is:

...De prijsfoto is gemaakt met een 300D+kitlens. :? uhh.. wattuh?

Jawel. De EF-S 18-55 f/3.5-5.6 lens (zie info hier: http://forums.dpreview.co...31&thread=20970817&page=1 )

Het is gewoon een goed bruikbaar stukje glas, alleen een beetje fragiel qua bouw.
Maar voor dezelfde prijs als een ongebruikte, 2dehandse kitlens koop je een 77mm UV filter voor zo'n L lens. Duss..weest niet bang voor je kitlens, respecteer je kitlens, pats met je kitlens, big it up everybody for the kitlens!
Bedankt voor de link. Leuke wedstrijd. :)

Trouwens, ik respecteer mijn kitlens echt wel. 8) Het bereik (tele) kom ik alleen een beetje erg tekort.

@BugBoy: Heb ik ook overwogen, maar nadeel is dat ik bij de grens alsnog 19% kan gaan betalen. :'( (Over het bedrag + lokale belasting in de VS) Dus waarschijnlijk wordt 'ie dan nog duurder.

Wazzup?


 • h4ns
 • Registratie: November 2001
 • Niet online
Matched: filter
Wat vraagjes over de EF-S 60mm f/2.8 Macro USM:

Ik heb een EOS 400D met de EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM. Het is mijn eerste digi spiegelreflex, maar ben een paar jaar geleden al overgestapt van analoog naar een wannabee SLR Fuji Finepix S602Z Pro.

Van mijn oude spiegelreflex heb ik nog een setje 52mm B+W filters liggen, en wat Cokin filters.
Ik zit nu dus te kijken wat voor lenzen ik op mijn verlanglijstje moet gaan zetten voor de 400D, en had het idee om te beginnen met de EF-S 60mm f/2.8 omdat die ook een 52mm filter aansluiting heeft.

Zijn mijn bestaande filters wel bruikbaar met digitaal, of heeft het geen enkele zin?

Het betreft uiteraard UV, verder polarizatie, o.a. een macrolens en nog wat effect spul. (Warm filters en kleurtjes heeft weinig zin, dat is me wel duidelijk) De Cokin filters zijn o.a. Soft en wat effecten.

En is de EF-S 60mm f/2.8 wel een goede keuze? Ik wil er gewoon een leuk lichtsterke lens bij hebben als start. Wat betreft Macro lijkt het me een stuk beter dan de 17-85, en de 60mm f/2.8 lijkt me ook wel van pas te komen om binnen te gebruiken bij wat minder licht. Verder voor portret e.d. lijkt het me ook zeer geschikt.

Goede aanvulling dus, of heeft het wat filters betreft absoluut geen zin? Een andere optie zou zijn de 17-85 proberen te verpatsen tegen een redelijke prijs, en de EF-S 17-55 f/2.8 IS USM aanschaffen?

In de toekomst wil ik verder uitbreiden met liefst een 10-22, en een medium telezoom 70- 200 of 300 b.v.

Anoniem: 204251

Matched: filter
h4ns schreef op zondag 14 januari 2007 @ 00:56:
Wat vraagjes over de EF-S 60mm f/2.8 Macro USM:

Ik heb een EOS 400D met de EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM. Het is mijn eerste digi spiegelreflex, maar ben een paar jaar geleden al overgestapt van analoog naar een wannabee SLR Fuji Finepix S602Z Pro.

Van mijn oude spiegelreflex heb ik nog een setje 52mm B+W filters liggen, en wat Cokin filters.
Ik zit nu dus te kijken wat voor lenzen ik op mijn verlanglijstje moet gaan zetten voor de 400D, en had het idee om te beginnen met de EF-S 60mm f/2.8 omdat die ook een 52mm filter aansluiting heeft.

Zijn mijn bestaande filters wel bruikbaar met digitaal, of heeft het geen enkele zin?

Het betreft uiteraard UV, verder polarizatie, o.a. een macrolens en nog wat effect spul. (Warm filters en kleurtjes heeft weinig zin, dat is me wel duidelijk) De Cokin filters zijn o.a. Soft en wat effecten.

En is de EF-S 60mm f/2.8 wel een goede keuze? Ik wil er gewoon een leuk lichtsterke lens bij hebben als start. Wat betreft Macro lijkt het me een stuk beter dan de 17-85, en de 60mm f/2.8 lijkt me ook wel van pas te komen om binnen te gebruiken bij wat minder licht. Verder voor portret e.d. lijkt het me ook zeer geschikt.

Goede aanvulling dus, of heeft het wat filters betreft absoluut geen zin? Een andere optie zou zijn de 17-85 proberen te verpatsen tegen een redelijke prijs, en de EF-S 17-55 f/2.8 IS USM aanschaffen?

In de toekomst wil ik verder uitbreiden met liefst een 10-22, en een medium telezoom 70- 200 of 300 b.v.
Inweze zijn bijna alle filters gewoon bruikbaar alleen moet je op de dikte letten als je lager gaat als 20mm ivm vigretten (toch?).

Normale polarizatie heeft dacht ik geen nut op een dslr als ik me niet vergis, omdat een dslr de foto intern als deels polariceerd. Een circulaire polariztie filter daarin tegen heeft zeker wel nut

 • qless
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 26-03 17:06

qless

...vraag maar...

Matched: filter
Je moet voor (alle) dSLRS een circulair polarisatie filter gebruiken omdat een ander type problemen geeft met de (oa) AF functie...
En dit type filter is iets wat je met Photoshop (of ander programma niet krijgt nagemaakt)

Website|Mini 3 Pro|Canon R6|Canon 5d2|8 fisheye|14f2.8|24f2.8|50f1.8|135f2|10-22|17-40|24-105|70-300


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
Matched: filter
@h4ns: Ik vind het eerlijkgezegd een beetje krom geredeneerd (of het paard achter de wagen spannen) om bij een paar oude filters nieuwe lenzen te gaan kopen. De dagwaarde van je filters is waarschijnlijk maar een paar euro, ook al door de kleine maat. Je zou ze voor een appel en een ei tweedehands kunnen kopen en dat is wat je weggooit, als het niet past, niet de ooit betaalde nieuwprijs. De juiste volgorde is IMHO om eerst een objectief te kiezen wat past bij je wensen en mogelijkheden en daarna pas filters, eventueel gebruikte.

Filtermaat 52mm komt tegenwoordig niet zo veel meer voor bij Canon: tabel.
EF 35-80mm f/4-5.6 III, EF 55-200mm f/4.5-5.6 II USM, EF 35mm f/2, EF 50mm f/1.8 II, EF 135mm f/2.8 softfocus, EF 50mm f/2.5 Compact Macro en de EF-S 60mm f2.8 Macro USM, dat zijn ze zo te zien.
De eerstvolgende maat bij Canon is 58 mm. Zelf heb ik met een step-up ring mijn oude 55mm filters bruikbaar gemaakt voor 58mm. Waarschijnlijk door de cropfactor heb ik geen last van vignettering, maar nog 3 mm extra knijpen zou ik niet proberen.

 • RBH
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 21:19
Matched: filter
Allereerst; Ik wist niet echt waar te plaatsen, toch maar hier omdat het vermoedelijk over de lens gaat.

Goed mensen, nu echt een probleem bij mij. Nouja, probleem, ik snap het niet.

Ik heb vanmiddag een foto van de blauwe lucht op f/25 gemaakt om te kijken of er vlekken op mijn sensor zitten. En ja, flink wat ook. :o Dus toen heb ik gevraagd of mijn zus even langskwam met een schoonmaak setje voor de sensor. Toen hebben we de lens eraf gehaald. Sensor schoongemaakt, en lens er weer op gedaan. Weer een foto gemaakt van de witte deur op f/22, maar de vlekken zitten er nog steeds. Hierna hebben we de lens schoongemaakt; UV filter eraf gehaald en helemaal schoon gemaakt, en ook de lens schoongemaakt. Het betreft trouwens een 18-55 kitlens. Bij mijn zus werkte het wel bij deze lens. Ik heb hierna nog een foto gemaakt van de witte deur maar wéér vlekken, nog steeds die vlekken. Ik weet echt niet wat het is? Het laatste wat ik nog kan proberen is om de 28-135 lens van mijn zus er eens op te doen en kijken of het toch aan de lens ligt. Maar wat denken jullie, kan het in de lens zitten?

Alvast bedankt,

Greetz, RBH

Wazzup?


 • Fairy
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online

Fairy

13kWp

Matched: filter
RBH schreef op zondag 14 januari 2007 @ 17:12:
Allereerst; Ik wist niet echt waar te plaatsen, toch maar hier omdat het vermoedelijk over de lens gaat.

Goed mensen, nu echt een probleem bij mij. Nouja, probleem, ik snap het niet.

Ik heb vanmiddag een foto van de blauwe lucht op f/25 gemaakt om te kijken of er vlekken op mijn sensor zitten. En ja, flink wat ook. :o Dus toen heb ik gevraagd of mijn zus even langskwam met een schoonmaak setje voor de sensor. Toen hebben we de lens eraf gehaald. Sensor schoongemaakt, en lens er weer op gedaan. Weer een foto gemaakt van de witte deur op f/22, maar de vlekken zitten er nog steeds. Hierna hebben we de lens schoongemaakt; UV filter eraf gehaald en helemaal schoon gemaakt, en ook de lens schoongemaakt. Het betreft trouwens een 18-55 kitlens. Bij mijn zus werkte het wel bij deze lens. Ik heb hierna nog een foto gemaakt van de witte deur maar wéér vlekken, nog steeds die vlekken. Ik weet echt niet wat het is? Het laatste wat ik nog kan proberen is om de 28-135 lens van mijn zus er eens op te doen en kijken of het toch aan de lens ligt. Maar wat denken jullie, kan het in de lens zitten?

Alvast bedankt,

Greetz, RBH
Vlekken op de lens zie je niet zo terug. Gewoon de sensor met swabs gaan reinigen.

 • YellowCube
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 27-03 07:44

YellowCube

Wait...what?

Matched: filter
heren heren heren...rustig aan. 't pleisterwerk komt bijna van het topic af.

@RBH: probeer eerst een een andere lens. Da's de meest eenvoudige test.
Mocht je toch nog het een en ander willen proberen met je huidige lens, dan zou ik het zeker niet aan de voorkant (frontelement/filter) zoeken. Vlekken die daar zitten zijn zelden of nooit de oorzaak van vlekken op je foto.
Check het achterelement eens. Daar zou nog een probleem kunnen zitten wat kan leiden tot vlekken.

My doctor says that I have a malformed public-duty gland and a natural deficiency in moral fibre and that I am therefore excused from saving the world


 • neographikal
 • Registratie: Januari 2001
 • Niet online
Matched: filter
Let op dat de breuk niet altijd klopt:

200/2.8 = 71.42, maar m'n 70-200 zit toch echt tot aan de rand vol met glas. 77mm filter :)

Op zoek naar software/integratie-architect?


 • Dido
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 17:57

Dido

heforshe

Matched: filter
neographikal schreef op donderdag 18 januari 2007 @ 15:13:
Let op dat de breuk niet altijd klopt:

200/2.8 = 71.42, maar m'n 70-200 zit toch echt tot aan de rand vol met glas. 77mm filter :)
Dat gaat natuurlijk sowieso lang niet altijd op.
Verwacht jij serieus dat de 24-70 f/2.8 een filtermaat in de buurt van de 25 mm heeft? :+

Wat betekent mijn avatar?


 • Toff
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 22:45

Toff

FP ProMod
Matched: filter
@jumpstart: Het ging over Neo's breuk:
[200/2.8 = 71.42, maar m'n 70-200 zit toch echt tot aan de rand vol met glas. 77mm filter :)

 • Anoniem: 124681
 • Registratie: September 2004
 • Niet online
Matched: filter
masser120 schreef op donderdag 25 januari 2007 @ 18:33:
Ik ga binnenkort de Sigma 17-70 aanschaffen. Is echt jammer die filtermaat: 72mm. Ik wil namelijk als volgende een Sigma 10-20 aanschaffen en die heeft een filtermaat van 77mm... Weer een ander filterset nodig. (ik weet dat ze dat expres doen om zo een betere verkoop te hebben in de filterbusiness, maar het is wel heel vervelend voor de consument...)
Misschien kun je kijken voor een verloopring, weet zo snel niet of die er zijn in die maten. Of je spaart even door voor een Canon 17-40, die slikt ook 77mm filters ;) :9

EDIT:
http://www.fotokonijnenbe...ails.php?id_product=10595

Zoiets dus. Die schroef je op je lens (17-70), en 77mm filter gaat op die verloopring. Hoef je maar 1 x een 77mm filter te kopen :)

[Voor 14% gewijzigd door Anoniem: 124681 op 25-01-2007 18:41]


 • djengizz
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Matched: filter
Gewoon die 77mm alvast halen en een step-up ring gebruiken van 72-77mm. En als je hem op een 10-20 wil gaan gebruiken ook maar alvast kijken naar een slimline fliter.
Ik weet niet heel zeker of deze combo geen vignetting geeft op 17mm maar ik denk met een slimline filter niet.
Anyone?

edit:
beetje laat

[Voor 5% gewijzigd door djengizz op 25-01-2007 18:40]


 • Anoniem: 124681
 • Registratie: September 2004
 • Niet online
Matched: filter
djengizz schreef op donderdag 25 januari 2007 @ 18:39:
Gewoon die 77mm alvast halen en een step-up ring gebruiken van 72-77mm. En als je hem op een 10-20 wil gaan gebruiken ook maar alvast kijken naar een slimline fliter.
Ik weet niet heel zeker of deze combo geen vignetting geeft op 17mm maar ik denk met een slimline filter niet.
Anyone?

edit:
beetje laat
Op een 10-20 is een slim filter idd wel aan te raden . . Is ook afhankelijk van het merk volgens mij.

 • guillaumemay
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 25-03 12:33
Matched: filter
Anoniem: 124681 schreef op donderdag 25 januari 2007 @ 18:38:
Misschien kun je kijken voor een verloopring, weet zo snel niet of die er zijn in die maten. Of je spaart even door voor een Canon 17-40, die slikt ook 77mm filters ;) :9

EDIT:
http://www.fotokonijnenbe...ails.php?id_product=10595

Zoiets dus. Die schroef je op je lens (17-70), en 77mm filter gaat op die verloopring. Hoef je maar 1 x een 77mm filter te kopen :)
Geen slecht advies trouwens, maar let wel op dat je zonnekap nog steeds erop past met een 77mm filter erop ipv 72mm.

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 00:09

sapphire

Die-hard pruts0r

Matched: filter
woow, idd erg scherp :)
ik ahd em met kap en filter voor 150, maar precies wat je zegt, op F8 issie scherper idd .....

Gabriël ITX


 • masser120
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 08-02 16:57
Matched: filter
Anoniem: 124681 schreef op donderdag 25 januari 2007 @ 18:38:
[...]


Misschien kun je kijken voor een verloopring, weet zo snel niet of die er zijn in die maten. Of je spaart even door voor een Canon 17-40, die slikt ook 77mm filters ;) :9
Het betreft een all-round lens voor op vakantie e.d., dus ik heb een lichte lens nodig met een degelijk bereik. Natuurlijk weet ik wel dat de kwaliteit van de Canon honderden malen beter is, maar ja: praktisch is de Sigma voor mij handiger. ;)
EDIT:
http://www.fotokonijnenbe...ails.php?id_product=10595

Zoiets dus. Die schroef je op je lens (17-70), en 77mm filter gaat op die verloopring. Hoef je maar 1 x een 77mm filter te kopen :)
Daar zat ik ook aan te denken, maar hoe praktisch is dat?
En kan je op een slim-filter nog wel een lensdop plaatsen?

Dan ook nog een vraag voor diegene die ervaring hebben met de Sigma 17-70:
Ik heb nu een Sigma 18-50. Deze stelt nooit direct 100% scherp en dat resulteert in veel tijdsverspilling tijdens het scherpstellen en uiteindelijk toch veel onscherpe foto's. Is de Sigma 17-70 een grote verbetering daarop? Ik heb namelijk geen zin om weer met vage, onscherpe foto's aan te komen zetten en dan nog veel tijd verspillen op vakanties (als iedereen weer op je staat te wachten).
Pagina: 1

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee